https://praksisaccess.org/campaign/praksis-access-postpr/Η PRAKSIS στο πλαίσιο του προγράμματος PRAKSIS ACCESS διοργάνωσε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου...
https://praksisaccess.org/campaign/praksis-access-postpr/
Η PRAKSIS στο πλαίσιο του προγράμματος PRAKSIS ACCESS διοργάνωσε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 στην Αθήνα ημερίδα για την πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα. Η συζήτηση για την πρόσβαση στα φάρμακα είναι το θέμα που απασχόλησε όσο λίγα την παγκόσμια και ευρωπαϊκή κοινότητα τον περασμένο χρόνο. Η εκστρατεία PRAKSIS ACCESS έχει ανοίξει αυτή την συζήτηση και στην Ελλάδα. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν ερευνητικά και εμπειρικά δεδομένα από οργανώσεις και εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες υγείας. Την παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε έναν ζωντανό διάλογο ασθενείς και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών και αναπήρων, εκπρόσωποι από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διάφορα πεδία, εκπρόσωποι κρατικών φορέων, εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιριών, γιατροί, φαρμακοποιοί, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας και δημοσιογράφοι.
Την ημερίδα χαιρέτισε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, επισημαίνοντας πως ο σημαντικός ρόλος των ΜΚΟ στην αποτελεσματική απόκριση στο προσφυγικό χρειάζεται να αναπαραχθεί και στην ατζέντα της πρόσβασης στα φάρμακα.
Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες τους σχετικά με την πρόσβαση στα φάρμακα, που έχουν προβληθεί εκτεταμένα στη διαδικτυακή πλατφόρμα για την πρόσβαση της PRAKSIS ACCESS. Οι Γιατροί του Κόσμου απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την πολύ πρόσφατη μερική ανάκληση της πατέντας του φαρμάκου για την ηπατίτιδα C Sovaldi από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, παρόλο που είναι σε αναμονή της τελικής δημοσιοποίησης της απόφασης. Για τις πατέντες που αφορούν τα φάρμακα, τις ‘υποχρεωτικές άδειες’ που μπορούν να παρέχουν φτηνά φάρμακα σε χώρες που αποφασίζουν να τις χρησιμοποιήσουν αλλά και τους περιορισμούς της ελληνικής νομοθεσίας, παρουσίασε η ένωση καταναλωτών Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μίλησαν για το πλαίσιο της μακροβιότερης εκστρατείας για την πρόσβαση στα φάρμακα MSF Access. Επισήμαναν τη συμβολή της δράσης εμβολιασμού ανήλικων προσφύγων σε ελληνικό έδαφος στο να πείσουν την φαρμακευτική εταιρία GSK να μειώσει σημαντικά την τιμή των εμβολίων για τις οργανώσεις που καλύπτουν θέματα υγείας αυτών των πληθυσμών.
Το τραπέζι για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα σχετικά με την πρόσβαση κράτησε το ενδιαφέρον ψηλά. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία, ο Γιάννης Νάτσης παρουσίασε τις ανησυχίες και την αγωνία που εκφράστηκαν στο κείμενο συστάσεων του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας τον περασμένο Ιούνιο, σχετικά με τα αδιέξοδα του τρέχοντος μοντέλου φαρμακευτικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, ως καλές πρακτικές παρουσιάστηκαν οι διάφορες πρωτοβουλίες διακρατικών διαπραγματεύσων για τα φάρμακα, μεταξύ των οποίων και η ελληνική σε συνεργασία με την Πορτογαλία, τη Μάλτα και την Κύπρο. Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χαράλαμπος Οικονόμου εισηγήθηκε για τους πολλαπλούς παράγοντες που έχουν δημιουργήσει σημαντικά εμπόδια πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια, μια εικόνα που καταγράφηκε στη σχετική μελέτη που εκπόνησε ο καθηγητής υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σημαντικό έυρημα είναι πως κατά τη διάρκεια της κρίσης ο μέσος όρος συμμετοχής των ασφαλισμένων στην πληρωμή των φαρμάκων σχεδόν τριπλασιάστηκε (από 12επί τοις εκατό ανέβηκε στο 32επί τοις εκατό).
Αυτή η αυξανόμενη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών ήταν ένα από τα πολλά ερευνητικά δεδομένα που επαληθεύτηκαν και στην καταγραφή προβλημάτων πρόσβασης μέσα από την εμπειρία των επαγγελματιών υγείας που συμμετείχαν στο τελευταίο τραπέζι της ημερίδας -με συμμετοχή εκπροσώπων από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Οι εμπειρίες από τα κοινωνικά ιατρεία, τα φαρμακεία αλλά και από την καθημερινή ιατρική πρακτική στα νοσοκομεία συγκλίνουν στο ότι ακόμα και όταν υπάρχουν νομοθετικές προβλέψεις η έλλειψη προϋπολογισμών αλλά και οι εφαρμοζόμενες αλλαγές του οικονομικού μοντέλου και στον τομέα υγείας υπονομεύουν τις προσπάθειες πρόσβασης σε δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υγείας.
Η συζήτηση που άνοιξε μας απέδειξε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για βελτιώσεις μέσα από ζυμώσεις με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Η PRAKSIS καλεί κάθε ενεργό φορέα να πάρει θέση σε αυτή τη συζήτηση και να φέρει τον διάλογο για την πρόσβαση σε κάθε διαθέσιμο τραπέζι ενημέρωσης, συνομιλίας και διαπραγμάτευσης.
νοPraksisAccess