Την πρώτη δια ζώσης και ταυτόχρονα διαδικτυακή εκδήλωση "Ταξίδι Ελπίδας" οργανώνει στην Αθήνα με την υποστήριξη της Εταιρίας Alzheimer Αθηνών η Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ (HIAAD). Με αφορμή την σημαντική αυτή εκδήλωση, μίλησε στο iatronet.gr ένας από τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως στη νόσο, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γ. Λυκέτσος.
Μεταξύ άλλων, το 2019, ίδρυσε και έγινε ο πρώτος διευθυντής του Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο Johns Hopkins, ενώ για περισσότερο από είκοσι χρόνια, το όνομά του περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κορυφαίων ιατρών της Αμερικής (America’s Top Doctors). Θέμα της ομιλίας του στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου είναι: "Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ - Η Ελπιδοφόρα Παρουσία Δύο Χρόνων".
Πόση πρόοδος έχει συντελεστεί την τελευταία δεκαετία στην αντιμετώπιση της Αλτσχάϊμερ;
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουμε δει δύο σημαντικές εξελίξεις. Αρχικά, έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στην εξέταση της αμυλοειδικής υπόθεσης, κατά την οποία η άνοια Αλτσχάϊμερ συσχετίζεται με τη συσσώρευση αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα. Έχει παρατηρηθεί πως αρκετά φάρμακα, κυρίως βιολογικές ανοσοθεραπείες, αφαιρούν το αμυλοειδές από τον εγκέφαλο, όπως καταδεικνύεται σε τομογραφίες PET του εγκεφάλου και σε αναλύσεις του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Δυστυχώς, η επίδρασή τους στην κλινική κατάσταση των ασθενών είναι ελάχιστη. Μένει να διαπιστωθεί εάν αυτά τα φάρμακα μπορούν να αποτρέψουν την έναρξη των συμπτωμάτων, εάν δοθούν στους κατάλληλους ανθρώπους πολύ νωρίτερα, δηλαδή πολύ πριν από την έναρξή τους.
Εναλλακτικά, αισιοδοξούμε ότι η εφαρμογή των φαρμάκων ακριβείας στη νόσο Αλτσχάϊμερ, μια προσέγγιση στην οποία πρωτοπορούμε στο Κέντρο Τζονς Χόπκινς, θα επιταχύνει την ανάπτυξη της θεραπείας. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτή την προσέγγιση.
Η άλλη σημαντική εξέλιξη είναι η τυποποίηση των υπαρχουσών προσεγγίσεων στη φροντίδα και τη διαχείριση των ανθρώπων που ζουν με άνοια, οι οποίες είναι αρκετά αποτελεσματικές όσον αφορά στην υποστήριξη της ποιότητας ζωής, στη μείωση των συμπτωμάτων και στη διευκόλυνση των ανθρώπων να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο μια γεμάτη ζωή παρά τη νόσο, ενώ βοηθούν εξαιρετικά και τους φροντιστές τους. Αυτή η ομάδα προσεγγίσεων, στην οποία αναφερόμαστε συχνά ως φροντίδα ατόμων με άνοια, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Θέλουμε επίσης να επιτύχουμε πολύ μεγαλύτερη διάδοση και στην Ελλάδα.
Ασχολείστε δεκαετίες με την έρευνα πάνω στη νόσο. Τι σας έχει εκπλήξει;
Η άνοια συνεχίζει να στιγματίζεται σε τεράστιο βαθμό, κυρίως γιατί επηρεάζει τη συμπεριφορά, την προσωπικότητα, τη μνήμη, όπως και άλλα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Αυτό συνεχίζει να με εκπλήσσει, καθώς η άνοια είναι πλέον τόσο διαδεδομένη που έχει αγγίξει σχεδόν κάθε οικογένεια τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι με άνοια ζουν μεγάλο διάστημα με αυτήν τη νόσο και εξαρτώνται από τα μέλη της οικογένειάς τους για την ποιότητα της καθημερινής ζωής τους. Είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχίσουμε την πρόοδο στη μείωση του στιγματισμού της άνοιας.
Γιατί παραμένει σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα;
Η άνοια δημιουργεί σημαντική αναπηρία στον ασθενή και επηρεάζει πολύ έντονα την οικογένεια και τους φροντιστές του. Λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών που πάσχουν από άνοια και μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια, και επειδή η φροντίδα τους είναι μια ολοήμερη, καθημερινή προσπάθεια που εμπλέκει πολλά άτομα, θα παραμείνει σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα για πολλά χρόνια. Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν τρόποι να βελτιώσουμε τις εκβάσεις και να μειώσουμε τον φόρτο στους ασθενείς και τις οικογένειές τους μέσω της κοινωνικής παρέμβασης, ειδικά εάν επενδύσουμε σημαντικά στην παροχή φροντίδας στο σπίτι με τη χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.
Ονομάσατε την εκδήλωση "Ταξίδι Ελπίδας". Είστε λοιπόν αισιόδοξος;
Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για την Ελπίδα: Κατανοούμε όλο και περισσότερο τη βιολογία της ασθένειας και αρχίζουμε να επιδρούμε πάνω της με τέτοιον τρόπο που πιστεύω ότι στα επόμενα πέντε χρόνια θα διαθέτουμε φάρμακα που θα μπορούν να αλλάξουν την πορεία της, τουλάχιστον για ορισμένους ανθρώπους.
Ο άλλος σημαντικός λόγος που μας χαρίζει ελπίδα είναι η φροντίδα ατόμων με άνοια που ανέφερα παραπάνω: Ως ενεργός κλινικός ιατρός, παρακολουθώ εκατοντάδες ασθενείς με άνοια κάθε χρόνο και πιστεύω ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτή την προοδευτική νόσο και την αναπηρία με αισιόδοξη και θετική στάση, ώστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στη συγκεκριμένη κατάσταση. Ένας από τους κύριους επαγγελματικούς στόχους μου, ιδίως στην Ελλάδα, είναι να προωθήσω την ευρεία χρήση της φροντίδας για ανθρώπους με άνοια και να ενθαρρύνω την επένδυση της κοινωνίας σε αυτή τη σημαντική δραστηριότητα. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, αλλά και τις επερχόμενες δεκαετίες, το 1/10 του πληθυσμού της Ελλάδας θα έχει επαφή, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με την άνοια σε καθημερινή βάση. Ως εκ τούτου, θα γίνει τεράστιο κοινωνικό θέμα στο άμεσο μέλλον. Αυτοί οι αριθμοί είναι ουσιαστικά το άθροισμα των ασθενών με συμπτώματα, που πρόκειται να ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο, συν των ανθρώπων που εμπλέκονται στη φροντίδα τους.
Πείτε μας περισσότερα για τα θέματα που θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης
Το "Ταξίδι Ελπίδας" είναι ένα από τα πολλά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον με παρόμοια δομή. Θα ξεκινήσει στην Αθήνα σε στενή συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer της Αθήνας. Θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης με ταυτόχρονη εκπομπή στο διαδίκτυο. Με την ίδια μορφή, θα μεταφερθεί σε διάφορα σημεία της Ελλάδας πολλές φορές τον χρόνο, έτσι ώστε να έχει την ευκαιρία να συμπεριληφθεί στη συζήτηση όλη η χώρα. Αναμένεται το "Ταξίδι Ελπίδας" να ταξιδέψει τα επόμενα χρόνια στο Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη. Η τυπική μορφή του περιλαμβάνει μια ενημερωτική παρουσίαση σχετικά με την κατάσταση του πεδίου, μια κύρια αναφορά σε έναν υποσχόμενο τομέα έρευνας, ένα πάνελ ασθενών και φροντιστών που θα συζητήσουν για τα κοινά προβλήματα της καθημερινής φροντίδας, μια συζήτηση με τίτλο "ρωτήστε τον ειδικό", κατά την οποία μπορούν όλοι να συμμετέχουν, καθώς και μια απονομή βραβείων σε μέλη της κοινότητας της κλινικής πρακτικής και της φροντίδας, για τη σημαντική συνεισφορά τους στη φροντίδα ατόμων με άνοια και το πεδίο του Αλτσχάϊμερ γενικά.
Ποιος είναι ο στόχος αυτών των "ταξιδιών";
Οι κύριοι στόχοι είναι να ενσταλάξουμε την ελπίδα, να ξεπεράσουμε τον στιγματισμό, να διευκολύνουμε την πρόσβαση στη φροντίδα και να διεγείρουμε την ανάπτυξη της έρευνας στην Ελλάδα. Η άνοια είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί: Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άνοια, όπως και οι οικογένειές τους, έχουν πολλές επιλογές. Πρέπει να τους ενημερώσουμε και να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε αυτές, όπως και να διευρύνουμε τη διαθεσιμότητα των κλινικών επιλογών εντός της χώρας. Ενθαρρύνουμε τους πάντες να συμβάλλουν στον αγώνα προς την εύρεση της θεραπείας.
* Η Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ (HIAAD) οργανώνει στην Αθήνα με την υποστήριξη της Εταιρίας Alzheimer Αθηνών την πρώτη δια ζώσης και ταυτόχρονα διαδικτυακή εκδήλωση «Ταξίδι Ελπίδας».
Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, 115 21 Αθήνα, στις 18 Δεκεμβρίου, 2021, 5 - 8 μ.μ.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια του κοινού και των εργαζομένων, εφαρμόζει σε όλους τους χώρους του τα ισχύοντα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού. Ειδικότερα, η είσοδος ατόμων 18 ετών και άνω γίνεται με την υποχρεωτική επίδειξη αποδεικτικού εγγράφου ταυτοπροσωπίας και πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο, και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
Η Πρόσκληση και το Πρόγραμμα επισυνάπτονται. Περισσότερες λεπτομέρειες εγγραφής για τη δια ζώσης και τη διαδικτυακή παρακολούθηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: hiaad.org/el/index.php/events/JtH
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, θα πρέπει απαραίτητα να δηλώσετε συμμετοχή στον παραπάνω σύνδεσμο.
* Κωνσταντίνος Λυκέτσος
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γ. Λυκέτσος μεγάλωσε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, και έκανε σπουδές στην Ψυχολογία στο Northwestern University. Αφού έλαβε το πτυχίο του, προχώρησε στο Washington University in St. Louis, όπου πήρε διδακτορικό στην Ιατρική. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης στην Ψυχιατρική και την Nευροψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, απέκτησε MHS στην επιδημολογία. Το 2000 διορίστηκε τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins και στο Bloomberg School of Public Health. Tο 2006, έγινε Διευθυντής Ψυχιατρικής στο Johns Hopkins Bayview, ενώ έναν χρόνο αργότερα, έγινε κάτοχος της ονομαστικής έδρας Elizabeth Plank Althouse. Εκεί, ήταν ο ιδρυτικός διευθυντής της Νευροψυχιατρικής Υπηρεσίας, της οποίας ηγήθηκε για πάνω από μια δεκαετία, αναπτύσσοντας ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα προγράμματα ακαδημαϊκής νευροψυχιατρικής στις ΗΠΑ, με εξειδίκευση σε άνοια και τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Το 2012, έλαβε τοβραβείο Επιφανών Επιστημόνων (Distinguished Scientist Award) της Αμερικανικής Ένωσης Γηριατρικής Ψυχιατρικής. Αυτό ήταν το πρώτο από τα 3 βραβεία γηριατρικής Ψυχιατρικής με τα οποία τιμήθηκε, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο, γνωστό ως “trifecta”.Το 2019, ίδρυσε και έγινε ο πρώτος διευθυντής του Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο Johns Hopkins, ενώ κατόπιν απόφασης της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή Ιατρικής του Ιδρύματος. Ο Δρ. Λυκέτσος έχει δημοσιεύσει πάνω από 400 εργασίες στην διεθνή βιβλιογραφία, όπως επίσης και πέντε βιβλία. Το επιστημονικό του έργο έχει αναφερθεί (citations) πάνω από 59,000 φορές και έχει h-index 129.Για περισσότερο από είκοσι χρόνια, το όνομα του Δρ. Λυκέτσος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κορυφαίων ιατρών της Αμερικής (America’s Top Doctors).
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}