Η κατανάλωση λαχανικών, ενδεχομένως δεν συμβάλλει στην προστασία από καρδιοπάθεια, αναφέρει νέα έρευνα που προκάλεσε ισχυρή αντίδραση από ειδικούς.
Η ανάλυση της διατροφής 400.000 Bρετανών ενηλίκων, ανακάλυψε ότι ωμά λαχανικά θα μπορούσαν να ωφελούν την καρδιά, αλλά όχι μαγειρεμένα.
Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι οποιοδήποτε όφελος στην καρδιά από λαχανικά εξαφανίστηκε, όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως άσκηση, κάπνισμα, αλκοόλ, κατανάλωση φρούτων, κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος και χρήση συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων.
Ο ερευνητής Qi Feng, του University of Oxford, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δεν ανακάλυψε αποδείξεις για προστασία των λαχανικών από καρδιαγγειακές νόσους.
Εδειξε ότι η φαινομενικά προστατευτική επίδραση των λαχανικών έναντι του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου πιθανόν αποδίδεται σε συστηματικό σφάλμα σχετιζόμενου με τον τρόπο ζωής και την κοινωνικο- οικονομική κατάσταση, πρόσθεσε ο ερευνητής.
Tα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι χορτοφαγική διατροφή είναι καλή για την καρδιά και τη γενική υγεία. Πρόσφατη έρευνα, έδειξε ότι ένας νέος άνθρωπος θα μπορούσε να ζήσει επιπλέον 13 χρόνια τρώγοντας περισσότερα λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης.
Η νέα έρευνα προκάλεσε ισχυρή αντίδραση από εδικούς.
Η διατροφολόγος Victoria Taylor, του British Heart Foundation, δήλωσε ότι αν και η νέα έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών δεν συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσει κάποιος να τρώει λαχανικά.
Πηγές:
Nutrition.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}