Σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων εποχικής γρίπης, καταγράφεται στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα η δραστηριότητα του ιού παραμένει χαμηλή.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα δείγματα που βγαίνουν θετικά στη γρίπη αυξήθηκαν από 3% σε 4% την περασμένη εβδομάδα. Η Γερμανία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία τα θετικά δείγματα ξεπέρασαν το 10%, φτάνοντας στο 13%.
Τα ευρωπαϊκά συστήματα επιτήρησης καταγράφουν στελέχη Α και Β του ιού, τόσο στην κοινότητα, όσο και σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
Έως τις 16 Οκτωβρίου, από τις 41 ευρωπαϊκές χώρες που παρέχουν στοιχεία, 9 ανέφεραν χαμηλή δραστηριότητα του ιού, 20 δεν ανέφεραν καμία δραστηριότητα, ενώ σε 17 παρατηρείται σποραδική τοπική εξάπλωση.
Στην Ελλάδα, καταγράφηκε μία εποχική αύξηση στις αρχές Σεπτεμβρίου, η οποία δεν συνεχίστηκε.
Σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 10 έως 16 Οκτωβρίου εξετάστηκαν συνολικά 32 κλινικά δείγματα από 7 νοσοκομεία και 25 γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας, από τα οποία προέκυψε μόλις ένα θετικό για ιό γρίπης και συγκεκριμένα για το στέλεχος Α (Η1Ν1)pdm09.
Μετάδοση
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.
Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.
Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.
Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).
Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.
Τα συμπτώματα αρχίζουν 1 - 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2 - 7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Δημ.Κ.
Πηγές:
ECDC, ΕΟΔΥ
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}