Δεν είναι "προνόμιο" των ελληνικών νοσοκομείων οι ελλείψεις σε προσωπικό, τα υψηλά χρέη και η γραφειοκρατία. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στα γερμανικά νοσηλευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης.
Η έλλειψη προσωπικού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες στο γερμανικό σύστημα Υγείας, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Έρευνας γνώμης "Civey" για λογαριασμό της Γερμανικής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων (DKG) στα τέλη Αυγούστου σε 5.000 άτομα.
Στην ερώτηση που βλέπουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για δράση στο σύστημα Υγείας, το 41% των ερωτηθέντων απάντησε πως το νοσηλευτικό προσωπικό έχει πολύ λίγο χρόνο για τους ασθενείς. Το 25,4% ανέφερε τους πολύ μεγάλους χρόνους αναμονής για ραντεβού με γιατρό. Το 14,9% δήλωσε ότι τα ασφάλιστρα Υγείας είναι πολύ υψηλά.
"Είναι ζωτικής σημασίας να μην επιβαρύνουμε περαιτέρω το υπάρχον προσωπικό με περιττή γραφειοκρατία και έτσι να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τον χρόνο για τους ασθενείς", σχολίασε ο πρόεδρος της DKG, Gerald Gaß, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης στο Βερολίνο. "Συνεπώς, απαιτείται άμεσα μείωση της γραφειοκρατίας".
"Ωστόσο, βιώνουμε το αποτέλεσμα στη Γερμανία", επέκρινε ο Gaß. Το πρόσφατα δημοσιευμένο MB Monitor του Marburger Bund (MB) είχε δείξει ότι οι γιατροί έπρεπε να ξοδεύουν τρεις ώρες την ημέρα ή και περισσότερο στη γραφειοκρατία. Το ίδιο ισχύει και για τους νοσηλευτές.
Ο Gaß απαίτησε από τους πολιτικούς να εξετάσουν σοβαρά "πού είναι πραγματικά αναγκαία η τεκμηρίωση και πού εξυπηρετεί μόνο την κουλτούρα της δυσπιστίας". Τα νοσοκομεία υπόκεινται σε μόνιμους ελέγχους μικρής κλίμακας από την ιατρική υπηρεσία. Εάν καταργηθεί η τεκμηρίωση που δεν ήταν απαραίτητη, τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να διαθέσουν περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές για να ασχοληθούν με τους ασθενείς χωρίς να χρειαστεί να προσλάβουν νέο προσωπικό.
Η γραφειοκρατία συμβάλλει επίσης στην ψυχρή διαρθρωτική αλλαγή που αντιμετωπίζει το γερμανικό νοσοκομειακό τοπίο, είπε. "Έχουμε ένα ολόκληρο φάσμα ποιοτικών προδιαγραφών, έχουμε προδιαγραφές προσωπικού και την οικονομική πίεση. Αυτές οι συνθήκες πλαισίου οδηγούν σε μια υφέρπουσα διαδικασία κατά την οποία τα νοσοκομεία, η μαιευτική ή η παιδιατρική σταδιακά εξαφανίζονται", δήλωσε ο Gaß.
Τιμές
Επί του παρόντος, η εξέλιξη αυτή εξακολουθεί να οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών ως αποτέλεσμα του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.
"Φέτος, τα γερμανικά νοσοκομεία έχουν πέντε δισεκατομμύρια ευρώ ακάλυπτες δαπάνες, του χρόνου θα είναι δέκα δισεκατομμύρια", δήλωσε ο πρόεδρος της DKG. "Τα νοσοκομεία δεν έχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να πληρώνουν τους μισθούς. Κάθε μέρα που περνάει είναι μια μέρα που οι λογαριασμοί των νοσοκομείων αδειάζουν όλο και περισσότερο". Και τώρα, είπε, πλησιάζει ο Νοέμβριος, όταν θα καταβληθούν τα επιδόματα των Χριστουγέννων. Οι ελλείψεις ήταν απειλητικές, υποδηλώνοντας αυξανόμενη αφερεγγυότητα.
Ο Gaß κατέκρινε το γεγονός ότι οι πολιτικοί δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο για να τερματιστεί αυτή η ψυχρή διαρθρωτική αλλαγή. Είπε επίσης ότι οι στόχοι για την κυβερνητική επιτροπή που προετοιμάζει μεταρρυθμίσεις στον ενδονοσοκομειακό τομέα δεν ήταν επαρκείς.
Μεταρρύθμιση
"Δεν έχουμε την εντύπωση ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια εργάζονται πάνω σε ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό όραμα, αλλά ότι εισάγονται τώρα πολλά μεμονωμένα μέσα που δεν σταματούν τη συνεχιζόμενη ψυχρή διαρθρωτική αλλαγή", δήλωσε ο Gaß. "Φοβόμαστε ότι δεν θα υπάρξει πλέον υπεύθυνη πολιτική διαμόρφωσης στον τομέα αυτό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου".
Η κεντρική κριτική της DKG, είπε, είναι ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα ομόσπονδα κρατίδια, δεν έχει παράσχει μια σαφή εικόνα στόχων προς την οποία η Επιτροπή μπορεί να εργαστεί.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) απέτυχε να οργανώσει μια διαδικασία από κοινού με τα ομόσπονδα κρατίδια, στο πλαίσιο της οποίας η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σχετικά με το τι πρέπει να αλλάξει.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}