Ναρκωτικά & Αλκοόλ

Κυριακή, 13 Απριλίου 2008

Υπάρχει βοήθεια για τα ναρκωτικά. Ζήτησέ την

Πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για να ζητήσει βοήθεια σχετικά με τα ναρκωτικά; Υπάρχει η γραμμή 1031 του OKANA και το 3617089 που είναι η ανοιχτή γραμμή- τηλεφωνική υπηρεσία του '18 ανω'.

Σάββατο, 12 Απριλίου 2008

Σχολείο: 'Ενας κρίσιμος χώρος παρέμβασης για τα ναρκωτικά

Οι παρεμβάσεις στο σχολείο είναι πολύ σημαντικέ, γιατί είναι ένας χώρος που το παιδί αρχίζει να ζει καταστάσεις μακριά από τους γονείς του και είναι ο χώρος που αρχίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του.

Σάββατο, 12 Απριλίου 2008

Ναρκωτικά: Αφορούν πολλούς...

Τα πιο πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση παράνομων ουσιών στο γενικό, στο μαθητικό και σε ειδικούς πληθυσμούς της χώρας προέρχονται από το υλικό που διατίθεται σε ετήσια βάση στο ΕΚΤΕΠΝ από πρόσωπα και φορείς στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στον τομέα της χρήσης παράνομων ουσιών.

Σάββατο, 12 Απριλίου 2008

Εξάρτηση από οπιοειδή: Η θεραπεία υποκατάστασης

Ο στιγματισμός που συνοδεύει την θεραπεία υποκατάστασης είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Τείνει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και την εξάπλωση της θεραπείας, έστω και αν δεν εκλείπει, όπως έγινε και πρόσφατα αντιληπτό στη χώρα μας.

Σάββατο, 12 Απριλίου 2008

Εσωστρεφείς και αντικοινωνικοί οι αλκοολικοί

Σε περίπτωση κατάχρησης αλκοόλ, το άτομο παρουσιάζει συμπτώματα σωματικά και ψυχολογικά γνωστά ως μέθη. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν επιθετικότητα, αδυναμία, κριτικής σκέψης, αδυναμία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, ευφορία ή κατάθλιψη, συναισθηματική αστάθεια κ.α.

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008

Οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ

Η οξεία δηλητηρίαση από το οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη, αιθανόλη), πιό γνωστή ως μέθη, αποτελεί συνηθισμένο επείγον ιατρικό πρόβλημα. Ποιοί είναι οι μηχανισμοί δράσης;

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008

Η ψυχολογική εξάρτηση στις ουσίες

Η μεγαλύτερη αμφισβήτηση είναι ότι μπορεί κάποιος να κόψει τα ναρκωτικά χωρίς να λύσει τα ψυχολογικά προβλήματα που υπάρχουν πίσω από αυτά.

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008

Χρήση ουσιών από μαθητές

Στην έρευνα ESPAD, την οποία υλοποίησε το ΕΠΙΨΥ το 2003, αποκαλύπτεται οτι χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και μία φορά στη ζωή του δηλώνει ότι έχει κάνει το 10% των εφήβων ηλικίας 14-17 ετών, ενώ η χρήση αυξάνεται με την ηλικία.

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008

Παρεμβάσεις στους χώρους διασκέδασης

Οι παρεμβάσεις στους χώρους διασκέδασης, στην Ευρώπη, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην τριτογενή πρόληψη, ενώ μπορούν να γίνουν και παρεμβάσεις πρωτογενούς πρόληψης.

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008

Οι χρήστες ουσιών στην Ευρώπη και στον κόσμο

Κάνναβη υπολογίζεται ότι έχουν δοκιμάσει εβδομήντα εκατομμύρια Ευρωπαίοι, δηλαδή σχεδόν το1/4 των ατόμων ηλικίας 15-64 ετών. Η κοκαίνη έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά κράτη της Ευρώπης στη δεύτερη κατά προτίμηση ουσία μετά την κάνναβη.