Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Experimental Physiology ανακάλυψε ότι ο κύκλος ύπνου/ έγερσης προκαλεί μεταβολικές διαφορές και αλλάζει την προτίμηση του σώματος για πηγές ενέργειες. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι ξενυχτούν έχουν μειωμένη ικανότητα να χρησιμοποιούν το λίπος για ενέργεια και έτσι αυτό ενδεχομένως να συσσωρεύεται και να αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη 2 και καρδιαγγειακές νόσους.
Οι μεταβολικές διαφορές σχετίζονται με το πόσο καλά κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη για την προαγωγή της λήψης γλυκόζης από τα κύτταρα για αποθήκευση και χρήση ενέργειας.
Άνθρωποι που προτιμούν να είναι ενεργοί το πρωί βασίζονται περισσότερο στο λίπος ως πηγή ενέργειας και είναι πιο ενεργητικοί την ημέρα, με υψηλότερα επίπεδα αερόβιας φόρμας έναντι όσων είναι ενεργοί τη νύχτα. Οι τελευταίοι χρησιμοποιούν λιγότερο λίπος για ενέργεια στη χαλάρωση και στην άσκηση.
Ερευνητές του Rutgers University, χώρισαν συμμετέχοντες σε 2 ομάδες με βάση τον χρονότυπο.
Χρησιμοποίησαν εξελιγμένη απεικόνιση για τη σύνθεση του ΔΜΣ και την ευαισθησία στην ινσουλίνη και έλαβαν δείγματα αναπνοής για να μετρήσουν τον μεταβολισμό λιπαρών και υδατανθράκων.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια εβδομάδα για να αξιολογηθεί το μοτίβο δραστηριότητας την ημέρα. Ακολούθησαν ελεγχόμενη διατροφή και αερόβια άσκηση.
Η έρευνα έδειξε ότι όσοι ξυπνούσαν νωρίς χρησιμοποιούσαν περισσότερο λίπος για ενέργεια στη χαλάρωση και στην άσκηση σε σχέση με όσους ξενυχτούσαν. Οι πρώτοι ήταν επίσης περισσότερο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη. Οσοι κοιμόνταν αργά είχαν αντίσταση στην ινσουλίνη και το σώμα τους προτιμούσε τους υδατάνθρακες ως πηγή ενέργειάς
Η βλάβη της ικανότητας αυτής της ομάδας να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη για την προαγωγή χρήσης καυσίμου μπορεί να είναι επιβλαβής καθώς δείχνει μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη και για/ή καρδιοπάθεια. Η αιτία αυτής της μετατόπισης στη μεταβολική προτίμηση μεταξύ όσων ξυπνούν πρωί και όσων ξενυχτούν χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.
Ο Steven Malin δήλωσε ότι οι διαφορές στο μεταβολισμό λίπους μεταξύ των 2 ομάδων δείχνει ότι ο κιρκαδιανός ρυθμός θα μπορούσε να επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί την ινσουλίνη.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι όσοι ξυπνούν πρωί είναι πιο ενεργοί σωματικά και έχουν καλύτερη φόρμα σε σχέση με όσους ξενυχτούν –οι οποίοι ακολουθούν καθιστική ζωή την ημέρα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}