O ρόλος της φαρμακευτικής βιομηχανίας υπήρξε καθοριστικός κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022. Η πανδημία του κορωνοϊού όχι μόνο ενίσχυσε τα έσοδα πολλών φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά ενδυνάμωσε και τη φήμη τους.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας είναι αναμφισβήτητη, αφού τα εμβόλια για την CοViD-19 αναπτύχθηκαν με ταχύτητα ρεκόρ. Οι αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού φαρμάκων έχουν παραδώσει μέχρι στιγμής 7,5 δισ. δόσεις εμβολίων και έχουν επίσης διατηρήσει τις προμήθειες των περισσότερων άλλων φαρμάκων σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Για το 2022 αναμένεται ότι οι πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων στις 60 μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως θα αυξηθούν κατά 4,6% φτάνοντας περίπου τα 1,5 τρισ. δολ. Αυτός είναι περίπου ο μισός ρυθμός ανάπτυξης που παρατηρήθηκε το 2021, αλλά εξακολουθεί να είναι ταχύτερος από αυτόν που παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας. Δεν είναι περίεργο έτσι το γεγονός ότι πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, έχοντας αναβαθμίσει τις προβλέψεις κερδών τους για το 2021, εκτιμούν αυξητικές τάσεις και το 2022.
Όπως αναφέρεται, η CοVιD-19 θα συνεχίσει να είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης για αρκετές εταιρείες. Η Pfizer αναμένει ότι τα κέρδη από το εμβόλιο της Comirnaty θα είναι περίπου 29 δισ. δολ. το 2022, ελαφρώς χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη των 36 δισ. δολ. Την ίδια στιγμή από τη νέα χρονιά η AstraZeneca θα αρχισει να χρεώνει το δικό της εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού.
Η Unicef, η οποία παρακολουθεί τις συμφωνίες προμήθειας εμβολίων για τον Κορωνοϊό στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX, υπολογίζει ότι η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα θα αυξηθεί από 8,5 δισ. δόσεις φέτος σε πάνω από 40 δισ. δόσεις τη νέα χρονιά. Μέρος αυτής της επιπλέον παραγωγής θα προέλθει από την Ινδία, καθώς η απαγόρευση εξαγωγών για τα εμβόλια έχει τελικά αρθεί. Η Ινδία έχει ήδη συνάψει συμφωνίες για την παραγωγή 2,8 δισ. δόσεων, ενώ δυναμικότερη αναμένεται να είναι η επέκταση της παραγωγής εμβολίων στην Αφρική.
Από τα τέλη του 2022, το ινστιτούτο Παστέρ του Ντακάρ στη Σενεγάλη θα αρχίσει να παράγει 25 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού το μήνα, με διεθνή υποστήριξη. Η ικανότητα εμβολίων θα αυξηθεί επίσης στην Αίγυπτο, τη Νότια Αφρική και το Μαρόκο καθώς επεκτείνονται τα υπάρχοντα εργοστάσια.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα φάρμακα, θα αντιμετωπίσουν ορισμένα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά όχι τόσο ακραία. Η διαταραχή που υπέστη το 2020 ο κλάδος, όταν πολλές χώρες προσπαθούσαν να βρουν προμήθειες σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα έχει σταματήσει, αλλά η φαρμακευτική βιομηχανία εξακολουθεί να υποφέρει από την ταχεία αύξηση του κόστους αποστολής και παράδοσης. Τα κρούσματα κορωνοϊού και οι διακοπές ρεύματος προκαλούν επίσης περιστασιακές διακοπές παραγωγής στην Κίνα, επηρεάζοντας τις προμήθειες ενεργών φαρμακευτικών συστατικών καθώς και εισροές όπως το μαγνήσιο (που χρησιμοποιείται για την κατασκευή συσκευασιών από φύλλο αλουμινίου). Γεγονότα που θα ωθήσουν από την άλλη, την ΕΕ και τις ΗΠΑ να εντείνουν τις πρωτοβουλίες τους ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, όσον αφορά τα φάρμακα.
'Ερχονται νέοι κανονισμοί
Η ΕΕ, για παράδειγμα, σχεδιάζει μια πλήρη αναθεώρηση του ρυθμιστικού της πλαισίου για τα φαρμακευτικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνει τα πάντα, από την παροχή κινήτρων για καινοτομία έως την εξασφάλιση προμηθειών και την εξασφάλιση ίσης πρόσβασης των ασθενών. Μια διαδικασία διαβούλευσης 12 εβδομάδων που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, με στόχο να παραδοθούν οι τελικές αναθεωρήσεις του κανονισμού έως το τέλος του 2022. Η φαρμακευτική βιομηχανία, ωστόσο είναι πιθανό να ανησυχεί περισσότερο για τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τονώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά, με στόχο την εντονότερη προώθηση των γενόσημων για τη μείωση των τιμών.
Την ίδια στιγμή και άλλες χώρες επιδιώκουν επίσης νέους κανονισμούς. Το 2022 η Ιαπωνία θα εφαρμόσει το τελικό στάδιο των κανόνων της που απαιτούν γραμμωτούς κώδικες στις συσκευασίες των φαρμάκων. Η Ταϊβάν θα εισάγει επίσης κανόνες για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας, πριν από τον Ιανουάριο του 2023. Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας προσπαθεί να συγκεντρώσει και να εξορθολογίσει τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών για να εξασφαλίσει «πιο ορθολογικής χρήσης των φαρμάκων» ενώ αναμένεται και πιο αυστηρός έλεγχος του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα.
Οι φορολογικές αλλαγές θα προκαλέσουν στρατηγικές αναθεωρήσεις.
Αμεσα στις ΗΠΑ θα τεθούν σε ισχύ κάποιες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αλλάζοντας τον βαθμό στον οποίο οι εταιρείες μπορούν να αντισταθμίσουν τις δαπάνες Ε&Α τους. Ορισμένες από τις αλλαγές θα προωθήσουν την καινοτομία, με την επέκταση νέων πιστώσεων, ενώ άλλες θα είναι επιζήμιες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ορφανά φάρμακα. Λιγότερο άμεσα, η φαρμακοβιομηχανία θα χρειαστεί να προετοιμαστεί για την πιθανή εφαρμογή ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου για τις πολυεθνικές, μετά την πρόσφατη συμφωνία από 136 χώρες.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται, τίποτα από αυτά δεν θα αποτρέψει την περισσότερη καινοτομία. Όχι μόνο οι παγκόσμιες δαπάνες για Ε&Α είναι σε καλή κατάσταση, αλλά η πανδημία έχει επιταχύνει αρκετούς δρόμους προς την καινοτομία. Το ένα είναι η πρόσβαση και η χρήση ψηφιακών δεδομένων για την προώθηση της έρευνας. Οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορεί να μη θέλουν να επαναλάβουν τη συνεργατική ανταλλαγή δεδομένων που τις βοήθησε να αναπτύξουν εμβόλια για την COVID, αλλά τα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων εξακολουθούν να υπάρχουν και να χρησιμοποιούνται. Η ξαφνική μετάβαση από κλινικές δοκιμές σε ιστότοπους σε εικονικές δοκιμές κατά τη διάρκεια των lockdown, αν και επώδυνη εκείνη την εποχή, έχει ανοίξει νέους τρόπους για να πραγματοποιηθούν γρήγορα τέτοιες δοκιμές. Το ίδιο συνέβη και για τα διαγνωστικά, με την ταχεία κυκλοφορία κιτ δοκιμών στο σπίτι. Οι υγρές βιοψίες, μια καινοτομία που προϋπήρχε της πανδημίας, βοηθά τώρα τους κλινικούς ιατρούς να καλύψουν τη διαφορά με τις χαμένες έρευνες που δεν αφορούν την COVID-19. Επίσης, η τεχνολογία mRNA και τα νανοσωματίδια λιπιδίων, που βρίσκονται πίσω από ορισμένα από τα εμβόλια, μπορεί να έχουν νέες χρήσεις για άλλες θεραπείες.
Η πανδημία ήταν και είναι ένας κακός άνεμος για τον κόσμο, αλλά έχει φέρει και καλά νέα στη βιομηχανία των φαρμάκων.
Πηγές:
www.pharmatimes.com
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}