Οι επηρεασμένοι έφηβοι αντιδρούν πιο έντονα σε σχετικές εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν επηρεαστεί στο παρελθόν.
Οι εικόνες αυτοτραυματισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να ενθαρρύνουν τους νέους με ιστορικό μη αυτοκτονικής αυτοτραυματικής συμπεριφοράς (NSSH).
"Η μελέτη μας δείχνει ότι το οπτικό περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της παρόρμησης για αυτοτραυματισμό, ιδίως σε εφήβους που βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής συγγραφέας Ανδρέας Γκορέις από το Τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης.
"Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να προετοιμαστούν καλύτερα οι νέοι για την αντιμετώπιση τέτοιων εικόνων και να τους δοθούν εργαλεία για να βελτιώσουν τη συναισθηματική τους ρύθμιση και να αποστασιοποιηθούν από ενοχλητικά ερεθίσματα", πρόσθεσε ο επικεφαλής της μελέτης 'Οσβαλντ Κόθκασνερ.
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και παρουσιάστηκε σήμερα, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "JAMA Network Open".
Η διαστρέβλωση της προσοχής αυξάνει την παρόρμηση για αυτοτραυματισμό
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επηρεαζόμενοι έφηβοι δείχνουν αυξημένη προσοχή σε εικόνες αυτοτραυματισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η στρέβλωση της προσοχής -η αυξημένη και ταχύτερη προσήλωση σε τέτοιο περιεχόμενο - αυξάνει την παρόρμηση για αυτοτραυματισμό.
Ως εκ τούτου, οι ερευνητές προτρέπουν για την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και παρέμβασης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι