Ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Moon-Hyeong Seo, του Korea Institute of Science and Technology (KIST), ανέπτυξαν νέο θεραπευτικό παράγοντα για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας ξηράς μορφής, που μπορεί να χορηγείται ως οφθαλμικές σταγόνες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Advanced Science.
Οι οφθαλμικές σταγόνες είναι η προτιμώμενη μέθοδος χορήγησης φαρμάκων στην οφθαλμιατρική αγορά, αλλά παραμένει πρόκληση η ανάπτυξη σταγόνων που στοχεύουν τον αμφιβληστροειδή.
Οι ερευνητές εντόπισαν πολλά υποψήφια πεπτίδια, ικανά να καταστέλλουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πρωτεϊνών TLR σηματοδότησης.
Επικύρωσαν τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα των πεπτιδίων χορηγώντας τα στα μάτια ποντικών με προκληθείσα εκφύλιση ωχράς κηλίδας ξηράς μορφής.
Οι ποντικοί εμφάνισαν προστασία στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και μειώθηκε σημαντικά η εκφύλισή του σε σύγκριση με φυσιολογικούς ποντικούς.
Αυτό έδειξε ότι οφθαλμικές σταγόνες με βάση πεπτίδια θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν αποτελεσματικά ενέσιμες θεραπείες για την πάθηση.
Ο νέος θεραπευτικός παράγοντας που χορηγείται στο μάτι με τη μορφή σταγόνων προσφέρει ενισχυμένη ευχέρεια στην αγωγή και συμμόρφωση σε ασθενείς, ενώ μειώνει επιπλοκές και κόστος που συνδέεται με επανειλημμένες παρεμβατικές αγωγές.
Επιπλέον, η μη παρεμβατική και ασφαλής φύση της θεραπείας παρέχει καινοτόμο επιλογή αγωγής, που βελτιώνει την αποτελεσματικότητά και την ικανοποίηση των ασθενών.
Η καινοτομία αναμένεται να φέρει επανάσταση στην πρόσβαση στην αγωγή σε ασθενείς με την πάθηση όπως και σε άλλες οφθαλμικές παθήσεις.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπουρλά: Σε 4 χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει εξελίξεις στη μάχη κατά του καρκίνου
Αλλεργίες: Γίνονται χειρότερες το βράδυ;
Νοσοκομείο Γουμένισσας: "Επί έξι μέρες ανεβάζαμε ασθενείς με τα χέρια"