Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: το νήμα του χρόνου

Η πρώτη περίγραφη της Σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) εμφανίζεται στο ημερολόγιο του Sir Augustu D’ Este, γιού του πρίγκηπα Αυγούστου Φρειδερίκου του Essex της Αγγλίας και νόθου εγγονού του αγγλικανού βασιλιά Γεωργίου του Γ'.

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόληψη του εμφράγματος κατά την παθολογική προληπτική εξέταση

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, η στεφανιαία νόσος, εκδηλώσεις της οποίας είναι το έμφραγμα και ο αιφνίδιος θάνατος, σπάνια εμφανίζεται σε άτομα, που δεν έχουν επί μακρόν ορισμένους παράγοντες κινδύνου.

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Αμυλάση: μια χρήσιμη εργαστηριακή μέτρηση

Παρά το γεγονός ότι η μέτρηση της αμυλάσης στο αίμα χρησιμοποιείται κλασικά για τη διάγνωση των παθήσεων του παγκρέατος και ειδικότερα της παγκρεατίτιδας, αυξήσεις της αμυλάσης προκαλεί μία πλειάδα παθήσεων.

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Νόσος Kawasaki: Ένας ′εξωτικός′ εχθρός των παιδιών

Η έγκαιρη διάγνωση, η ενδεδειγμένη θεραπεία αλλά και η πρόληψη μελλοντικών παραγόντων κινδύνου μπορούν να εξασφαλίσουν μια απόλυτα φυσιολογική ενήλικη ζωή.

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο 2010

Στη μελέτη SHIFTη ιβαμπραδίνη χορηγήθηκε σε 6.500 αρρώστους από 37 χώρες με καρδιακή ανεπάρκεια.

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Νόσος Alzheimer και πρόληψη

Η νόσος Alzheimer προκαλεί διαταραχές μνήμης, ενώ προοδευτικά εμφανίζεται διαταραχή ομιλίας, οπτική αίσθηση του χώρου, γνωσιακά προβλήματα, αποδιοργάνωση του χαρακτήρα.

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Γνωστική αποκατάσταση στα πρώιμα στάδια της Νόσου Alzheimer

Οι συνεδρίες της γνωστικής αποκατάστασης πρέπει πάντα να αρχίζουν με χρονικό και χωρικό προσανατολισμό για να βελτιωθεί η ανεξαρτησία του ασθενούς και η μάθηση των αντισταθμιστικών στρατηγικών.

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010

Και οι κωφοί θα ακούσουν...

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα κατάφεραν να φέρουν την ιατρική επιστήμη στην πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια υποκατάστασης της ακοής.

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Γονίδια και Περιβάλλον: Αγώνας δρόμου ή παράλληλη πορεία;

Σε μία κοινωνία που οι άνθρωποι διαφέρουν έντονα μεταξύ τους ως προς τα κληρονομικά χαρακτηριστικά (σωματικά, πνευματικά, νοητικά), αναδεικνύεται μία έντονη συλλογικά ποικιλία του γονιδιώματός τους.

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Καρκίνος του προστάτη και πρόληψη

O καρκίνος του προστάτη αποτελεί σήμερα τον πιο συχνό καρκίνο που προσβάλλει τους άνδρες. Η συχνότητα αυξάνει με την ηλικία. Σημαντικός είναι ο ρόλος των διατροφικών παραγόντων.