Νέα έρευνα έδειξε ότι το φάρμακο methylene blue, (χλωριούχο μεθυλοθειονίνιο) που υπάρχει εδώ και 100 χρόνια και χρησιμοποιείται για διαταραχή του αίματος, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως φιλική προς τα κοράλλια ουσία σε αντηλιακά.
Πειράματα έδειξαν ότι το methylene blue, απορροφά όλο το φάσμα υπεριωδών ακτίνων, καθώς και ότι επιδιορθώνει τη βλάβη DNA που οφείλεται στην ακτινοβολία UV.
Ποσοστό 80 % των αντηλιακών συνεχίζουν να χρησιμοποιούν oxybenzone ως κύρια ουσία που μπλοκάρει τις υπεριώδεις ακτίνες παρά την απειλή προς τα κοράλλια.
Ερευνητές δείχνουν ότι το oxybenzone επηρεάζει αρνητικά τη γενετική υγεία των κοραλλιών και των εμβρύων των ψαριών.
Οσον αφορά στον περιορισμό της αρνητικής επίδρασης της ακτινοβολίας στον ιστό του δέρματος, οι περισσότεροι εστιάζουν στο SPF ενός αντηλιακού. Ωστόσο, το οξειδωτικό στρες από την ακτινοβολία UVA και η φωτογήρανση μπορεί επίσης να βλάψουν το ανθρώπινο δέρμα.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι το methylene blue μπορεί να παρέχει πιο ολοκληρωμένη ηλιακή προστασία. Η νέα έρευνα δείχνει ότι το methylene blue μπλοκάρει αποτελεσματικά τις ακτίνες UVB με επιθυμητά χαρακτηριστικά ως υποσχόμενο για να περιληφθεί στα αντηλιακά συστατικό, δήλωσε ο ερευνητής Kan Cao, το υ University of Maryland.
Στο εργαστήριο μετρήθηκε πόσο καλά οι 2 ουσίες που μπλοκάρουν τις υπεριώδεις ακτίνες προστατεύουν τα. κερατινοκύτταρα του ανθρώπου και τις ινοβλάστες του δέρματος από την ακτινοβολία.
Εκτός του ότι απορροφά την ακτινοβολία, το methylene blue οδήγησε σε επιδιόρθωση βλάβης DNA λόγω υπεριώδους ακτινοβολίας οδηγώντας σε μεγαλύτερη επιβίωση των κυττάρων.
Επιπλέον, σε δερματικό ιστό ηλικιωμένων δοτών, ο συνδυασμός methylene blue και βιταμίνης C έδειξε μετρήσιμη αντηγηραντική επίδραση.
Εξετάστηκαν τα δυο είδη αντηλιακών- ένα με oxybenzone και το άλλο με methylene blue – σε μαλακό είδος κοραλλιού, το Xenia umbellate.
Tα κοράλλια που εκτέθηκαν σε αυξημένα επίπεδα oxybenzone αποχρωματίστηκαν έντοινα και πέθαναν σε μια εβδομάδα, ενώ με το methylene blue δεν υπήρξε επίδραση στην υγεία των κοραλλιών σε υψηλά επίπεδα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}