"Κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές. Είμαστε εγκλωβισμένοι στην αναμονή για το εάν οι μεταγγίσεις μας θα γίνουν όπως πρέπει. Και αυτό διότι ποτέ δεν έχει υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός για την αύξηση της αιμοδοσίας στην Ελλάδα μέσω της εκπαίδευσης πρωτίστως των πολιτών αλλά και επαγγελματιών υγείας, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται και λανθασμένη κατανομή του αίματος που συλλέγεται.
Νοσοκομεία στα οποία οι μεταγγίσεις είναι θεραπεία πρώτης γραμμής στερούνται της απαιτούμενης ποσότητας αίματος, ενώ σε άλλα νοσοκομεία το αίμα κάθεται στα ψυγεία αναξιοποίητο, όταν η διάρκεια ζωής του είναι 35-40 ημέρες ".
Λόγια που ανήκουν στον κ. Βασίλειο Δήμο, πρόεδρο του Συλλόγου Θαλασσαιμίας στη Θεσσαλονίκη και μέλος στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Οπως ο ίδιος μας λέει στο ΑΧΕΠΑ που κάνει τις μεταγγίσεις του τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά όχι όμως και στο Ιπποκράτειο, όπου οι ασθενείς δεν μπορούν να κάνουν κανένα προγραμματισμό, καθώς λόγω των ελλείψεων είτε ακυρώνονται ραντεβού είτε υπομεταγγίζονται.
Η κατάσταση όπως λέει με τις ελλείψεις αν και κάθε χρόνο τέτοια εποχή επανέρχεται στο προσκήνιο, φέτος είναι ακόμη πιο δραματική λόγω του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πανδημία απέτρεψε αρκετούς τακτικούς αιμοδότες να επισκεφτούν νοσοκομεία για να δώσουν αίμα υπό το φόβο τη νόσησης, ενώ και οι ευκαιριακοί που καλύπτουν χειρουργεία φέτος τα τελευταία είχαν μέχρι πρότινος περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό.
Ποιες είναι οι ανάγκες της χώρας
Οι ανάγκες της χώρας σε αίμα έχουν εκτιμηθεί στις 600.000 μονάδες αίματος ετησίως. Οι τακτικοί αιμοδότες είναι περίπου 150.000 άτομα, ενώ οι ευκαιρικοί ή αιμοδότες αντικατάστασης (συνήθως δίνουν αίμα για προγραμματισμένα χειρουργεία συγγενικών -φιλικών τους προσώπων) είναι περίπου 250.000 άτομα. Οπως μας ανέφερε ο κ. Β. Δήμος, συλλέγονται 580.000 αίμα και άρα με βάση και τις συνολικές ανάγκες η χώρα πάντα έχει ένα έλλειμμα που κινείται στις 20.000 μονάδες, το οποίο και καλύπτεται με εισαγωγές από την Ελβετία.
Από το σύνολο των μονάδων αίματος, οι 140.000 μονάδες περίπου χρησιμοποιούνται για θαλασσαιμικούς (3.000 άτομα) και δρεπανοκυτταρικούς πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς (1.000 άτομα), αντιπροσωπεύοντας το 1/5 των αναγκών. Σημειώνεται ότι στα 4.000 άτομα (ασθενείς) υπάρχουν και 150 παιδιά κάτω των 18 ετών.
Επίσης από τους 4.000 ασθενείς, οι 1500 βρίσκονται στην Αθήνα, εκ των οποίων οι 700 είναι στο Νοσοκομείο Παιδων Αγ. Σοφία Το υπόλοιπο αίμα που συλλέγεται χρησιμοποιείται σε μεταμοσχεύσεις, υποτροπές, προγραμματισμένα χειρουργεία, τροχαία, λευχαιμία κ.λπ
Καταγγελία στο Υπουργείο Υγείας
Μόλις πριν μία εβδομάδα , η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας μίλησε για βραδυφλεγή βόμβα λόγω των ελλείψεων αίματος στα νοσοκομεία
Οι τεράστιες ελλείψεις σε αίμα οδήγησαν την ΕΟΘΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας) σε καταγγελία στο υπουργείο Υγείας για ακόμη μία φορά, καθώς τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ζωή των θαλασσαιμικών και δρεπανοκυτταρικών πολυμεταγγιζόμενων ασθενών αλλά και όλων των συνανθρώπων μας που χρήζουν μεταγγίσεων αίματος.
Η ΕΘΟΑ έλαβε υπόψη της τις καταγγελίες του μέλους της ΠΑΣΠΑΜΑ ο οποίος στη δική του ανακοίνωση τονίζει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να σταματήσουν οι μεταγγίσεις τις επόμενες μέρες στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» όπου παρακολουθείται ο μεγαλύτερος αριθμός πασχόντων : «Το τελευταίο διάστημα λόγω της μείωσης της παρεχόμενης ποσότητας αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό κατά το 1/3 από αυτό που στέλνουν, οι μεταγγίσεις μπορεί να αναβληθούν ή να γίνονται με μειωμένες ποσότητες παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς φέρνουν και αιμοδότες» αναφέρει ο ΠΑΣΠΑΜΑ.
Μάλιστα την Τετάρτη 7 Ιουλίου, τους ανακοίνωσαν ότι για τις επόμενες τρεις ημέρες δεν υπάρχει καθόλου αίμα για μετάγγιση, ενώ μετά από προσπάθειες η Ελβετία θα καλύψει κάποιες μονάδες αίματος αλλά είναι άγνωστο τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.
Οι ελλείψεις σε αίμα είναι μόνιμο φαινόμενο και δεν παρουσιάζεται μόνο κατά τους θερινούς μήνες. Οι πρώιμες ελλείψεις αίματος κατά τη φετινή θερινή περίοδο, οι οποίες παρατηρούνται και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής στα οποία υπάρχουν Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, αναμένεται να κορυφωθούν τους επόμενους μήνες λόγω των αδειών του πληθυσμού που θα μπορούσε δυνητικά να αιμοδοτήσει, του προσωπικού των Αιμοδοσιών αλλά και του 4ου κύματος της πανδημίας που λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσέλκυση αιμοδοτών στα Νοσοκομεία.
Τελευταία πληροφόρηση αναφέρει ότι το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων στο Αγ. Σοφία καλύφθηκε έστω και πρόσκαιρα από εθελοντές αιμοδότες (και όχι με εισαγωγές αίματος).
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΟΘΑ απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να αιμοδοτήσουν στο νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" ή αν αυτό δεν είναι εφικτό σε όποιο νοσοκομείο μπορούν.
Στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» μπορούν να προσέρχονται καθημερινές και Σαββατοκύριακο πρωινές ώρες 9.00- 13.30 και την Παρασκευή το απόγευμα 16.00-19.00 κατόπιν επικοινωνίας στο τηλέφωνο 210 7452036.
Ηρθε η ώρα για Εθνικό Σχέδιο Αιμοδοσίας
Παρά τα σημαντικά προβλήματα που ανέκυψαν πρόσφατα με το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ακόμη το Υπουργείο Υγείας δεν έχει πάρει θέση και ούτε μας έχει βρει λύσεις , σύμφωνα με τον Β. Δήμο.
Όμως όπως ανέφερε ο ίδιος, τα μαθήματα που μας δίδαξε και συνεχίζει να μας διδάσκει η πανδημία με βασικότερο ότι τα συστήματα υγείας ήταν ανέτοιμα για τέτοιου είδους κρίσεις πρέπει να εφαρμόσουμε στη ζωή μας. Και συνεχίζει είναι η ώρα η χώρα να αποκτήσει Εθνικό Σχέδιο Αιμοδοσιών, το οποίο ουσιαστικά θα αυξήσει την ροή και θα συντονίζει στα νοσοκομεία τους αιμοδότες, για τους οποίους παρεμπιπτόντως δεν υπάρχει καμία καταγραφή τους.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}