Αγγλικός όρος
primary dysmenorrhea
Ορισμός
Επώδυνες εμμηνορρυσίες.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Ο πόνος συνήθως ξεκινά ακριβώς πριν ή κατά την εμμηναρχή. Ο πόνος είναι σπασμωδικός και εντοπίζεται στο υπογάστριο, μπορεί όμως να ακτινοβολεί στη ράχη και τους μηρούς. Ορισμένα άτομα εμφανίζουν ναυτία, έμετο, διάρροια, πόνο στην οσφυϊκή μοίρα, πονοκέφαλος, λιποθυμική τάση και σε σοβαρές περιπτώσεις, συγκοπή και κατάρρευση. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες, όμως σπανίως εμμένουν για περισσότερο από 3 ημέρες. Τείνουν να μειώνονται ή να εξαφανίζονται μετά την πρώτη γέννα της γυναίκας, και να μειώνονται με την ηλικία. Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια είναι περισσότερο κοινή από τη δευτεροπαθή δυσμηνόρροια.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Το ακριβές αίτιο είναι άγνωστο, πιστεύεται όμως ότι ο βασικός μηχανισμός είναι η ισχαιμία της μήτρας που οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή των προσταγλανδινών και την αυξημένη συσταλτικότητα των μυών της μήτρας (δηλ. του μυομητρίου). Όπως και σε κάθε νόσημα ή σύμπτωμα, η αντίδραση του ατόμου και ανοχή του στον πόνο επηρεάζει το μέγεθος της ανικανότητας. Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροοια δεν είναι μια συμπεριφορική ή ψυχολογική διαταραχή.
Μια μελέτη αποκάλυψε ότι ο επιπολασμός και η σοβαρότητα της δυσμηνόρροιας θα μπορούσε να έχει μειωθεί στα άτομα εκείνα που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά από το στόμα και ότι η σοβαρότητα ήταν αυξημένη στα άτομα εκείνα με μεγάλης διάρκειας έμμηνο ρύση, στα άτομα που κάπνιζαν και που παρουσίασαν πρώιμη εμμηναρχή. Η άσκηση δεν επηρέαζε τον επιπολασμό ή τη σοβαρότητα της δυσμηνόρροιας.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Οι κράμπες και οι πόνοι όμοιοι με εκείνους του τοκετού που εμφανίζονται ακριβώς πριν ή κατά την έναρξη της εμμηνορυσίας, είναι χαρακτηριστικά της δυσμηνόρροιας.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Αποτελεσματικά φάρμακα είναι τα αντισυλληπτικά από το στόμα και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης και της ασπιρίνης. Τα συγκεκριμένα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται στις κατάλληλες δόσεις, 3 έως 4 φορές την ημέρα, μαζί με γάλα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα ερεθισμού του στομάχου.