Ο νομός Κοζάνης, με δύο νοσοκομεία (Κοζάνης, Πτολεμαϊδας) σε απόσταση 30 χιλιομέτρων μεταξύ τους, έχει περιγραφεί ως η περιοχή - πιλότος στον κυβερνητικό σχεδιασμό για αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας, με σχετικές αναφορές και του ίδιου του πρωθυπουργού. Η μελέτη σκοπιμότητας για λογαριασμό του Δήμου Κοζάνης, που προτείνει τη δημιουργία νέου νοσοκομείου με περιφερειακή διάσταση για ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία και τη μετατροπή των πέντε υφιστάμενων σε δορυφορικές δομές - ακτίνες, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, βρέθηκε στην περιοχή και σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την συγκεκριμένη μελέτη ως τον "λαγό" των κυβερνητικών σχεδίων για την υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, που σήκωσε όλο το βάρος της πανδημίας. "Ο κ. Πολάκης να φάει κανένα λαγό στιφάδο και να αφήσει τους άλλους λαγούς", του απάντησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, που επισκέφθηκε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα την Τετάρτη και έσπευσε να βάλει "φρένο" στις συζητήσεις για νέο νοσοκομείο, συγχωνεύσεις και αλλαγές στον χάρτη.
"Ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι κεντρικός, θα ανακοινωθεί, δεν σχετίζεται με καμία πρωτοβουλία που λαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, ενώ όταν ρωτήθηκε αν είναι υπέρ της δημιουργίας νέου νοσοκομείου, παρέπεμψε με νόημα στην επέκταση του "Μαμάτσειου" νοσοκομείου Κοζάνης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο υπουργός, παράλληλα, διέψευσε σενάρια για συγχώνευση των Παιδιατρικών Κλινικών των δύο νοσοκομείων, που πυροδοτήθηκαν με αφορμή μια ερώτηση στη Βουλή, ενώ δεν αναφέρθηκε στη φημολογία για "λουκέτο" στη ΜΕΘ της Κοζάνης.
Το iatronet.gr συνομίλησε με αρμόδιους παράγοντες στην περιοχή και κατέγραψε τις αντιδράσεις τους στον απόηχο των επισκέψεων. Κοινή πεποίθηση είναι πως οι εκλογές βάζουν στον "πάγο" τις σχετικές συζητήσεις, οι οποίες παραπέμπονται για μετά τις κάλπες.
Δήμαρχος: Οι εκλογές παίζουν το ρόλο τους
Στη διάρκεια σύσκεψης, ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, επανέλαβε στον υπουργό την άποψή του για την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας νέας σύγχρονης υγειονομικής μονάδας στον κόμβο της Εγνατίας οδού. Ο κ. Πλεύρης σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως και τα δύο νοσοκομεία του νομού "αποτελούν βασικούς πυλώνες στον σχεδιασμό που έχει γίνει για το νέο Χάρτη Υγείας". Διευκρίνισε πως ο Χάρτης αφορά το σύνολο των 7 ΥΠΕ της χώρας και θα παρουσιαστεί "όταν θα είμαστε έτοιμοι".
"Η χάραξη της υγειονομικής πολιτικής είναι ευθύνη της Πολιτείας. Η πρότασή μας έχει φτάσει στον πρωθυπουργό, ο οποίος μάλιστα σε δημόσια τοποθέτησή του την χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα. Από κει και πέρα, εγώ είμαι σε αναμονή των εξελίξεων", είπε στο iatronet.gr ο κ. Μαλούτας και πρόσθεσε: "Προφανώς, και οι εκλογές και άλλα ζητήματα παίζουν το ρόλο τους, αλλά εγώ αυτό που διατυμπανίζω σε όλους τους τόνους είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής - και όταν αναφερόμαστε στην χωρική αναφορά του Μαμάτσειου, μιλάμε για το 40% του πληθυσμού της Δυτικής Μακεδονίας - δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο των υγειονομικών υπηρεσιών που απολαμβάνουμε".
"Μιλάμε για δύο Παιδιατρικές"
Οι απαντήσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, σε ερωτήσεις των βουλευτών Κοζάνης, Καλλιόπης Βέττα (ΣΥΡΙΖΑ) και Β' Θεσσαλονίκης, Λεωνίδα Στολτίδη (ΚΚΕ), με θέμα την υποστελέχωση της Παιδιατρικής του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, πυροδότησαν συζητήσεις σε τοπικό επίπεδο για πιθανή πρόθεση συγχώνευσης των Παιδιατρικών Κλινικών Κοζάνης και Πτολεμαϊδας. Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε στα πολύ μικρά ποσοστά κάλυψης νοσηλειών στις δύο κλινικές και στη μικρή χιλιομετρική απόσταση των δύο πόλεων.
Ο Θ. Πλεύρης έσπευσε να κατευνάσει τις ανησυχίες, κάνοντας λόγο για στελέχωση και ενίσχυση και των δύο κλινικών. "Η παιδιατρική (σ.σ. της Κοζάνης) ενισχύεται, και με το μπλοκάκι και με τους ειδικευόμενους, θα βγουν οι προκηρύξεις, δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανησυχία, θα λειτουργήσει κανονικά και θα στηριχθεί απόλυτα και η παιδιατρική εδώ και η παιδιατρική στην Πτολεμαΐδα", είπε και συμπλήρωσε πως το υπουργείο δεν τις προσεγγίζει ως μία δομή, αλλά ως δύο, που επειδή είναι κοντινές μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται.
Η πολύπαθη ΜΕΘ
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, υποστήριξε πως η αναπληρώτρια υπουργός του μετέφερε την άποψή της ότι η ΜΕΘ της Κοζάνης «πρέπει να κλείσει» γιατί έχει λιγότερα από τα 6 κρεβάτια που ορίζονται ως ελάχιστη προϋπόθεση λειτουργίας των ΜΕΘ.
Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στο θέμα, ενώ εξαιτίας ενός απροόπτου δεν συναντήθηκε με τον διευθυντή της ΜΕΘ, Κωνσταντίνο Στόκκο.
"Επειδή μπήκαν συγκεντρωμένοι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από πίσω πόρτες και επικράτησε ένταση μέσα στο νοσοκομείο, μας είπαν πως δεν μπορεί τελικά να μας δει", είπε στο iatronet.gr ο κ. Στόκκος.
Ο ίδιος είναι ένας από τους μόλις δύο εντατικολόγους που στελεχώνουν την πολύπαθη Μονάδα, των 5 οργανικών θέσεων, ενώ συνεπικουρεί και μια αποσπασμένη αναισθησιολόγος. Λόγω υποστελέχωσης λειτουργούν οι 4 από τις 6 κλίνες.
Η ΜΕΘ στήθηκε το 2020, υπό τις πιεστικές συνθήκες της πανδημίας, με προσωπικό που είχε προσληφθεί το 2018, αλλά αποσπάστηκε στο Μποδοσάκειο της Πτολεμαϊδας ελλείψει ΜΕΘ στην Κοζάνη. "Ήμουν εντατικολόγος – καρδιολόγος στα ΤΕΠ. Φτιάξαμε τη ΜΕΘ εκ του μηδενός, παίρνοντας πίσω όσους είχαν πάει στην Πτολεμαϊδα. Οι δύο στη συνέχεια παραιτήθηκαν. Δουλεύαμε με 10 εφημερίες ο καθένας για να κρατήσουμε τις κλίνες, ενώ είχαμε φτάσει να έχουμε μέχρι και 10 διασωληνωμένους", λέει, για να προσθέσει πως η πανδημία ανέδειξε την αξία της ύπαρξης οργανωμένων και καλά στελεχωμένων Μονάδων.
Να εμβολιαστούν για να επιστρέψουν
Μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης από συγκεντρωμένους υγειονομικούς σε αναστολή, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε την άποψή του πως δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην επιστήμη που υπηρετούν. Παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα ληφθούν από το νέο έτος αναφορικά με το μέτρο της αναστολής, με κριτήριο και τους επιδημιολογικούς δείκτες, ενώ απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους είπε πως "η λύση είναι να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν. Με δική τους επιλογή που δεν εμβολιάζονται βρίσκονται εκτός του ΕΣΥ".
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}