Αγγλικός όρος

bronchiolitis

Ορισμός

Οξεία φλεγμονή των βρογχιολίων σε παιδιά ηλικίας μέχρι 2 ετών, με μεγαλύτερη επίπτωση σε βρέφη ηλικίας 6 μηνών. Οι περισσότερες περιπτώσεις λαμβάνουν χώρα τους χειμερινούς μήνες και νωρίς την άνοιξη.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) ευθύνεται για το 50% των περιπτώσεων. Άλλοι ιοί (ιός παραϊνφλουέντσας, αδενοϊοί) και είδη μυκοπλάσματος είναι υπεύθυνοι για τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα βακτήρια ενδέχεται να προκαλούν τη νόσο ή ότι τα αντιβιοτικά τη θεραπεύουν.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Πρώτα εμφανίζονται συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό (συνάχι, πταρμός), τα οποία αντικαθίστανται γρήγορα από τα χαρακτηριστικά σημεία της νόσου, δηλ. την αναπνευστική δυσχέρεια με την ταχύπνοια και τον συριγμό. Ο συριγμός είναι το χαρακτηριστικό που προσδίδει στη νόσο το συχνά χρησιμοποιούμενο όνομα «βρεφικό άσθμα». Μερικά βρέφη, ειδικά αυτά που είναι μερικών μηνών, αναπτύσσουν σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια με υποξία και ασθμαίνουσες αναπνοές και χρήζουν εισαγωγής στο νοσοκομείο, οξυγόνου και μηχανικής αναπνοής. Οι ακτινογραφίες θώρακος δείχνουν υπεραερισμό των πνευμόνων, με διάσπαρτες περιοχές πνευμονίας ή/και ατελεκτασία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Τα βρέφη με μέτρια ή επιδεινούμενη αναπνευστική δυσχέρεια θα πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση, αναπνευστική αγωγή και οξυγόνο. Το εάν τα βρογχοδιασταλτικά, όπως η νεφελοποιημένη αλβουτερόλη, παίζουν κάποιο ρόλο στη θεραπεία, αποτελεί ακόμα θέμα συζήτησης, αλλά χρησιμοποιούνται συχνά. Η ριμπαβαρίνη, μια νεφελοποιημένη αντιιική ουσία, χρησιμοποιείται σε σοβαρές περιπτώσεις βρογχιολίτιδας, λόγω αποδεδειγμένης λοίμωξης παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών με τον συγκυτιακό αναπνευστικό ιό.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ: Το ποσοστό θνητότητας είναι κάτω από 1%, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό των προσβεβλημένων παιδιών αναπτύσσει αντιδραστική πνευμονοπάθεια (δηλ. άσθμα) αργότερα στην παιδική ηλικία.

ΠΡΟΛΗΨΗ: Προληπτικά φάρμακα έχουν αναπτυχθεί για βρέφη με βρογχοπνευμονική δυσπλασία και άλλες συγγενείς καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν το palivizumab, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, και μια άνοση σφαιρίνη για τον RSV.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Το βρέφος χρήζει στενής παρακολούθησης, λόγω των αναγκών που επιβάλλονται από την απόφραξη των αεραγωγών στο επίπεδο των βρογχιολίων. Το βρέφος παρακολουθείται για βαθμιαία αυξανόμενη αναπνευστική δυσχέρεια, παροξυσμικό βήχα, δύσπνοια και ευερεθιστότητα, καθώς και για ταχύπνοια με ερυθρότητα των ρουθουνιών, εισολκή των πλευρών και ρηχή αναπνοή.

Θα πρέπει να γίνεται επίκρουση από τη νοσοκόμα, τον φυσιοθεραπευτή ή τον γιατρό, για την εύρεση υπερτυμπανικότητας και διάσπαρτης πύκνωσης, καθώς και ακρόαση των πνευμόνων, για την ανεύρεση λεπτών τριζόντων, παρατεταμένης εκπνοής και εξαφάνισης του αναπνευστικού ψιθυρίσματος. Μπορεί να υπάρξει ακουστικός ή ακροαστικός συριγμός, καθώς και υπεραερισμός που οδηγεί σε αύξηση της προσθιοπίσθιας διαμέτρου και πτώση του διαφράγματος.

Οι γονείς ενημερώνονται όσον αφορά στην ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο και επεξηγείται η θεραπεία που θα εφαρμοστεί. Συζητείται η χρήση υγρών εισπνοών και οξυγόνου, όπως επίσης και η χρήση τεχνητής αναπνοής, αν καταστεί αναγκαία, και εκπαιδεύονται οι γονείς πώς να διατηρούν επαφή με το βρέφος τους. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι η ταχύπνοια, η αδυναμία και η κόπωση περιορίζουν την ικανότητα του βρέφους να λαμβάνει υγρά για την ενυδάτωσή του σε επαρκείς ποσότητες, κι έτσι τα ενδοφλέβια υγρά θα χρησιμοποιούνται μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Από την στιγμή που οι γονείς αναμένουν τη χορήγηση φαρμάκων στο παιδί τους, η νοσηλεύτρια θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν χορηγούνται αυτά (αντιβιοτικά, βρογχοδιασταλτικά, κορτικοστεροειδή, αντιβηχικά και αποχρεμπτικά) και να τους βοηθά να κατανοήσουν γιατί αντενδείκνυνται τα ηρεμιστικά, αν και η ανάπαυση αποτελεί σημαντικό τμήμα της θεραπείας. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι τραυματική για τους γονείς και το παιδί, ανάλογα με την ηλικία του και την σοβαρότητα της νόσου, κι έτσι παρέχεται υποστήριξη καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης. Οι γονείς βοηθούνται να παράσχουν αγάπη, επαφή και φροντίδα στο παιδί τους, ενημερώνονται για το πώς πρέπει να έρχονται σε επαφή με τη νοσηλεύτρια, όταν θα πρέπει να λείψουν από την κούνια και τους παρέχεται βοήθεια στο να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη παλινδρόμηση της συμπεριφοράς.

Ετυμολογία

[" + Ελλ itis,φλεγμονή, φλεγμονή]

Υπώνυμος όρος


bronchiolitis exudativa
bronchiolitis obliterans