Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την ακτινοθεραπεία, σκέφτονται τη θεραπεία του καρκίνου. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Γκρατς, η ακτινοβολία υψηλής δόσης και ακριβείας χρησιμοποιείται τώρα για τη θεραπεία ασθενών με καρδιακή αρρυθμία.

Η νέα θεραπευτική επιλογή αναπτύχθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια. Η κλινική του Γκρατς είναι η μόνη στην Αυστρία που προσφέρει αυτό το είδος θεραπείας.

"Υπάρχουν καρδιακές αρρυθμίες που δεν μπορούν να ελεγχθούν ούτε με τη μέγιστη φαρμακευτική αγωγή ούτε με τοπικές αφαιρέσεις", εξήγησε ο Thomas Brunner, επικεφαλής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Ακτινοθεραπείας-Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Στερεοτακτική αντιαρρυθμική ακτινοθεραπεία (STAR) ονομάζεται η διαδικασία που δίνει ελπίδα σε ασθενείς με μη θεραπεύσιμες κοιλιακές αρρυθμίες.

Παρόμοια με την καρδιοθεραπεία, αλλά με πολύ υψηλότερη δόση, αντιμετωπίζεται το ακριβές σημείο στον καρδιακό μυ που ευθύνεται για την αρρυθμία.

"Η ακριβής ακτινοβόληση οδηγεί σε επαναπρογραμματισμό του συστήματος ηλεκτρικής αγωγής στην καρδιά", εξήγησε ο Brunner.

Οι ακτινοθεραπευτές στο Γκρατς συνεργάζονται στενά με το Κλινικό Τμήμα Καρδιολογίας για τη θεραπεία τέτοιων ασθενών. Η καθοδηγούμενη με εικόνα διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά - αλλά απαιτεί σχολαστικό σχεδιασμό και εξαιρετική ακρίβεια σε μια διεπιστημονική ομάδα.

Δεν είναι όλοι οι ασθενείς επιλέξιμοι για αυτή την ειδική ακτινοθεραπεία. Τα κριτήρια αποκλεισμού περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, εάν η περιοχή που πρόκειται να ακτινοβοληθεί βρίσκεται πολύ κοντά στον οισοφάγο, του οποίου ο ιστός θα μπορούσε να καταστραφεί από την υψηλή δόση.

Σύμφωνα με την πρόγνωση, πέντε έως δέκα ασθενείς ετησίως σε όλη την Αυστρία θα επωφεληθούν από τη νέα θεραπεία, η οποία μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται κυρίως για τον καρκίνο του πνεύμονα. Εάν η διαδικασία αποδώσει, η καρδιακή αρρυθμία θα επιδιορθωθεί. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, το ποσοστό αυτό είναι περίπου 80%. Τρεις ασθενείς έχουν υποβληθεί σε θεραπεία στο Γκρατς μέχρι στιγμής.

Από τις αρχές του έτους, η ομάδα STAR είναι μέλος του προγράμματος STOPSTORM, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ με δύο εκατομμύρια ευρώ, εξήγησε ο Brunner.

Η συντομογραφία σημαίνει "Standardised Treatment and Outcome Platform for Stereotactic Therapy Of Reentrant Tachycardia by a Multidisciplinary" (Πλατφόρμα τυποποιημένης θεραπείας και αποτελεσμάτων για τη στερεοτακτική θεραπεία της επανεισδυτικής ταχυκαρδίας από μια διεπιστημονική κοινοπραξία).

Στο πλαίσιο αυτού του μεγάλου διεθνούς έργου, οι θεραπείες των ασθενών στο Γκρατς παρακολουθούνται επίσης επιστημονικά.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχική υγεία: Συμβουλές για άνδρες
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο νοσοκομείο Λαμίας και στο Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων
Ο ΙΣΑ καταδικάζει κάθε παραβατική συμπεριφορά μελών του