Μία προβληματική κατάσταση, για την ακούσια νοσηλεία ψυχικά πασχόντων, λύνεται με διάταξη που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή.
Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και την ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ.
Έπειτα από τρεις δεκαετίες νομοθετικού κενού, ρυθμίζεται πλέον ένα από τα βασικά προβλήματα του τομέα Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα, καθώς η πλειονότητα των περιστατικών τα οποία εισάγονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας μας είναι μετά από εισαγγελικές εντολές για αναγκαστική νοσηλεία.
Το καθεστώς αυτό είναι πρωτόγνωρο στην Ευρώπη και περιλαμβάνει τη μεταφορά των ασθενών από τις αστυνομικές αρχές, χωρίς ειδική εκπαίδευση.
Η εικόνα του ψυχικά ασθενή με χειροπέδες εντός περιπολικού, σαν να πρόκειται για κάποιον συλληφθέντα, όχι μόνο δε συμβαδίζει με τις σύγχρονες ψυχιατρικές αρχές, αλλά επιβαρύνει περαιτέρω την ψυχική υγεία του ασθενή, επιτείνει το στίγμα και υποβαθμίζει το δικαίωμάτου στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο ψυχικά ασθενής δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους ασθενείς, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κρατούμενος, δεν είναι εγκληματίας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η αστυνομία θα συμμετέχει στη μεταφορά κατ’ εξαίρεση και μόνο όταν η παρουσία της είναι απολύτως αναγκαία.
Επί σειρά ετών, ο εκσυγχρονισμός της μεταφοράς κατά την ακούσια νοσηλεία αποτελούσε καίριο αίτημα πλειάδας ενώσεων ασθενών και φορέων στο χώρο της ψυχικής υγείας.
Με τη νέα διάταξη και με πρόσημο πρωτίστως ανθρωπιστικό, η διαδικασία ανατίθεται στο εξειδικευμένο ψυχιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας και διενεργείται με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, υπό την διαρκή συντονιστική εποπτεία του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ.
"Η Κυβέρνηση δίνει λύση στο μεγάλο ζήτημα της μεταφοράς των ψυχικά ασθενών κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας. Κύριος στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ψυχικά ασθενών, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται, όπως οποιοσδήποτε ασθενής, και όχι ως επικίνδυνοι. Ο ψυχικά ασθενής δεν είναι κρατούμενος", ανέφερε στη Βουλή η υφυπουργός Υγείας, η οποία υποστήριξε τη ρύθμιση στη Βουλή.
Δημ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}