Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009

Πρόληψη παιδικών ατυχημάτων κατά τον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η ημέρα που πετάμε αετούς. Δυστυχώς όμως, το έθιμο αυτό συχνά γίνεται αιτία ατυχημάτων. Τι πρέπει να προσέχουμε;

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009

Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες

Οι Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες (ΠΑΑ) είναι η έκφραση φυσικώς προϋπάρχοντος ελλείμματος του ανοσοποιητικού συστήματος, έλλειμμα που οδηγεί σε διαταραχή της άμυνας και ισορροπίας που ο οργανισμός προσπαθεί να επιτύχει για την επιβίωσή του στο ξένο και συχνά εχθρικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα την εκδήλωση νόσου.

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009

Κληρονομικό Αγγειοοίδημα

Το Κληρονομικό Αγγειοοίδημα είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή η οποία εκτιμάται ότι προσβάλλει μεταξύ 10.000 και 50.000 ανθρώπων στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και 120-200 Έλληνες.

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009

Σπάνιες παιδοκαρδιολογικές παθήσεις

Στα σπάνια νοσήματα ανήκουν και οι παθήσεις της καρδιάς που προσβάλλουν πρωτίστως το μυοκάρδιο, γνωστές ως πρωτοπαθείς μυοκαρδιοπάθειες. Πρόκειται για χρόνια, σοβαρά νοσήματα με κατά κανόνα κακή πρόγνωση και αναποτελεσματική θεραπεία.

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009

Νωτιαία μυϊκή ατροφία

Ο όρος ‘νευρομυϊκά νοσήματα’ χρησιμοποιείται για διαταραχές που έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό την μυϊκή αδυναμία. Πρόκειται για εξαιρετικά ετερογενή ομάδα νοσημάτων με βλάβες που εντοπίζονται στο νωτιαίο μυελό, στα περιφερικά νεύρα, την νευρομυϊκή σύναψη (το σημείο συνάντησης των νεύρων με τους μυς), ή τέλος στους μυς.

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009

Ποια 'όπλα' έχουμε κατά της γήρανσης;

Πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης και να επιμηκύνουμε την περίοδο νεότητος και σφρίγους; Ειδικά για το δέρμα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να το διατηρήσουμε νεανικό όσο περισσότερο γίνεται;

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009

Πώς αυτοπροστατεύεται η καρδιά από το έμφραγμα;

Είναι γνωστό ότι όταν κάποιος άνθρωπος πάθει έμφραγμα του μυοκαρδίου κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του. Ένας περίπου στους 10 ανθρώπους που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου χάνει τη ζωή του, στα πρώτα λεπτά του εμφράγματος.

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009

Τι προκαλεί τις χιονίστρες;

Οι χιονίστρες αποτελούν μια φλεγμονή του δέρματος, η οποία προκαλείται μετά από έκθεση στο πολύ κρύο ή σε περιβάλλον με αρκετή υγρασία.

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009

Ζευγάρια χωρίς ερωτική ζωή

Πολλά ζευγάρια, κατά την πορεία της συμβίωσης ή του γάμου, δηλώνουν μείωση της ερωτικής τους επιθυμίας αλλά και μείωση της συχνότητας με την οποία έχουν ερωτική επαφή με τον σύντροφό τους.

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

Καρδιοπάθειες: Το παράδοξο φαινόμενο της Γαλλίας

Η μελέτη Framminham, μία από τις εγκυρότερες, αν όχι η εγκυρότερη μελέτη στον κόσμο, απέδειξε ότι εάν ο άνθρωπος θέλει να προφυλάξει τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς του από αθηροσκλήρωση και κατά συνέπεια από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αιφνίδιο θάνατο θα πρέπει να ξεχάσει το κάπνισμα.