Παρά τη μείωση των ποσοστών θανάτων από καρκίνο, η παγκόσμια αστάθεια από την CoViD-19 είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των ζωτικών προληπτικών εξετάσεων από τους καρκινοπαθείς.
Οι εντολές παραμονής στο σπίτι και ο φόβος της μόλυνσης από τον ιό οδήγησαν πολλούς ανθρώπους να αναστείλουν τους ελέγχους, να αναβάλουν τις συνήθεις επισκέψεις και να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν την αναζήτηση περίθαλψης. Και χωρίς να επισκεφθούν τους γιατρούς τους, τα άτομα με καρκίνο δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ογκολογία τις τελευταίες δεκαετίες, μειώνοντας τα ποσοστά επιβίωσης και την έγκαιρη διάγνωση.
Οι πιέσεις της COVID-19 διέκοψαν τη ζωτική φροντίδα για τον καρκίνο
Πριν από την πανδημία, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο έδειχναν πτωτική τάση με ενθαρρυντικό ρυθμό. Από το 1991 έως το 2017, οι ΗΠΑ είδαν τους θανάτους από καρκίνο να μειώνονται κατά 29% . Στην ΕΕ μεταξύ 2014 και 2019, η θνησιμότητα από καρκίνο συνέχισε να μειώνεται τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Ο αυξημένος και πρώιμος προληπτικός έλεγχος σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη διαγνωστική τεχνολογία και τις πρωτοποριακές εξελίξεις στην εξατομικευμένη, προσαρμοσμένη θεραπεία οδήγησε περισσότερους ασθενείς να κατανοήσουν τις διαγνώσεις του καρκίνου νωρίτερα και να έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη φροντίδα γρηγορότερα.
Όμως, παρά αυτές τις πολλές προόδους, η παγκόσμια αστάθεια που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι από την COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα μια δραματική διακοπή των ζωτικών προληπτικών εξετάσεων.
Μια πρόσφατη έρευνα από το American Cancer Society Cancer Action Network ανέφερε ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που υποβάλλονταν ενεργά σε θεραπεία για καρκίνο έπρεπε να καθυστερήσουν κάποια πτυχή της φροντίδας τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Επιπλέον, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι οι πτώσεις στον προσυμπτωματικό έλεγχο μόνο για καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου μπορεί να οδηγήσουν σε έως και 10.000 επιπλέον θανάτους την επόμενη δεκαετία.
Οι ενισχυμένοι προληπτικοί έλεγχοι μπορούν να καταπολεμήσουν μια παγκόσμια κρίση καρκίνου
Όταν ο καρκίνος εντοπίζεται στα αρχικά στάδια, οι ασθενείς έχουν περισσότερες επιλογές θεραπείας και λιγότερο περίπλοκη φροντίδα, κάτι που όχι μόνο ωφελεί τους ασθενείς αλλά επιτρέπει και τη λιγότερο δαπανηρή περίθαλψη, εξοικονομώντας χρήματα και πόρους για ολόκληρο το σύστημα υγείας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η παγκόσμια κοινότητα του καρκίνου πρέπει να συσπειρωθεί, να ιεραρχήσει εκ νέου τους προληπτικούς ελέγχους και να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και στην κοινωνία. Αν λάβετε υπόψη τον καρκίνο του πνεύμονα ως παράδειγμα, η ασθένεια βάζει σε κίνδυνο 1,8 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο παγκοσμίως. Φέρει επίσης το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος από όλους τους καρκίνους. Σχεδόν 19 δισεκατομμύρια ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα μόνο στην Ευρώπη. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, μόνο ένας στους πέντε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα διαγιγνώσκεται στο Στάδιο Ι.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί επίσης να μειώσει την οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης – μια εκτίμηση από τις ΗΠΑ προτείνει εξοικονόμηση κόστους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Αυτή η προσέγγιση υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα τόσο των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης όσο και των κυβερνήσεων για την επίτευξη των στόχων τους για μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο.
Πηγές:
www.weforum.org
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}