Αγγλικός όρος

hyperbilirubinemia

Ορισμός

Αυξημένη ποσότητα χολερυθρίνης στο αίμα· η κατάσταση αυτή παρατηρείται σε οποιαδήποτε ασθένεια προκαλεί ίκτερο, συμπεριλαμβανομένων παθήσεων στις οποίες αποφράσσεται το χοληφόρο δέντρο και αυτών στις οποίες ο σχηματισμός αίματος είναι αναποτελεσματικός. Παιδιατρική: Στα νεογέννητα, τα υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης εξαιτίας της ταχείας καταστροφής ερυθροκυττάρων, μπορεί να προκληθούν από μητρικούς παράγοντες, όπως η ασυμβατότητα στα αντιγόνα RH και ΑΒΟ, η προγεννητική χρήση συγκεκριμένων θεραπευτικών φαρμάκων ή η ενδομήτρια ιϊκή λοίμωξη. Επιβαρυντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τη νεογνική σήψη, την ανοξία, την πολυκυτταραιμία, το μεταγεννητικό στρες στο ψύχος και την υπογλυκαιμία, καθώς και συγγενείς ηπατικές ή γαστρεντερικές διαμαρτίες.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Η φροντίδα του ασθενή επικεντρώνεται στη διάγνωση του αιτίου του ικτέρου και στην συγκεκριμένη αντιμετώπισή του. Σε νεογέννητα βρέφη, τα επιθυμητά αποτελέσματα περιλαμβάνουν την επάνοδο της χολερυθρίνης εντός των φυσιολογικών ορίων και την εξάλειψη των σημείων υπερχολερυθριναιμίας. Επιθεωρείται το χρώμα του δέρματος του βρέφους μέσω της δοκιμασίας αποχρωματισμού. Ελέγχονται τα αποτελέσματα των διαδερμικών ή εργαστηριακών χολερυθρομετρικών ευρημάτων και το βρέφος εξετάζεται για νευρολογικές βλάβες.

Εξηγείται στους γονείς η φωτοθεραπεία, όταν τα επίπεδα χολερυθρίνης είναι αρκετά υψηλά ώστε να τη δικαιολογούν. Για να είναι αποτελεσματικό το μέτρο αυτό, το δέρμα του βρέφους πρέπει να εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία. Συνεπώς, το βρέφος τοποθετείται γυμνό κάτω από το φως φθορισμού και περιστρέφεται τακτικά, προκειμένου να εκτεθούν όλες οι επιφάνειές του. Η κεφαλή του βρέφους καλύπτεται, δεδομένου ότι υπάρχουν στοιχεία, ότι αυτό προλαμβάνει την υποασβεστιαιμία που επάγεται από τη φωτοθεραπεία. Τα μάτια προστατεύονται με αδιαφανή μάσκα, η οποία τοποθετείται προσεκτικά, εξαιρώντας τα ρουθούνια. Τα μάτια ελέγχονται περιοδικά για σημεία έκκρισης, υπερβολικής πίεσης στα βλέφαρα ή ερεθισμό του κερατοειδούς, αφού μπορεί να προκληθούν εκδορές στους κερατοειδείς, εάν έλθουν σε επαφή με τον επίδεσμο. Ελέγχονται και καταγράφονται ελάσσονες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων χαλαρών, πρασινωπών κοπράνων, υπερθερμίας, αυξημένου μεταβολικού ρυθμού, αυξημένης απώλειας νερού λόγω εξάτμισης και πριαπισμού. Παρακολουθούνται η θερμοκρασία του βρέφους, ο καρδιακός και αναπνευστικός ρυθμός και το δέρμα (για ενδείξεις αφυδάτωσης και ξηρότητας). Αποφεύγονται τα λιπαρά λιπαντικά ή οι λοσιόν, ώστε να περιορισθεί το μαύρισμα του δέρματος. Το βρέφος λαμβάνει όγκο υγρών αυξημένο κατά 25% ως προς τη συνήθη ποσότητα, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι μη αντιληπτές ή οι εντερικές απώλειες υγρών. Εφησυχάζονται διαρκώς οι γονείς, ως προς την πρόοδο του βρέφους τους. Ενδέχεται να ανησυχούν ότι το παιδί τους μπορεί να κρυώνει ή να μην μπορεί να δει. Προτρέπονται να αγγίζουν το βρέφος και να αισθανθούν ότι είναι ζεστό και άνετο κάτω από το φως. Η οφθαλμική ασπίδα πρέπει να αφαιρείται κατά τις επισκέψεις των γονέων και εκείνοι ενθαρρύνονται να μιλούν και να αγγίζουν το βρέφος, το οποίο ωφελείται από μια τέτοια διέγερση. Εάν πρόκειται να συνεχισθεί η φωτοθεραπεία στο σπίτι, τότε συμμετέχει ενεργά ένας οικιακός νοσηλευτής, προετοιμάζοντας τους γονείς για το ρόλο τους και επιβλέποντας τη θεραπεία.

Τα θηλάζοντα βρέφη μπορεί να παρουσιάσουν ίκτερο, ο οποίος κορυφώνεται κατά την τρίτη εβδομάδα της ζωής. Η θεραπεία περιλαμβάνει συχνότερο θηλασμό· ωστόσο, εάν τα επίπεδα χολερυθρίνης φθάσουν τα 15 έως 16 mg/100 ml, μπορεί η μητέρα να διακόψει το θηλασμό για 48 ώρες, αντικαθιστώντας τον με νερό και κάποιο τυποποιημένο γάλα.

Ετυμολογία

[Ελλ. hyper, πέρα από, πάνω από, υπερβολικός + Λατ. bilis, χολή + ruber, ερυθρός + Ελλ. haima, αίμα]