Το ξυπνητήρι ξεκινάει για μια ακόμη φορά να χτυπά σαν τρελό και εσύ με μισάνοιχτα μάτια προσπαθείς μάταια να εντοπίσεις το μαγικό κουμπί που θα ανακουφίσει τα αυτιά σου από τον βασανιστικό ήχο. Μέχρι καλά- καλά να το καταλάβεις πρέπει να ξυπνήσεις και να ντύσεις τα παιδιά, να ετοιμάσεις το πρωινό, να κατηγοριοποιήσεις τους προς πληρωμή λογαριασμούς, να οργανώσεις τη λίστα για τα ψώνια, να…να…να…
Ώσπου να καταφέρεις να αφήσεις τα παιδιά στο σχολείο και να ξεκινήσεις την εργασία σου, οι πρώτες πρωινές ώρες σου αφήνουν την αίσθηση πως βρίσκεσαι ήδη στο τέλος της εβδομάδας. Φτάνει το μεσημέρι και νιώθεις την εξάντληση, την ένταση και το στρες να κατακλύζουν το κορμί σου. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ξεκινάς την ημέρα σου με φρενήρεις ρυθμούς, το νευρικό σου σύστημα υπερ-ενεργοποιείται και βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς διέγερσης.
Ο τρόπος με τον οποίο ξεκινάς την ημέρα σου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός. Φαίνεται πως είναι αρκετά βοηθητικό να αφιερώνεις λίγο χρόνο προκειμένου να χαλαρώσεις το σώμα σου, να αδειάσεις το μυαλό σου από τυχόν αρνητικές σκέψεις και να θέσεις τους στόχους που επιθυμείς να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της εκάστοτε ημέρας.
Είμαι σίγουρη πως αυτή τη στιγμή γνέφεις καταφατικά το κεφάλι, ενώ γεννιέται και η σκέψη: «καλά όλα αυτά, αλλά πώς θα τα συμπεριλάβω μέσα στο ήδη πιεσμένο πρόγραμμά μου; Μήπως τελικά αγχωθώ ακόμα περισσότερο για το πού θα βρω τον επιπλέον χρόνο για χαλάρωση;»
Όσο κι αν σου φαίνεται απίστευτο, ακόμα και 10 λεπτά καθημερινής χαλάρωσης, σε σταθερή βάση, είναι αρκετά! Φτιάχνοντας τη δική σου ρουτίνα χαλάρωσης θα μπορέσεις όχι μόνο να βρεις την ισορροπία μέσα σου, αλλά και να βελτιώσεις τις σχέσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
Διάλεξε τουλάχιστον μια από τις παρακάτω δραστηριότητες και εφάρμοσέ την κάθε πρωί για 2-3 εβδομάδες. Παρατήρησε πώς νιώθεις μετά το πέρας της κάθε δραστηριότητας και εάν οι βδομάδες σου κυλούν με λιγότερο στρες.
- Αναπνοές. Κάθισε σε μια καρέκλα με τα χέρια κρεμασμένα στα πλευρά και τα μάτια σου κλειστά. Κλείσε το διακόπτη του μυαλού σου που αναλύει τις σκέψεις και διώξε καθετί που σε αναστατώνει. Συγκεντρώσου στο ρυθμό της αναπνοής σου για 2-3 λεπτά. Εισπνέοντας απαλά, ανασήκωσε αργά τα χέρια σου, σταύρωσέ τα μπροστά από το σώμα σου και φέρε τα πάνω από το κεφάλι σου, ξεσταυρώνοντάς τα καθώς ανεβαίνουν. Τώρα, εκπνέοντας ξαναφέρε τα χέρια σου στην αρχική τους θέση πλάι στο σώμα σου. Επανάλαβε τέσσερις φορές.
- Ασκήσεις τεντώματος. Γονάτισε και κάθισε πάνω στις φτέρνες σου. Σκύψε μπροστά τεντώνοντας τα χέρια σου μπροστά μέχρι που το μέτωπό σου να ακουμπήσει το πάτωμα. Τράβηξε πίσω τα χέρια σου με τις παλάμες να βλέπουν προς τα πάνω και λύγισε παράλληλα τους μηρούς σου. Ανάπνευσε βαθιά και αργά για ένα λεπτό.
- Μασάζ. Μέσω των μαλάξεων βελτίωσε την κυκλοφορία του αίματός σου. Ξεκίνησε πιέζοντας απαλά την περιοχή ανάμεσα στην παλάμη σου και προχώρησε κατά μήκος ολόκληρου του βραχίονα. Κάνε μασάζ από τα δάχτυλα των ποδιών μέχρι τους μηρούς, συνέχισε με μασάζ στους ώμους και τον λαιμό και τελείωσε με μικρές κυκλικές κινήσεις στο μέτωπο και στους κροτάφους. Επανάλαβε τέσσερις φορές.
- Αερόβια άσκηση. Κάνε τον γύρο του τετραγώνου τρέχοντας με έντονο ρυθμό. Εάν είσαι κάπου κοντά στη φύση, πάρε βαθιές εισπνοές, παρατήρησε το πρώτο φως του ήλιου και απόλαυσε τους ήχους και τις μυρωδιές που απλώνονται γύρω σου.
- Αυτόματη γραφή. Ξετύλιξε τις σκέψεις σου σε μια κόλλα χαρτί, δίχως να σηκώσεις το μολύβι σου. Μη σταματήσεις να γράφεις μέχρι να αποτυπώσεις όλα όσα περνούν από το μυαλό σου εκείνη τη στιγμή. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την ορθογραφία, τα σημεία στίξης ή τη δομή του κειμένου. Τελειώνοντας, παρατήρησε ποιες είναι οι ανησυχίες που κρύβεις μέσα σου και επίλεξε τρόπους προκειμένου να μειώσεις την έντασή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας σου.
- Μουσική. Ξεκίνα την ημέρα σου όχι με τηλεόραση, αλλά ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική. Μη διστάσεις να τραγουδήσεις τους αγαπημένους σου στίχους. Νιώσε τη μελωδία και άφησέ την να κατακλύσει το σώμα σου.
Εφαρμόζοντας σταθερά κάθε πρωί τις παραπάνω ασκήσεις χαλάρωσης, έστω και μόλις για 10 λεπτά, θα παρατηρήσεις πως το νευρικό σου σύστημα θα αναπρογραμματιστεί ακολουθώντας πιο ήρεμους ρυθμούς λειτουργίας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τους τυχόν στρεσογόνους παράγοντες της ζωής σου περισσότερο ως μια νέα πρόκληση, παρά ως μια καταστροφική απειλή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου