Στο παγκόσμιο ράλι των ανατιμήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικούς μήνες και αφορά πληθώρα προϊόντων (καταναλωτικών και μη) δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση τα Μη Συνταγογραφούμενα φάρμακα. Φημολογούνται αυξήσεις στις τιμές τους, που σταδιακά θα ξεκινήσουν να φαίνονται στην αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Οκτώβριο εταιρεία που ηγείται στο χώρο του φαρμάκου ήδη έχει ενημερώσει κάποιες φαρμακοβιομηχανίες ότι έχει δρομολογήσει αυξήσεις της τάξεως του 10% κατά μέσον όρο σε περίπου 30 κωδικούς (15 με κουπόνι και 15 παραφάρμακο).
Εξέλιξη αναμενόμενη για πολλούς, καθώς το κοστολόγιο (παραγωγής και εμπορίας) έχει αυξηθεί γεωμετρικά, εξαιτίας των "τσουχτερών" τιμολογίων στην ενέργεια, των μειωμένων αποθεμάτων στις πρώτες ύλες -είτε αυτές αφορούν δραστικές ουσίες, είτε σωληνάρια, πώματα κ.λπ.- συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές τους, τα φουσκωμένα κόστη μεταφοράς ενισχυμένα κατά 600% κ.λπ.
Είναι αστείο, λοιπόν, κάποιος να πιστεύει ότι οι αυξήσεις που καταγράφονται στο εξωτερικό δεν θα φτάσουν στο σύνολό τους στην ελληνική αγορά, ενώ κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή τους. Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, η τιμή των δραστικών ουσιών για την παρακεταμόλη, ένα φάρμακο ευρείας εφαρμογής για τον πυρετό και τον πόνο, αυξήθηκε περίπου 25% από 450-480 ρουπίες ανά κιλό τον Δεκέμβριο του 2020 σε 580-600 ρουπίες ανά κιλό τον Απρίλιο του 2021. Σε σύγκριση με τις προ-Covid τιμές του Δεκεμβρίου του 2019, η αύξηση των τιμών είναι ακόμη πιο απότομη, φτάνοντας στο 140% περίπου.
Πάντως, από πέρσι που ξέσπασε η πανδημία, μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα που έχουν αναλγητική ή αποσυμφορητική τάση έχουν αυξήσεις στις τιμές τους. Για παράδειγμα, αναλγητικό αύξησε πέρσι έναντι του 2019 σε κάποιες μορφές του την τιμή του από 11 λεπτά έως και 20 λεπτά. Αύξηση, που αν κανείς τη συγκρίνει με την αντίστοιχη του 2018 θα διαπιστώσει ότι μιλάμε για μία άνοδο στη χονδρική τιμή από 16% έως και 46%. Άλλο αναλγητικό που πέρσι δεν αύξησε την τιμή του, αλλά ακούγεται ότι θα το πράξει φέτος η ανατίμηση του 2019 έναντι του 2018 ήταν- ανάλογα με τη φαρμακοτεχνική μορφή του- από 112% μέχρι και 120%. Στο μεταξύ, όσον αφορά σκεύασμα για τον πονόλαιμο, ήδη αυξήθηκε φέτος η τιμή του κατά 35 λεπτά
Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις τους το τρίμηνο
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι ο "χορηγός" όλων των εμπλεκομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα, μεταξύ των οποίων εταιρείες αλλά και φαρμακεία. Αλλά ήταν! Δεν είναι πια, και αυτό, διότι κάτι ο Κορωνοϊός με τις επακόλουθες απαγορεύσεις του, κάτι η οικονομική στενότητα, κάτι η αλλαγή φιλοσοφίας ζωής (κυρίως λόγω πανδημίας) προκάλεσαν την καθίζηση των πωλήσεων.
Σύμφωνα με τα αποκλειστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, πτώση που ξεπέρασε ακόμη και το 60% από πλευράς διακινηθέντων τεμαχίων κατέγραψε η κατηγορία των σκευασμάτων για τον πονόλαιμο-βήχα. Δεύτερη κατηγορία σε απώλειες ήταν η κατηγορία των σκευασμάτων για την αντιμετώπιση του πόνου, η οποία έχασε το 33,4% των τεμαχίων της (9 εκατ. τεμάχια) και το 21,9% της αξίας των πωλήσεών της (διαμορφώθηκε στα 24,3 εκατ. ευρώ το πρώτο φετινό τρίμηνο).
Σημαντική πτώση κατέγραψαν και τα σκευάσματα για την προστασία του δέρματος. Τεμαχιακά πουλήθηκαν 1.819.000 σκευάσματα (-23,6%), πραγματοποιώντας πωλήσεις ύψους 7,6 εκατ. ευρώ (-13,4%).
Απώλειες παρατηρήθηκαν, όσον αφορά τα τεμάχια που διατέθηκαν και στην κατηγορία των βιταμινών, φθάνοντας τα 3,1 εκατ. τεμάχια (-4%), ενώ στα σκευάσματα που σχετίζονται με τη διατροφή και τη σιλουέτα διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια (-8,4%) και στα σκευάσματα για τη φροντίδα των ματιών διατέθηκαν 1 εκατ. σκευάσματα (-2,8%).
Στον αντίποδα, με αύξηση των διακινηθέντων τεμαχίων κινήθηκαν τα σκευάσματα για το κυκλοφορικό (+0,8%), το αναπαραγωγικό- ουροποιητικό (+13,4%), την περιποίηση του στόματος (+12,2), ενώ μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στα σκευάσματα που σχετίζονται με τη διάθεση, την ηρεμία και τον καλύτερο ύπνο (+31,8%).
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}