Ορισμός
Η μέτρηση της θερμοκρασίας είναι μια μέθοδος για τη λήψη της θερμοκρασίας ενός ατόμου και για να καθοριστεί αν βρίσκεται εντός ενός φυσιολογικού εύρους. Μια υψηλή θερμοκρασία αποτελεί πυρετό.
Πώς γίνεται η εξέταση
Στο παρελθόν, ένα γυάλινο θερμόμετρο γεμάτο με υδράργυρο χρησιμοποιούνταν για τη μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Ωστόσο, πλέον τα θερμόμετρα υδραργύρου έχουν απαγορευτεί, καθώς ο υδράργυρος θεωρείται ουσία υψηλής τοξικότητας.
Τα ηλεκτρονικά θερμόμετρα χρησιμοποιούνται συχνότερα και συνιστώνται. Η θερμοκρασία εμφανίζεται σε ψηφιακή ένδειξη. Ακολουθήστε τις οδηγίες που συνοδεύουν το θερμόμετρο. Τα ηλεκτρονικά θερμόμετρα μπορούν να τοποθετηθούν στο στόμα, στο ορθό ή στη μασχάλη.
Τα θερμομέτρα πλαστικών ταινιών αλλάζουν χρώμα για να υποδείξουν τη θερμοκρασία αποτελούν μια λιγότερο ακριβή διαδικασία. Τοποθετήστε την ταινία στο μέτωπο και διαβάστε το μετά από 1 λεπτό. Διαβάστε το ενώ η ταινία είναι στη θέση της. Επίσης διατίθενται θερμόμετρα πλαστικής ταινίας για το στόμα.
Πάντα να καθαρίζετε το θερμόμετρο πριν το χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό με σαπούνι ή ακόμα και να το τρίψετε με αλκοόλ. Εάν χρησιμοποιείτε γυάλινο θερμόμετρο, πιάστε το άκρο απέναντι από την «κεφαλή» και ανακινήστε το θερμόμετρο προς τα κάτω μέχρι η ένδειξη να γράψει 95 ° F (36 βαθμούς κελσίου) ή λιγότερο.
Μπορείτε να μετρήσετε τη θερμοκρασία σε τρεις θέσεις σώματος:
- Στο στόμα - τοποθετήστε το θερμόμετρο κάτω από τη γλώσσα και κλείστε το στόμα. Αναπνεύστε από τη μύτη και χρησιμοποιήστε τα χείλη για να κρατήσετε το θερμόμετρο καλά στη θέση του. Αφήστε το θερμόμετρο στο στόμα για 3 λεπτά ή έως ότου η συσκευή εκπέμψει ήχο
- Rectum - αυτή η μέθοδος είναι για βρέφη και μικρά παιδιά που δεν μπορούν να κρατήσουν το θερμόμετρο με ασφάλεια στο στόμα τους. Τοποθετήστε τη βαζελίνη πάνω στην κεφαλή ενός ορθομετρικού θερμομέτρου. Τοποθετήστε το μικρό παιδί με την όψη προς τα κάτω σε μια επίπεδη επιφάνεια. Τεντώστε τους γλουτούς και εισαγάγετε το άκρο της λυχνίας του θερμόμετρου περίπου 1-2 εκατοστά στο κανάλι του πρωκτού. Προσέξτε να μην τοποθετήσετε το θερμόμετρο πιο μέσα. Επίσης προσέξτε μήπως το παιδί από τις κινήσεις του τραβήξει μέσα το θερμόμετρο. Αφαιρέστε το θερμόμετρο μετά από 3 λεπτά ή όταν η συσκευή εκπέμψει ήχο
- Μασχάλη - τοποθετήστε το θερμόμετρο στην μασχάλη, ενώ ο βραχίονας πιέζεται προς το σώμα για 5 λεπτά πριν την ανάγνωση. Αυτή είναι η λιγότερο ακριβής μέθοδος για τη χρήση ενός θερμομέτρου γυαλιού
Τα ηλεκτρονικά θερμόμετρα αυτιών είναι κοινά και βολικά, αλλά ορισμένοι χρήστες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα είναι λιγότερο ακριβή από τα θερμόμετρα ανίχνευσης.
Τα ψηφιακά θερμόμετρα έχουν ευανάγνωστες οθόνες. Για να διαβάσετε ένα γυάλινο θερμόμετρο, γυρίστε το άκρο απέναντι από την «κεφαλή» έτσι ώστε οι αριθμοί να είναι στραμμένοι προς το μέρος σας. Μετακινήστε το θερμόμετρο εμπρός και πίσω μεταξύ των δακτύλων σας μέχρι να δείτε μια ασημένια ή κόκκινη αντανάκλαση στη στήλη. Συγκρίνετε το τέλος της στήλης με τη σήμανση βαθμού στις γραμμές του θερμόμετρου.
Πώς να προετοιμαστείτε για τη εξέταση
Περιμένετε τουλάχιστον 1 ώρα μετά από έντονη άσκηση ή ένα ζεστό μπάνιο πριν μετρήσετε τη θερμοκρασία του σώματος. Περιμένετε 20 έως 30 λεπτά μετά το κάπνισμα, το φαγητό ή την κατάποση θερμού ή κρύου υγρού.
Γιατί πραγματοποιείται η εξέταση
Η μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος καθορίζει εάν ένα άτομο έχει πυρετό. Μπορεί να είναι χρήσιμη η παρακολούθηση για να διαπιστωθεί εάν ένα άτομο είναι άρρωστο ή αν μια θεραπεία λειτουργεί - ειδικά στην αντιβιοτική θεραπεία λοιμώξεων.
Φυσιολογικά αποτελέσματα
Η φυσιολογική θερμοκρασία ποικίλλει ανάλογα με το άτομο, την ηλικία, την ώρα της ημέρας και όπου στο σώμα λήφθηκε η θερμοκρασία. Η μέση κανονική θερμοκρασία του σώματος είναι γύρω στους 36,6-37 ° C.
Η θερμοκρασία του σώματος είναι συνήθως υψηλότερη το βράδυ. Μπορεί να αυξηθεί από σωματική δραστηριότητα, έντονο συναίσθημα, φαγητό, βαριά ρούχα, φάρμακα, υψηλή θερμοκρασία δωματίου και υψηλή υγρασία.
Οι καθημερινές αλλαγές αλλάζουν καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν:
- Σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών η ημερήσια διακύμανση είναι μικρή.
- Στα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 2 ετών, η ημερήσια διακύμανση είναι περίπου 1 βαθμός.
- Μέχρι την ηλικία των 6 ετών, οι ημερήσιες διακυμάνσεις αυξάνονται σταδιακά σε 2 βαθμούς την ημέρα.
- Η θερμοκρασία του σώματος ποικίλλει λιγότερο στους ενήλικες. Ωστόσο, ο έμμηνος κύκλος μιας γυναίκας μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία κατά ένα βαθμό ή περισσότερο.
Ποια είναι τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα
Αν η μέτρηση στο θερμόμετρο είναι μεγαλύτερη από 1 έως 1,5 βαθμούς πάνω από την κανονική θερμοκρασία του ασθενούς, ο ασθενής έχει πυρετό. Οι περισσότεροι πυρετοί είναι ένα σημάδι μόλυνσης και εμφανίζονται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα. Οι ασυνήθιστα υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι σοβαρές και πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
Κίνδυνοι
Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος. Υπάρχει μόνο σπάνιος κίνδυνος διάτρησης του εντέρου εάν το ορθικό θερμόμετρο δεν εισάγεται προσεκτικά.
Mackowiak PA. Temperature regulation and pathogenesis of fever. In: Mandell GL, Bennett JE, Dolin R, eds. Principles and Practice of Infectious Diseases. 7th ed. Philadelphia, Pa: Elsevier Churchill Livingstone; 2009:chap 50.
Powell KR. Fever. In: Kliegman RM, Behrman RE, Jenson HB, Stanton BF, eds. Nelson Textbook of Pediatrics. 18th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 174.