Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009

Μνήμη και άνοιες

Η μνήμη αποτελεί το θεμελιωδέστερο συστατικό της ανθρώπινης βιολογικής και υποκειμενικής πραγματικότητας. Μέσω της μνήμης διεξάγεται οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με το περιβάλλον.

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009

Κιρσοκήλη: Συχνή πάθηση που απασχολεί πολλούς άντρες

Με τον όρο αυτό περιγράφουμε τη διαταραχή στο φλεβικό δίκτυο του όρχι, όταν αυτό ανεπαρκεί. Το αίμα φεύγει από τον όρχι με ένα δίκτυο μικρών φλεβών που καταλήγουν στη σπερματική φλέβα, η οποία στην αριστερή μεριά του σώματός μας ενώνεται με τη φλέβα που αποχετεύει το αίμα από το νεφρό.

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009

Η διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Ως οδηγό, οι ρευματολόγοι χρησιμοποιούν επτά κριτήρια τα οποία υιοθετήθηκαν το 1987 από το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας (ACR).

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009

Οστεοπαθητική και οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση ή γήρανση του οστίτη ιστού, του σκελετού μας.

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009

Συστημική Ψυχοθεραπεία

Η συστημική θεωρία βασίστηκε στη γενική θεωρία συστημάτων (Bertalanfy, 1968). Πρόκειται για μια θεωρία η οποία αναπτύχθηκε αρχικά στο χώρο της μηχανικής, για να βρει αργότερα εφαρμογή και σε άλλες επιστήμες, όπως η οικονομία, η βιολογία, και η πληροφορική.

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009

Υπάρχουν συμπτώματα πριν το έμφραγμα;

Ο κάθε άνθρωπος που συνειδητοποιεί τον κίνδυνο που προέρχεται από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, είτε το έπαθε είτε φοβάται ότι θα το πάθει, με αγωνία ρωτά: ‘Ποια είναι τα συμπτώματα εκείνα που θα με προειδοποιήσουν ότι κινδυνεύω να πάθω ή να ξαναπάθω έμφραγμα;’

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009

Επιπλοκές στη ριζική προστατεκτομή

Η ριζική προστατεκτομή θεωρείται μία από τις πιο ανατομικές επεμβάσεις της Γενικής Χειρουργικής και πιο συγκεκριμένα της Ουρολογίας.

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009

Οστεοπόρωση: Διάγνωση και θεραπεία

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ιατρική είναι η οστεοπόρωση. Αποτελεί νόσο που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια της οστικής μάζας του σκελετού, η οποία έχει σαν συνέπεια την ελάττωση της μηχανικής αντοχής των οστών, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται λιγότερο ανθεκτικά, και συνεπώς πιο εύθραυστα.

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009

Παροπλισμένοι μετά το έμφραγμα;

Η ανησυχία και η ανασφάλεια κάθε ανθρώπου ύστερα από ένα έμφραγμα είναι έκδηλη. Ο φόβος ενός νέου εμφράγματος είναι προφανής και τα ερωτήματα πολλά. Όμως βασικό ερώτημα παραμένει ο τρόπος ζωής μετά το έμφραγμα. Άραγε είναι προτιμότερη η συνταξιοδότηση;

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009

Μη φαρµακευτικές θεραπείες της άνοιας

Τα φάρµακα για την άνοια είναι δοκιµασµένα, ασφαλή και αποτελεσµατικά, δεν καλύπτουν όµως παρά µόνο την ανάγκη να ενισχυθούν οι άµυνες του εγκεφάλου ενάντια στη σαρωτική επίθεση της εκφύλισης.