Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας δείτε πώς μπορείτε να προστατευτείτε από μικροοργανισμούς.

Γιατί είναι καλύτερο να βγάζουμε τα παπούτσια μας όταν επιστρέφουμε στο σπίτι

Αρκετές μελέτες που εξετάζουν τα βακτηρίδια που ζουν επάνω και μέσα στα παπούτσια έχουν δείξει ότι δεν πρέπει ποτέ να μπαίνετε με τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι.

Σύμφωνα με την επιστήμη, η βρωμιά από τα παπούτσια σας μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Μια μελέτη, μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε από τον δρ Charles Gerba, του πανεπιστημίου της Αριζόνα, έδειξε ότι υπάρχουν -κατά μέσο όρο- περίπου 421.000 βακτήρια στα παπούτσια σας!

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι μικροοργανισμοί που μεταφέρουμε για τον οργανισμό μας και τι μπορούν να προκαλέσουν

Στην μελέτη του Charles Gerba, δέκα συμμετέχοντες φορούσαν ένα νέο ζευγάρι παπούτσια για δύο εβδομάδες. Η σόλα και το εσωτερικό των παπουτσιών δειγματίστηκαν στο τέλος και αποκάλυψαν 9 διαφορετικά βακτηριακά στελέχη. Ορισμένα από αυτά είναι και αρκετά επικίνδυνα:

  • Το βακτήριο Escherichia coli (E.coli) είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις του εντερικού και ουροποιητικού συστήματος, μηνιγγίτιδα και διαρροϊκές ασθένειες.
  • Το βακτήριο Klebsiella, προκαλεί λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος και πνευμονία.
  • Το βακτήριο Serratia ficaria είναι ένα σπάνιο αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Σκεφτείτε ότι όλα αυτά μεταφέρονται με τα παπούτσια σας στο πάτωμα και τα χαλιά του σπιτιού σας!

Ποιοι είναι οι πιο ευάλωτοι και πρέπει να προσέχουν

H σκόνη και οι μικροοργανισμοί τρυπώνουν στο σπίτι μας και μπορούν να δημιουργήσουν αλλεργίες κάνοντας τα μικρά παιδιά ιδιαίτερα ευάλωτα, λόγω του ατελούς ανοσοποιητικού τους συστήματος, αλλά και τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

  • Τι μπορούμε να κάνουμε αν δεν έχουμε συνηθίσει  να βγάζουμε τα παπούτσια μας μόλις μπούμε σπίτι
  • Η μόνη λύση είναι να πλένετε τα παπούτσια σας καλά με σαπούνι σε τακτική βάση.
  • Εκτός από τα παπούτσια, μήπως είναι καλύτερο να αλλάζουμε και ρούχα

Όπως και με τα παπούτσια, τα ρούχα μεταφέρουν αρκετούς μικροοργανισμούς. Θα ήταν λοιπόν συνετό να αλλάζουμε ρούχα μόλις φτάσουμε στο σπίτι, πριν καθίσουμε σε κάποιο καναπέ ή κρεβάτι. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο πού αφήνουμε τα ρούχα μας. Αποφεύγουμε να τα αφήσουμε πάνω στο κρεβάτι, στα έπιπλα ή στο μπάνιο και προτιμούμε κάποια καρέκλα. Επίσης, το τακτικό πλύσιμο των ρούχων μας είναι απαραίτητο για να μην μεταφέρουμε αυτούς τους μικροοργανισμούς.

Ειδικά την άνοιξη, τι πρέπει να προσέχουμε

Η άνοιξη είναι μια μεταβατική εποχή, καθώς η βελτίωση του καιρού μας ωθεί να ανοίξουμε τα παράθυρά μας για να «φωτοσυνθέσουμε» σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές αγνοούμε βασικούς κινδύνους. Ο υπερβολικός αερισμός του σπιτιού μας επιτρέπει στην γύρη των φυτών να εισβάλει στον χώρο μας, να γίνεται ένα με την σκόνη, δημιουργώντας αλλεργίες. Σίγουρα, ο αερισμός του χώρου μας είναι απαραίτητος σε καθημερινή βάση αλλά για μικρό χρονικό διάστημα και στην συνέχεια τα παράθυρα πρέπει να παραμένουν ερμητικά κλειστά. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουμε και στο αυτοκίνητό μας, καθώς η γύρη που περνά κάθεται στα ρούχα μας και στη συνέχεια μεταφέρεται στο σπίτι μας.

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας οδηγήσουν στον ειδικό

Τα συμπτώματα που προκαλούν οι αλλεργίες της εποχής, συνήθως είναι συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα, μπούκωμα στη μύτη και πονοκέφαλος. Πολύ πιθανό είναι κάποια στιγμή το μπούκωμα στη μύτη να γίνει μόνιμο (πλήρης ρινική απόφραξη) και να προκαλέσει, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, ακόμα και επιπλοκές, όπως είναι η ιγμορίτιδα ή η ωτίτιδα.

 Όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα, τι να προσέχουν

Θα πρέπει να αποφεύγουν τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό, κυρίως όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια,  να μην  αερίζουν τα κλινοσκεπασματά τους και να καθαρίζουν καλά το σπίτι, ώστε να αποφεύγετε τη σκόνη και τα ακάρεα, που επιδεινώνουν πολύ την κατάστασή σας.

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουμε σε ποια δωμάτια του σπιτιού μας αρέσκονται να μένουν περισσότερο οι μικροοργανισμοί και να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή.

Κρεβατοκάμαρα

Το επάνω μέρος των καλυμμάτων μένει αρκετά καθαρό. Τα σεντόνια είναι λίγο χειρότερα, επειδή καλύπτονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε το σκοτεινό και υγρό περιβάλλον να γίνεται γόνιμο έδαφος για τα μικρόβια. Να αλλάζετε μαξιλαροθήκη τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα και να μην την μοιράζεστε με άλλο άτομο.

Μπάνιο

Πολλοί πιστεύουν ότι τα περισσότερα βακτήρια είναι στη λεκάνη της τουαλέτας, αλλά τελικά δεν είναι έτσι, επειδή συνήθως οι άνθρωποι την καθαρίζουν τακτικά και πολύ καλά. Τα περισσότερα βακτήρια στο μπάνιο είναι πάνω στις πετσέτες, και ειδικά σε εκείνη των χεριών στο πλάι του νιπτήρα, την οποία χρησιμοποιούν όλοι όσοι μπαίνουν στο μπάνιο. Αρκετά βακτήρια υπάρχουν και στις μπαταρίες της βρύσης, εκεί που αγγίζουν όλοι οι άνθρωποι για να τις ανοίξουν και να τις κλείσουν.

Κουζίνα

Περίπου το 15% των σφουγγαριών της κουζίνας περιέχει βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το E. Coli, που μπορεί να σας αρρωστήσουν βαριά. Επίσης, σοβαρή εστία μικροβίων είναι και η επιφάνεια κοπής που χρησιμοποιείται για το τεμάχισμα κρεάτων και λαχανικών

Σαλόνι

Τα μαξιλάρια στον καναπέ δεν πλένονται, δεν αερίζονται και δεν απολυμαίνονται όσο θα έπρεπε, συνήθως. Έτσι μαζεύουν αρκετή “αόρατη” σκόνη και βακτήρια.

Γραφείο

Το πιο επικίνδυνο σημείο είναι η επιφάνεια του τραπεζιού, το τηλέφωνο και ο υπολογιστής (πληκτρολόγιο και “ποντίκι”).

Γενικά

Οι μοκέτες που μένουν χειμώνα-καλοκαίρι στο σπίτι είναι πολύ σοβαρές εστίες μικροβίων και πρέπει να καθαρίζονται πολύ τακτικά.

Για τα «όσα» μεταφέρουμε στο σπίτι με τα παπούτσια και τα ρούχα μας, τι ρόλο παίζει το αν ζούμε σε αστικό περιβάλλον ή κοντά στην φύση;

Είναι γεγονός ότι η αστική ζωή επιβαρύνει κατά πολύ την υγεία μας. Τα καυσαέρια, και γενικότερα οι ρύποι, αποτελούνται από χιλιάδες μικροοργανισμός οι οποίοι «γραπώνονται» από τα ρούχα και τα παπούτσια μας και μεταφέρονται στο σπίτι μας, σε αντίθεση με την ζωή στην εξοχή όπου τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ο αέρας είναι πιο καθαρός μειώνοντας έτσι δραστικά τις πιθανότητες αλλεργιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο  7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας