Το να γυμναζόμαστε τακτικά μπορεί να μας βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Εκτός του ότι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να ελέγξουμε το βάρος μας και να αποτρέψουμε παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, μια σταθερή ρουτίνα προπονήσεων μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ας δούμε συνοπτικά πώς το καταφέρνουμε αυτό.

Καλύτερη ανοσολογική απόκριση

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, η γυμναστική μέτριας έντασης μπορεί να αυξήσει την κυτταρική ανοσία, αυξάνοντας την κυκλοφορία λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα. Η αερόβια άσκηση είναι ιδιαίτερα καλή για αυτό.

Καλύτερος ύπνος

Η τακτική γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο να κοιμάστε πιο σταθερές ώρες, αλλά και να κοιμάστε καλύτερα. Αυτό επηρεάζει άμεσα το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθώς ένας ταλαιπωρημένος από την αϋπνία οργανισμός έχει εξασθενημένες άμυνες απέναντι σε παθογόνα. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τη φλεγμονή στον οργανισμό, που μπορεί να σας βάλει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις αν γίνει χρόνιο πρόβλημα. Μιλώντας, όμως, για φλεγμονή...

...Λιγότερη φλεγμονή

Όταν γυμνάζεστε συχνά, το σώμα σας ελέγχει καλύτερα τη φλεγμονώδη απόκρισή του. Για να το πετύχετε αυτό, φροντίστε να γυμνάζεστε με μέτρια ένταση. Οι υψηλής έντασης προπονήσεις για πολλή ώρα μπορούν να αυξήσουν την φλεγμονή, συνεπώς  καλό είναι να προσέχετε.

Μικρότερος κίνδυνος καρδιοπάθειας και διαβήτη

Δύο από τις πιο απειλητικές νόσους για τους ανθρώπους όσο μεγαλώνουν μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό αν ακολουθούμε μια ρουτίνα γυμναστικής. Η άσκηση μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για νοσήματα της καρδιάς, μπορεί να αυξήσει την “καλή” HDL χοληστερόλη και να μας βοηθήσει να έχουμε πιο σταθερή και χαμηλή πίεση. Παράλληλα, αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τη γενικότερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα το άτομο να κολλάει λιγότερο συχνά ιογενείς ασθένειες, όπως το κρυολόγημα.

Χαμηλότερα επίπεδα στρες

Και επειδή μυαλό και σώμα συνδέονται, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό, όπως και να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις συνήθειές μας γύρω από τον ύπνο και το φαγητό. Η γυμναστική μέτριας έντασης, συγκεκριμένα, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την παραγωγή ορμονών του στρες και να αυξήσετε την παραγωγή ορμονών που επηρεάζουν θετικά τη διάθεση και τη συμπεριφορά σας. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, με άμεσους και έμμεσους τρόπους, συνεπώς είναι πάντα κάτι που πρέπει να διαχειριζόμαστε. Η γυμναστική μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές