Περίθαλψη & Ασφάλιση

Διχασμός στη δημόσια διαβούλευση για παράλληλη απασχόληση γιατρών σε ΕΣΥ και ιδιωτικό τομέα [σχόλια]

Τι αναφέρουν οι γιατροί που συμμετέχουν στη διαδικασία. Ποια είναι τα θετικά επιχειρήματα και ποια τα αρνητικά.


Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022, 08:00

Διχασμένοι εμφανίζονται οι συμμετέχοντες στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, με το οποίο παρέχεται σε γιατρούς του ΕΣΥ το δικαίωμα παράλληλης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Τα σχόλια (κυρίως) γιατρών είναι μοιρασμένα: πολλά εξ αυτών είναι υπέρ της ρύθμισης, αρκετά είναι εναντίον, ενώ άλλα περιέχουν παρατηρήσεις για βελτίωση της σχετικής διάταξης.

Το επίμαχο άρθρο 10 του νομοσχεδίου συγκεντρώνει τα περισσότερα σχόλια στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

Προβλέπει πως οι ιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία, θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, για λόγους ίσης μεταχείρισης, επιτρέπεται σε πανεπιστημιακούς ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του ΑΕΙ.

Παρατίθενται ορισμένες από τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης:

Θετικά σχόλια

Επιτέλους, ένα μέτρο που αποκαθιστά την αδικία σε σχέση με πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς. Ή όλοι ή κανένας. Βέβαια, με αυστηρά κριτήρια, γιατί αν λάβουμε υπόψιν τη συμπεριφορά πανεπιστημιακών (1 - 2 ώρες/ημέρα στο νοσοκομείο και τις υπόλοιπες ώρες ιδιωτικά), ξέρουμε από τώρα και τη μελλοντική συμπεριφορά των ιατρών του ΕΣΥ αν τους δοθεί δικαίωμα ιδιωτευσης. Αυστηρός έλεγχος ωραρίου με ηλεκτρονική κάρτα (όπως η ΕΡΓΑΝΗ). Όσο για τις ενστάσεις των ιδιωτών για αθέμιτο ανταγωνισμό, το γεγονός ότι στην Ευρώπη (βλέπε NHS) ισχύει εδώ και δεκαετίες χωρίς πρόβλημα, αυτή είναι η απάντηση τους.

Το νομοσχέδιο είναι προς την σωστή κατευθυνση σε ό,τι αφορα την συμμετοχή των ιατρων ΕΣΥ στο ιδιωτικό τομέα όπως γίνεται σε πολλά κρατη της Ευρωπης εδω και δεκαετίες, με πιο χαρακτηριστικό παραδειγμα αυτό του NHS της Μεγαλης Βρετανίας. Σε ό,τι αφορα την συμμετοχή στην ολοήμερη λειτουργία, επειδη αυτή δεν είναι εφικτή σε ολα τα νοσοκομεία για πολλούς λόγους, αυτός ο περιορισμός θα επρεπε να αφαιρεθει ή να αφορά το πολύ σε μια φορά την εβδομάδα ή δυο φορές το μήνα. Το άρθρο 10 φέρνει επιτέλους στη ιδια μοιρα τους ιατρούς του ΕΣΥ με τους πανεπιστημιακούς και τους στρατιωτικους και το κυριοτερο δινει κινητρο για υγιή ανταγωνισμό, καθως και την δυνατοτητα στους ασθενείς που προτιμουν τον ιδιωτικό τομέα να επιλέξουν μεταξύ αυτούς που θεωρούν καλύτερους.

Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται να αποκαταστήσει μια χρόνια αδικία και ανισότητα στα δικαιώματα των ιατρών του ΕΣΥ σε σχέση με τους στρατιωτικούς και πανεπιστημιακούς ιατρούς. Είναι μια βασική αρχή που εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα σε χώρες της Ευρώπης και του εξωτερικού. Oι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού θα βελτιώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών αλλά και την ανάγκη συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης όλων, ιδιωτών, νοσοκομειακών, πανεπιστημιακών.

Εξαιρετική ρύθμιση μεν, γεννά ορισμένες απορίες πρακτικής φύσεως δε. Αρχικά, ποια αρχή θα διαπιστώνει ότι ο Χ ιατρός συμμετέχει όντως δύο φορές τη βδομάδα, κάθε βδομάδα, στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου; Με ποιον τρόπο; Σε περίπτωση που δεν υπάρουν ραντεβού στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείο τον Υ μήνα, ένας ιατρός ο οποίος βρίσκεται σε σχέση μισθωτού με ένα ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο θα πρέπει να παραιτείται για αυτόν τον μήνα και να ξαναπροσλαμβάνεται τον επόμενο; Επίσης, τι προβλέπεται για τις εργαστηριακές ειδικότητες οι οποίες δεν συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία μέσω ιατρείου αλλά μέσω της επεξεργασίας και διάγνωσης των »απογευματινών» δειγμάτων (π.χ. βιοψίες για τους Παθολογοανατόμους, κυτταρολογικό υλικό για τους Κυτταρολόγους κ.ο.κ.);

Καλή ρύθμιση. Όλοι έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα. Διότι, μέχρι τώρα οι Στρατιωτικοί τα μέλη ΔΕΠ είχαν μια προνομιακή μεταχείριση. Βέβαια, δεν είδαμε κανένα ιατρικό σύλλογο, ιδίως της Αθηνας που είναι κατεξοχήν οχυρό του ιδιωτικού τομέα, να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την από επταετίας υφιστάμενη ανισότητα μεταξύ ΕΣΥ και Στρατού/ΔΕΠ. Λίγο υποκριτικό.

Ο τσάμπας πέθανε! Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Δεν μπορούμε να έχουμε καταρτισμένους επιστήμονες να εργάζονται στο ΕΣΥ με ψίχουλα. Στην Αγγλία χρόνια προβλέπεται αυτό και δεν επηρρεάζει το ΕΣΥ. Ο ασθενής του ΕΣΥ ποτέ δεν υπαρχει περιπτωση να δώσει τα λεφτά να παει ιδιωτικά. Κρατώντας τους γιατρούς σε ομηρία, τους κάναμε τόσα χρόνια να αισθάνονται σα φτωχοί συγγενείς μπροστά στους χαμηλότέρων προσόντων ιδιώτες συναδέλφους τους οι οποιοι αμείβονται αδρά… Μπράβο και άργησε χρόνια να γίνει αυτό. Επίσης, να προβλέπεται πολλά χειρουργεία, να πηγαίνουν με τιμολόγιο ΕΣΥ και κρατική πληρωμή στα ιδιωτικά όπως στην Αγγλία..

Εξαιρετικό, επιτέλους.

Μπράβο στην κυβέρνηση! Αυτό που είναι αυτονόητο σε όλες τις ευρωπαικές χώρες έγινε πράξη επιτέλους και εδώ.Δε μπορεί οι νοσοκομειακοί ιατροί να είναι φυλακισμένοι και να μη μπορούν να κάνουν μια εξειδικευμένη πράξη στον ιδιωτικό τομέα.

Πολύ σωστό άρθρο, συμβάλλει στην μείωση του κύματος φυγής νέων ιατρών προς το εξωτερικό και μειώνει το brain drain ακόμα δίνει την ευκαιρία σε νέους έλληνες ιατρούς του εξωτερικού να επιστρέψουν στη χώρα και να εργαστούν στο ΕΣΥ (βοηθώντας τα νοσοκομεία), αλλά τους δίνει και τη δυνατότητα εργασίας με μία καλύτερη αμοιβή. Τέλος, δίνει τη δυνατότητα σε ιατρούς του ΕΣΥ να συμπληρώσουν το εισόδημα τους με αξιοπρεπή τρόπο.

Τα θερμά μου συγχαρητήριαΑ στο υπουργείο και στην Κυβέρνηση! Είναι δικαίωμα των ασθενών να επιλέγουν τον θεράποντα ιατρό όπως και τη δομή, ιδιωτική ή δημόσια που επιθυμούν να λάβει χώρα η θεραπεία τους. Είναι δικαίωμα των ιατρών να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όσο μεγαλύτερο αριθμό ασθενών τους αναζητά μπορούν.

Αρνητικά σχόλια

Πάλι καινούργιο μπάλωμα για να αυγατίσει ο μισθός πείνας. Να επιτρέψουμε την άσκηση ιδιωτικού επαγγέλματος στους γιατρούς του ΕΣΥ. Αλλά έχει πολλά αγκάθια αυτή η τροπολογία.
Δεν διάβασα κάπου αν ο γιατρός δεν υπακούσει στους κανονισμούς και εκμεταλλευτεί τη θέση του στο ΕΣΥ εις βάρος της πρωινής και ολοήμερης απασχόλησης ποιές κυρώσεις προβλέπονται. Αν χρησιμοποιεί το νοσοκομείο για μαγαζάκι του,είς βάρος των άλλων ιδιωτών συναδέλφων του τι θα τον κάνετε; Θα κάθεται εκεί 30 χρόνια; Λοιπόν, αυτό το μέτρο για να εφαρμοστεί, θα πρέπει πρώτα να αρθεί,ο αρχικός ιδρυτικός όρος του ΕΣΥ και να καταργεί την μονιμότητα και την αποκλειστική απασχόληση.

Όχι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και των άλλων ευαίσθητων και κρίσιμων κοινωνικών αγαθών. 

Με το αρθρο 10 του παρόντος νομοσχεδίου και τις αλλαγές που φέρνει, ανοίγει ο δρόμος για την αμεση και νομιμη διασύνδεση των δημόσιων δομων Υγείας με τις ιδιωτικές δομές και την μετατροπή των εργαζόμενων του δημοσιου σε εμπορικά συναλλασσόμενους με τον ιδιωτικό τομέα κανονικά και με τον νόμο…

Το μέτρο της δυνατότητας ιδιωτικού ιατρείου στους γιατρούς του ΕΣΥ είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας για τους ασθενείς. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τους ιδιώτες.

Απαράδεκτο το άρθρο 10. Ζητάμε αναβάθμιση και ενίσχυση του ΕΣΥ όχι τη διάλυση του! Φανταστείτε έναν νέο γιατρό που θέλει να ξεκινήσει τώρα την πορεία του στον ιδιωτικό τομέα…Ποιόν θα προτιμήσει ένας ιδιοκτήτης κλινικής ή ενας ασθενής; Μήπως αυτόν τον γιατρό που θα φέρει μαζί και τη φήμη του διευθυντή ενός πολύ ελίτ δημόσιου νοσοκομείου ή μιας πολύ ελίτ κλινικής; Φανταστείτε μετά και πως θα είναι στο μέλλον η λειτουργία αυτών των πολυ ελίτ ειδικοτήτων στα νοσοκομεία ΕΣΥ….Μήπως προτιμήσουν οι γιατροί αυτων των 2 ταχυτήτων να πράττουν τα ελάχιστα στη πρωινή τους απασχόληση στο νοσοκομείο ΕΣΥ και αφοσιωθούν με ιδιαίτερο ζήλο στην εξυπηρέτηση των απογευματινών ασθενών-πελατών;

Απαράδεκτη ρύθμιση για όλους. Ευνοεί συγκεκριμένους ιατρούς του ΕΣΥ που θα το κάνουν μαγαζάκι για να μαζεύουν πελάτες στα ιδιωτικά Οι υπόλοιποι ή δεν θα μπορούμε να δουλεύουμε ιδιωτικά όπως πχ. οι βιοπαθολόγοι είτε και να μπορούμε δεν θα προλαβαίνουμε αφού έχουμε πολλές ώρες εργασίας (εφημερίες) στα νοσοκομεία. Οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει να ανταγωνιστούν και νέους μεγαλογιατρούς του ΕΣΥ που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου Οι δε ασθενείς αν έχουν λεφτά ίσως ζήσουν, αλλιώς ειδικά όσοι είναι με χρόνια προβλήματα θα πρέπει να βρουν περίθαλψη σε ένα διαλυμένο ΕΣΥ ή να απλά να πεθαίνουν σπίτι αφού ήδη το κόστος περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα για την πλειοψηφία από αυτούς είναι απλησίαστο Ντροπή για τον πραγματικό Έλληνα γιατρό αυτό το Σ/Ν και ταφόπλακα για τον Έλληνα ασθενή που ζει με τον μισθό του Μια χαρά για όλους τους κλέφτες που λυμαίνονται τη Δημόσια Υγεία.

Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων όταν ασθενής νοσοκομείου μπορεί να (αναγκαστεί να) επισκέπτεται τον ίδιο γιατρό και ιδιωτικά; Και δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός όταν από μια τεράστια δεξαμενή ασθενών πριμοδοτείται ιδιωτικό ιατρείο;

Οι ρυθμισεις του αρθρου 10 θα διαλυσουν τα δημοσια νοσοκομεία, καθώς πολλοι ικανοι γιατροι θα διοχετεύσουν την όποια ενέργεια και ενδιαφέρον τους στην ιδιωτική τους εργασία, χρησιμοποιώντας παράλληλα και τις υποδομές των νοσοκομείων προνομοιακά για όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα αν τους πληρώσουν ιδιωτικά  και δημιουργώντας συνθήκες ανισότητας και δυσαρέσκειας σε άλλες ειδικότητες και συναδέλφους τους, που η φύση της δουλειάς τους ίσως δεν επιτρέπει εύκολα ιδιωτική απασχόληση.

Διαφωνώ απόλυτα με την απασχόληση ιδιωτών ιατρών στο δημόσιο, όπως και με το άνοιγμα ιατρών του δημοσίου να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρειο, για ευνόητους λόγους. Και οι μεν και οι δε θα ψαρεύουν "ασθενείς - πελάτες" από το δημόσιο για να τούς προωθούν προς το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Θεωρώ ότι με το νέο νομοσχέδιο θα δημιουργηθούν γιατροί δύο ταχυτρήτων και με τον αθέμιτο πλέον ανταγωνισμό που θα προκύψει θα οδηγηθούν σε οιικονομικό μαρασμό τα ιδιωτικά ιατρεία, ειδικά στην περιφέρεια.

Είναι μία πολύ λάθος πολιτική απόφαση να επιτραπεί στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο για πολλούς και διάφορους λόγους. τους οποίους θα μπορούσα να αναπτύξω γράφοντας ένα ατέλειωτο κείμενο.

Παρατηρήσεις βελτίωσης

Δεν μπορούν όλοι οι γιατροί, ακόμα και αν το θέλουν, να συμμετάσχουν στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, είτε διότι δεν υπάρχει ολοήμερη λειτουργία στο νοσοκομείο, είτε διότι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός γιατρών που συμμετέχουν σε αυτή, είτε γιατί η θέση τους δεν το επιτρέπει (πχ γιατροί μεθ). Πως καθορίζεται μια συνθηκη που δεν μπορεί να εκπληρώσει όποιος θέλει, ως κριτήριο για τη δυνατότητα ιδιωτικής άσκησης της ιατρικής;

Κατά τη γνώμη μου πρέπει να διευκρινιστούν αρκετά ζητήματα ώστε να αποφευχθεί το χάος μετά την ψήφιση του νόμου. Πρώτον, τι θα γίνει με τις ειδικότητες στις οποίες οι γιατροί δεν κάνουν απογευματινά ιατρεία (κυρίως εργαστηριακές πχ βιοπαθολόγοι κλπ). Δεν είναι λογικό όλοι αυτοί οι συνάδελφοι να αποκλείονται από την άσκηση ιδιωτικού έργου. Δεύτερον, τι θα γίνεται όταν ιατροί του ΕΣΥ θα χρειάζεται να λείπουν από την εργασία τους με προβλεπόμενες άδειες μεγάλου διαστήματος (πχ γονικές, ανατροφής, άνευ αποδοχών κλπ). Θα πρέπει να ανοιγοκλείνουν τα ιατρεία τους; Δεν ξέρω πραγματικά αν το εν λόγω μέτρο ωφελήσει εν τέλει το ΕΣΥ, πάντως αν είναι να το προχωρήσετε θα έπρεπε να γίνει με το καθεστώς των στρατιωτικών ιατρών, δηλαδή χωρίς τον όρο της συμμετοχής στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων αλλιώς θα υπάρξει μεγάλο αλαλούμ.

Οι βιοπαθολόγοι, όπως εγώ, λόγω της φύσης της ειδικοτητας δεν μπορούν να απασχολούνται μόνο κάποιες μέρες την εβδομάδα στον ιδιωτικό τομέα! Πρέπει να υπάρξει κάποια ρύθμιση για εμάς!

Πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ των ιατρών του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Οι μεν ανήκουν εξ’ολοκλήρου στο ΕΣΥ, οι δε συμβάλλουν στην ΠΦΥ μέσω των ιατρείων τους. Οποιαδήποτε πρόσμιξη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, παρά θα λύσει τα ήδη υπάρχοντα.

Δημ.Κ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων