Ποια είναι η σχέση ύπνου και σεξ; Έχει αποδειχθεί ότι το σεξ - όχι αναγκαστικά το διεισδυτικό - αυξάνει την υπνηλία, μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται για να κοιμηθούμε και βελτιώνουν τη συνολική ποιότητα του ύπνου. Επιπλέον, ο καλός ποιοτικός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη σεξουαλική ζωή. Συνεπώς έχουμε ένα καλό πράγμα που φέρνει ένα ακόμα καλό πράγμα και... κάνει το πρώτο καλό πράγμα καλύτερο.
Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, ο αρκετός ύπνος το βράδυ μπορεί να κάνει πιο πιθανό να κάνετε τακτικά σεξ. Οι ερευνητές πίσω από αυτή τη μελέτη διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου συνδέθηκε με ισχυρότερη σεξουαλική επιθυμία για τις 171 γυναίκες στη μελέτη, με 14% αυξημένες πιθανότητες συμμετοχής σε σεξουαλική δραστηριότητα συντρόφου με αύξηση του ύπνου κατά μία ώρα τη νύχτα.
Και ας μην ξεχνάμε πως ο καλός ύπνος - πέρα από το σεξ - έχει οφέλη για την υγεία μας από κάθε πιθανή άποψη, από το πόσο καλά δουλεύει το ανοσοποιητικό μας, μέχρι τη ρύθμιση της διάθεσης και του βάρους.
Η σχέση μεταξύ σεξ και ύπνου οφείλεται στον τρόπο που οι ορμόνες ανταποκρίνονται στην ερωτική πράξη. Μετά από έναν οργασμό, υπάρχει μια απελευθέρωση ορμονών οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία, και συγκεκριμένα οι δύο κύριες ορμόνες που παίζουν αυτόν τον ρόλο είναι η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη. Μπορεί να γνωρίζετε την ωκυτοκίνη και ως την "ορμόνη της αγάπης".
Δεν υπάρχουν πολλές ανθρώπινες μελέτες για την ωκυτοκίνη και τον ύπνο, αλλά μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2017 στο American Journal of Physiology — Lung Cellular and Molecular Physiology διαπίστωσε ότι η χορήγηση ωκυτοκίνης σε ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου είχε ως αποτέλεσμα βελτιωμένο χρόνο ύπνου, καθώς και αυξημένη ποιότητα ύπνου.
Η προλακτίνη είναι μια άλλη ορμόνη που είναι γνωστό ότι αυξάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, δείχνει η έρευνα. Τα επίπεδα προλακτίνης είναι υψηλότερα κατά τη διάρκεια του σεξ με μια αξιοσημείωτη αύξηση μετά τον οργασμό, η οποία μπορεί να είναι υπεύθυνη για την υπνηλία μετά το σεξ που βιώνουν πολλοί άνθρωποι.
Τέλος, το σεξ έχει ευεργετική επίδραση στα επίπεδα του στρες. Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης μειώθηκαν ως απάντηση στη σεξουαλική διέγερση. Το λιγότερο άγχος έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε καλύτερο και πιο εύκολο ύπνο, με τα άτομα με χαμηλά επίπεδα στρες να κοιμούνται σχεδόν μία ώρα περισσότερο τη νύχτα από αυτά με υψηλά επίπεδα στρες.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}