H εφαρμογή των ενδοσκοπικών μεθόδων στην Ωτορινολαρυγγολογία οδήγησε σε πολλές παθήσεις σε πολύ πιο λειτουργικές και λιγότερο επώδυνες τεχνικές, που αντικατέστησαν σε μεγάλο αριθμό ασθενών τις ανοικτές χειρουργικές μεθόδους.

Η μαγεία της ενδοσκόπησης στην Ιατρική είτε διαγνωστικά είτε χειρουργικά συσχετίζεται με την αποκάλυψη, μέσω της ενδοσκοπικής εικόνας, των λεπτομερειών που κάνουν τη διαφορά. Το στοιχείο της λεπτομέρειας, όταν το εντάξεις στην καθημερινή επικοινωνία με τον ασθενή, σου δίνει απίστευτα πιο ουσιαστικές πληροφορίες, γιατί τον σκιαγραφεί ήδη από το ιστορικό του και έτσι ο δρόμος προς τη διάγνωση είναι πολύ πιο ολιστικός. Η ενδοσκόπηση στη μύτη, το φάρυγγα και το λάρυγγα χάρη στη μεγέθυνση και τη φωτεινότητα, προσφέρει άμεση απεικόνιση σε δυσπρόσιτες ανατομικά περιοχές και δυνατότατα καταγραφής και διατήρησης αρχείου για την παρακολούθηση των ασθενών Αυτό οδηγεί στις χρόνιες παθήσεις σε πολύ καλύτερο έλεγχο της πορείας και εξέλιξής τους, στις οξείες καταστάσεις σε πολύ πιο άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση και σε περίπτωση κακοηθειών σε έγκαιρη διάγνωση, γεγονός που αλλάζει εντελώς την πρόγνωση για τον ασθενή.

Όσον αφορά τη μύτη και τα παραρρίνια, η ενδοσκοπική Χειρουργική οδήγησε σε καλύτερη κατανόηση της ανατομίας και παθοφυσιολογίας και ως αποτέλεσμα άλλαξε τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της σκολίωσης του διαφράγματος, των παραρρινοκαλπίτιδων, των πολυπόδων και των καλοηθών και κακοηθών όγκων. Στον λάρυγγα η ενδοσκοπική χειρουργική με laser τα τελευταία 40 χρόνια χάραξε μια νέα εποχή και για τις καλοήθεις παθήσεις αλλά κυρίως για τον καρκίνο τον λάρυγγα. Παλιότερα για επεμβάσεις όπως οι χορδεκτομές και η υπεργλωττιδική ή λαρυγγεκτομή έπρεπε να ανοιχτεί ο λάρυγγας και να γίνει τραχειοστομία, ενώ τώρα γίνονται μέσα από τον αυλό του λάρυγγα χωρίς τομές και αιμορραγία. Ακόμη, η ρομποτική χειρουργική τα τελευταία χρόνια χάρη στην τρισδιάστατη κάμερα και τη δυνατότητα περιστροφής των μικροεργαλείων, δίνει τεχνικά μια άλλη δυνατότητα χειρουργικής παρέμβασης σε δύσκολα προσπελάσιμες περιοχές. Ενδείκνυται σε καλοήθεις παθήσεις όπως η άπνοια, στην αντιμετώπιση της υπερτροφίας της γλωσσικής αμυγδαλής και της ρίζας της γλώσσας, αλλά και σε κακοήθεις παθήσεις, χάρη στην αναίμακτη και χωρίς οίδημα χειρουργική αφαίρεση, όπως αρχικά στάδια καρκίνων του φάρυγγα και του λάρυγγα.

Η εφαρμογή των ενδοσκοπικών μεθόδων στην Ωτορινολαρυγγολογία οδήγησε σε πολλές παθήσεις σε πολύ πιο λειτουργικές και λιγότερο ακρωτηριαστιακές τεχνικές, που αντικατέστησαν σε μεγάλο αριθμό ασθενών τις ανοικτές χειρουργικές μεθόδους. Αυτή η εξέλιξη σε αναίμακτες και μικροχειρουργικές τεχνικές, προσφέρει εξαιρετικά οφέλη στον ασθενή, ελάττωση ταυ μετεγχειρητικού πόνου, μικρότερη νοσηλεία και γρηγορότερη επανένταξη στις καθημερινές δραστηριότητες. Σήμερα η διεθνής τάση στα χειρουργική είναι να επιτύχουμε το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή λειτουργική διαταραχή και όσο γίνεται πιο αναίμακτα.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου