Ικανοποιητική είναι η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Ελλάδα, αλλά υστερούν σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.
Σχετικά χαμηλή είναι η κάλυψη με τις τέσσερις δόσεις του εμβολίου διφθερίτιδας - τετάνου - κοκκύτη σε παιδιά κάτω των 2 ετών.
Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη ομάδας εργασίας του ΕΟΔΥ που αφορά την περίοδο 2018 - 2022 και περιλαμβάνει παιδιά που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας και απέκτησαν ΑΜΚΑ πριν συμπληρώσουν το πρώτο έτος.
Η εργασία περιέλαβε στοιχεία της ΗΔΙΚΑ και παρουσιάστηκε σε πρόσφατη ημερίδα του ΕΟΔΥ με θέμα "Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας".
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης είναι ικανοποιητικά, αλλά μπορούν να αυξηθούν, ενώ παρατηρείται καθυστέρηση εμβολιασμών σε σύγκριση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2,35% των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικίας δεν είχαν κάνει κανένα εμβόλιο μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλότερη σε παιδιά που αποκτούν ΑΜΚΑ μετά την ηλικία των 2 ετών.
Τα χαμηλότερα ποσοστά κάλυψης παρατηρούνται στο Βόρειο Αιγαίο και τα υψηλότερα στη Δυτική Μακεδονία και στην Κρήτη.
Μελέτη εμβολιαστικής κάλυψης
DTaP ( διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη) - PCV (πνευμονιόκοκκου), MMR (ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς) - VZV (έρπη ζωστήρα).
Επικεφαλής της ομάδας εργασίας ήταν πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χ. Χατζηχριστοδούλου και συμμετείχαν οι Β. Παπαευαγγέλου, Δ. Χατζηγεωργίου, Γ. Κουρλαμπά, Κ. Μέλλου, Θ. Γεωργακοπούλου, Σ. Βορρέ και Μ. Γκόβα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μαιευτική βία: Ένας άδικος όρος για ένα υπαρκτό πρόβλημα
Ευεξία και υγιεινή διατροφή: 6 χρήσιμα tips
Χρήσιμα tips για καλύτερη φυσική κατάσταση και υγεία