Αρκετοί από εμάς το έχουμε κάνει κάποια στιγμή. Γνωρίζαμε πως κάτι δεν πήγαινε καλά, νιώθαμε πως υπήρχε ένα πρόβλημα, αλλά αποφασίσαμε να το αγνοήσουμε, να μην το ελέγξουμε με έναν γιατρό. Ας δούμε όλους τους λόγους για τους οποίους είναι μεγάλο λάθος να αποφεύγουμε τον γιατρό – ακόμα αιι αν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι πως έχουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
Μπορούμε να ανακαλύψουμε μια ασθένεια από νωρίς
Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί, ειδικά σε ασθένειες που δεν έχουν συμπτώματα, ή που τα συμπτώματά τους είναι πολύ ήπια, όπως – για παράδειγμα – αυξημένη πίεση ή χοληστερόλη. Ακριβώς για αυτό τον λόγο οι γιατροί επιμένουν πως τα τακτικά check-ups είναι σημαντικά και μπορούν να αναγνωρίσουν προβλήματα προτού επιδιενωθούν.
Η κατάσταση μπορεί να χειροτερεύσει
Όταν αποφασίζουμε να αγνοήσουμε κάποιο σύμπτωμα και να μην πάμε στον γιατρό, απλά περιμένουμε να δούμε αν θα καλυτερεύσει. Δεν πρέπει να παίζουμε έτσι με την υγεία μας. Μία ελιά, για παράδειγμα, μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του δέρματος και ένας βήχας που κρατάει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να σηματοδοτεί μια χρόνια πάθηση, όπως το άσθμα.
Η αυτοδιάγνωση δεν είναι σωστή
Μπορεί να αναγνωρίσουμε κάποιο εμφανές σύμπτωμα, όπως πονοκεφάλους και να προμηθευτούμε τα ανάλογα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Παρ’ όλα αυτά, όταν ένα σύμπτωμα επιμένει, υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από πίσω. Το κοινό κρύωμα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια απλή βακτηριακή μόλυνση, αλλά θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα μιας σοβαρότερης νόσου. Εφόσον δεν είμαστε γιατροί, είναι λάθος να κάνουμε διαγνώσεις μόνοι μας.
Αποφεύγουμε τα προληπτικά μέτρα
Υπάρχει μεγάλη έμφαση στην προληπτική ιατρική, όπως και στα μέσα που μπορούν να μας ενημερώσουν, αλλά και να προλάβουν ορισμένες ασθένειες. Με ένα από check-up, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε εμβόλια που προλαμβάνουν σοβαρές νόσους, όπως ο τέτανος ή η ιλαρά. Με εξετάσεις αίματος ή ούρων μπορούμε να ελέγξουμε τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας, αλλά μπορούμε πλέον να ελέγξουμε και την προδιάθεσή μας για την ανάπτυξη ορισμένων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Επιπλέον, είναι μια καλή ευκαιρία για να μιλήσουμε με τον γιατρό για τον τρόπο ζωής μας: τη διατροφή μας, το πόσο ασκούμαστε, πόσο αλκοόλ καταναλώνουμε, αλλά και για την ψυχική μας υγεία.
Είναι καλό να επισκεπτόμαστε τον γιατρό ακόμα και όταν είμαστε υγιείς
Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον φόβο και το άγχος που μας προκαλούν τα ανεξήγητα συμπτώματα. Ο γιατρός μας θα χρειαστεί να μάθει το ιατρικό μας ιστορικό, καθώς και κάθε πιθανή πληροφορία για τη ζωή μας, ώστε να μας παράσχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Είναι σωστό, λοιπόν, να κάνουμε τουλάχιστον ένα ετήσιο check-up, ακόμα και αν νιώθουμε πέρα για πέρα υγιείς.
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου