Έκθεση της Unicef αναφέρει ότι την περίοδο της πανδημίας αυξήθηκαν τα κρούσματα της πολιομυελίτιδας, λόγω των λιγότερων εμβολίων αλλά και επειδή υπήρξε μετατόπιση οικονομικών πόρων από την καταπολέμηση του ιού, στην Covid 19.
Η πολιομυελίτιδα είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλείται από έναν πολύ μεταδοτικό ιό που επηρεάζει μόνο ανθρώπους. Το πιο σοβαρό σύμπτωμα είναι η παράλυση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία ή θάνατο εάν ο ιός επηρεάσει τους μυς που βοηθούν τους ανθρώπους να αναπνέουν. Ακόμη και τα άτομα που προσβάλλονται από πολιομυελίτιδα ως παιδιά και φαίνεται να αναρρώνουν πλήρως μπορεί να αναπτύξουν νέο μυϊκό πόνο, αδυναμία ή παράλυση ως ενήλικες από το σύνδρομο μετά την πολιομυελίτιδα.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την πολιομυελίτιδα, αλλά το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους προετοιμάζοντας το σώμα τους να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τον ιό. Ο παιδικός εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και υπήρξε το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την εξάλειψη της νόσου.
Πώς επηρέασε η COVID-19 τις προσπάθειες καταπολέμησης της πολιομυελίτιδας;
Τους τελευταίους σχεδόν 18 μήνες σημειώθηκε σημαντική οπισθοδρόμηση στους παιδικούς εμβολιασμούς, όπως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία της UNICEF. Περίπου 23 εκατ. παιδιά έχασαν τους συνήθεις εμβολιασμούς τους το 2020, σημειώνοντας αύξηση 3,7 εκατ. σε σύγκριση με το 2019.
Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση εμβολίου και πολλά προέρχονται από υποβαθμισμένες κοινότητες, περιοχές συγκρούσεων και απομακρυσμένες περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση στην υγεία. Η Ινδία και το Πακιστάν είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση στον "χαμένο" παιδικό εμβολιασμό, αντιπροσωπεύοντας συνολικά 4 εκατομμύρια χαμένες δόσεις.
Ένας βασικός λόγος για αυτήν την αύξηση ήταν η εκτροπή πόρων προς την COVID-19. Η ανεπαρκής ευαισθητοποίηση και η διστακτικότητα των εμβολίων παρεμπόδισαν την πρόοδο της εξάλειψης της πολιομυελίτιδας και σε δύο άλλες χώρες, όπου ο ιός υπάρχει, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Και οι δύο χώρες έχουν δει μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του 2020, αφού ο εμβολιασμός τέθηκε σε παύση.
Ωστόσο, από την επανέναρξη των εμβολιασμών κατά της πολιομυελίτιδας τον Αύγουστο του 2020, και οι δύο χώρες έχουν τα χαμηλότερα αναφερόμενα κρούσματα πολιομυελίτιδας το 2021 σε περισσότερο από μια δεκαετία. Είναι θετικό το γεγονός ότι ο ΟΗΕ προετοιμάζεται να εμβολιάσει παιδιά κάτω των 5 ετών στο Αφγανιστάν.
Τι πρέπει να συμβεί στη συνέχεια για να εξαλειφθεί η πολιομυελίτιδα;
Ο κόσμος πρέπει τώρα να ενωθεί και να συσπειρωθεί πίσω από τη νέα Στρατηγική για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας 2022-26 για να επανέλθει η διαδικασία εξάλειψης σε ομαλή τροχιά. Μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας και ισχυρής παγκόσμιας συνεργασίας, η παγκόσμια κοινότητα υγείας μπορεί να θέσει το πρόγραμμα εκρίζωσης της πολιομυελίτιδας σε μια πορεία επιτυχίας.
Σύμφωνα με την Henrietta Fore, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, «δεν θα επιτρέψουμε η καταπολέμηση μιας θανατηφόρας ασθένειας να μας κάνει να χάσουμε έδαφος στη μάχη κατά της πολιομυελίτιδας και άλλων παιδικών ασθενειών».
Πηγές:
weforum.org
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}