Νέα έρευνα αναφέρει ότι γυναίκες με καρκίνο μαστού μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένες πιθανότητες για κολπική μαρμαρυγή μετά τη διάγνωση.
Γυναίκες που εμφανίζουν κολπική μαρμαρυγή εντός ενός μηνός από τη διάγνωση είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακά εντός ενός έτους, αναφέρει νέα έρευνα.
Δεν έχει κατανοηθεί πλήρως γιατί οι 2 νόσοι μπορεί να συνυπάρχουν.
Ο Dr. Avirup Guha, του Case Western Reserve University in Cleveland δήλωσε ότι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου όπως ηλικία και καρδιαγγειακά παραμένουν παράγοντες για κολπική μαρμαρυγή μετά τη διάγνωση με καρκίνο μαστού. Ωστόσο, ενδεχομένως εμπλέκεται εγχείρηση, χημειοθεραπεία, φλεγμονή και ανισορροπίες στις φυσιολογικές διαδικασίες του σώματος λόγω καρκίνου.
Το στρες μπορεί επίσης να συμβάλλει, αλλά δεν μελετήθηκε στην παρούσα έρευνα.
Οι ερευνητής ανέλυσαν στοιχεία 85.000 γυναικών 66 ετών και άνω που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού μεταξύ 2007 και 2014. Αυτές μαζί με άλλες που δεν είχαν καρκίνο παρακολουθήθηκαν για ένα χρόνο για να διαπιστωθεί ποια θα εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή.
Τα περιστατικά γυναικών με καρκίνο μαστού που εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή ήταν 3.9%, και ο κίνδυνος αυξανόταν τους 2 μήνες μετά τη διάγνωση. Ποσοστό 1.8% γυναικών χωρίς καρκίνο μαστού εμφάνισε κολπική μαρμαρυγή εντός ενός έτους επανεξέτασης στην έρευνα.
Γυναίκες με πιο προχωρημένο καρκίνο μαστού είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, άσχετα από το πλάνο θεραπείας.
Η κολπική μαρμαρυγή ήταν επίσης πιο κοινή σε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε πολύπλοκη εγχείρηση όπως μαστεκτομή.
Δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος θανάτου εντός ενός έτους από τη διάγνωση καρκίνου στο μαστό, στην έρευνα, σε όσες είχαν εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής πρωτύτερα, πιθανόν επειδή ήδη επισκέπτονταν καρδιολόγο.
Η έρευνα είχε περιορισμούς Τα ευρήματα ενδεχομένως δεν αφορούν νεότερες γυναίκες. Η παρακολούθηση ήταν ένα χρόνο και χρόνια καρδιακά προβλήματα από τις ακτινοβολίες τείνουν να εμφανίζονται πολύ αργότερα.
Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο European Heart Journal.
Χρειάζονται νέες έρευνες για να κατανοηθεί καλύτερα ο μηχανισμός της σχέσης και να αξιολογηθεί η ανάγκη για τακτικές εξετάσεις για κολπική μαρμαρυγή σε ασθενείς με καρκίνο μαστού.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}