Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αδυνατίσουν όση δίαιτα και αν κάνουν, γιατί έχουν "αντοχή στη δίαιτα" και χρειάζονται οπωσδήποτε τη γυμναστική για να χάσουν τα περιττά τους κιλά, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.
Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα την άσκηση, διότι μειώνει τον λιπώδη ιστό στο σώμα τους και βελτιώνει την ικανότητα των μυών να καίνε θερμίδες, λένε οι ερευνητές.
"Ανακαλύψαμε πως όσοι χάνουν με πολύ αργό ρυθμό σωματικό βάρος (με δίαιτα), ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα στην άσκηση απ' ό,τι όσοι χάνουν γρήγορα βάρος", δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mary-Ellen Harper, καθηγήτρια Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Οττάβα. "Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτά θα επιτρέψουν μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση για τους ασθενείς με παχυσαρκία οι οποίοι προσπαθούν να αδυνατίσουν και ιδίως για όσους δυσκολεύονται".
Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να χάσουν βάρος συνήθως διαθέτουν μυϊκά κύτταρα τα οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στην αποθήκευση ενέργειας (θερμίδων) παρά στην καύση τους, εξήγησε.
Επιπρόσθετα, μερικά διαιτολόγια που προορίζονται για αδυνάτισμα, επιβραδύνουν ακόμα περισσότερο τον μεταβολισμό αντί να τον διεγείρουν. Έτσι, παρότι οι ασθενείς κάνουν δίαιτα, ο οργανισμός τους αποθηκεύει κάθε θερμίδα που τρώνε, με συνέπεια να μην χάνουν ούτε γραμμάριο.
Για να εξακριβώσουν αν η τάση αυτή μπορεί να αντιστραφεί, η Dr. Harper και οι συνεργάτες της εξέτασαν κλινικά δεδομένα από 5.000 παχύσαρκους ασθενείς οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα αδυνατίσματος.
Το πρόγραμμα τους παρείχε 900 θερμίδες την ημέρα, αλλά υπήρχαν εθελοντές που έχασαν ελάχιστο βάρος, ενώ άλλοι αδυνάτισαν σημαντικά.
Οι ερευνητές διάλεξαν 20 από αυτούς τους ασθενείς (οι μισοί είχαν αδυνατίσει πολύ και οι υπόλοιποι όχι) και τους ζήτησαν να ακολουθήσουν για έξι εβδομάδες ένα πρόγραμμα γυμναστικής, χωρίς όμως να κάνουν δίαιτα. Απλώς έπρεπε να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα επί 30 λεπτά.
Οι επιστήμονες δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στο διαδικτυακό επιστημονικό περιοδικό eBioMedicine. Όπως αναφέρουν, στο τέλος των έξι εβδομάδων, οι ασθενείς με την "αντοχή στη δίαιτα" παρουσίαζαν σημαντική μείωση στην περίμετρο της μέσης τους και στην λιπώδη μάζα τους, παρότι ούτε αυτοί ούτε οι υπόλοιποι εθελοντές είχαν χάσει βάρος.
Επιπρόσθετα, οι ασθενείς με την "αντοχή στη δίαιτα" παρουσίαζαν μεγαλύτερη βελτίωση στον μεταβολισμό των μυϊκών κυττάρων τους και περισσότερες καύσεις, ακόμα κι όταν αναπαύονταν.
Πηγές:
eBioMedicine
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}