Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από τις εκδόσεις Πατάκη μνημονεύω σήμερα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αφορά την φυσική θεραπεία με γενικό τίτλο Φυσική...
Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από τις εκδόσεις Πατάκη μνημονεύω σήμερα.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που αφορά την φυσική θεραπεία με γενικό τίτλο Φυσική θεραπεία: Ο ιατρικός οδηγός της σύγχρονης φυσικοπαθητικής επιστήμης (Heilen mit der Kraft der Natur).
Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε στα γερμανικά το 2017, ήταν νούμερο 1 bestseller του γερμανικού πολιτικού περιοδικού Der Spiegel, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 160.000 αντίτυπα, ενώ μεταφράζεται σε περισσότερες από 15 γλώσσες.
Το σημαντικό αυτό βιβλίο κυκλοφορεί πλέον και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.
Το περιεχόμενό του το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον από την στιγμή που γίνεται λόγος για την σύνδεση φυσικοπαθητικής και σύγχρονης ιατρικής.
Oι άνθρωποι στην πλειονότητά τους θέλουν πλέον, όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια ασθένεια, η θεραπεία τους να περιλαμβάνει και μεθόδους της φυσικοπαθητικής. Επομένως, είναι καιρός για έναν απολογισμό που θα λαμβάνει εξίσου υπόψη την εμπειρία, την πρακτική και την έρευνα.
Διότι η ιατρική έχει ανάγκη τη φυσικοπαθητική – και μάλιστα πιο επιτακτικά από ποτέ άλλοτε. Επί χιλιάδες χρόνια οι παραδοσιακές θεραπευτικές μέθοδοι της φυσικοπαθητικής κρατούσαν στη ζωή τους ανθρώπους και τους γιάτρευαν με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Ύστερα ήρθε η σύγχρονη ιατρική με την επιστημονική της ματιά και τις απίστευτες δυνατότητες διάγνωσης και θεραπείας, και η παλαιά γνώση περιέπεσε σε λήθη επειδή θεωρήθηκε ξεπερασμένη ή και εσφαλμένη.
Σήμερα οι πιο πρόσφατες ερευνητικές μέθοδοι της σύγχρονης βιολογίας και της ιατρικής δείχνουν ότι η φυσικοπαθητική δεν ανήκει στο παρελθόν. Aποτίναξε την απαρχαιωμένη εικόνα της και έγινε κλάδος που στηρίζεται σε επιστημονικά τεκμήρια.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, δρ. Andreas Michalsen, γεννήθηκε το 1961 στο Bad Waldsee και είναι καθηγητής Κλινικής Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charite του Βερολίνου και διευθυντής του Κέντρου Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής στο νοσοκομείο Immanuel του Βερολίνου.
Στο κλινικό και επιστημονικό του έργο εστιάζει στην ιατρική νου-σώματος (διαλογισμός, γιόγκα, ελάττωση του στρες), στη διατροφική ιατρική και στη θεραπευτική νηστεία, καθώς και στις μεθόδους απέκκρισης. Με την ομάδα του ερευνά επίσης την αποτελεσματικότητα της αγιουρβέδα.
Αξίζει να ρίξετε μία ματιά σε αυτή την εκδοχή του συγγραφέα. Σε μία εποχή όπου μεσούσης της πανδημίας αλλά και των επιστημονικών νεωτερισμών, κάθε τι που βοηθά στην κατανόηση του σώματος και της ψυχολογίας που παίζει σημαντικό ρόλο, είναι χρήσιμο.
Φίλιππος Ζάχαρης