Ο κορωνοϊός παραμένει πολύ μεγαλύτερη απειλή από τη γρίπη. Τις τελευταίες 12 εβδομάδες, έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι από γρίπη, ενώ κάθε εβδομάδα πεθαίνουν 140 από κορωνοϊό.
Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκτιμώντας πως πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και για τις δύο λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Μιλώντας στον Σκάι, είπε πως ιοί υπήρχαν και θα υπάρχουν, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε μία κατάσταση μόνιμου lockdown για να μην έχουμε ιώσεις.
"Η βασική άμυνα που έχουμε απέναντι στις ιώσεις είναι ο εμβολιασμός, αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε τις επιδόσεις που οφείλαμε να έχουμε", τόνισε, για να εξηγήσει:
"Την πρώτη χρονιά της πανδημίας, όταν τα πάντα ήταν κλειστά και δεν υπήρχε καμία πιθανότητα για επιδημία γρίπης, είχαν χορηγηθεί περισσότερες από 4 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια, ενώ φέτος έχουμε κάνει περίπου 2,6 εκατομμύρια".
Επιχειρώντας να ερμηνεύσει το φαινόμενο, σημείωσε πως, για κάποιον λόγο, ο κόσμος έχει αντιδράσει στην έννοια του εμβολιασμού, ενώ φέτος δεν έχει γίνει και ενημερωτική εκστρατεία, αν και διευκολύνθηκε ο εμβολιασμός, με τη δυνατότητα χορήγησης του εμβολίου χωρίς ιατρική συνταγή.
"Πρέπει να καταλάβουμε, όμως, ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ακούω συναδέλφους μου να λένε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η γρίπη. Όχι, η γρίπη είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε πάντα, υπάρχει ξεκάθαρος τρόπος αντιμετώπισης, που είναι ο εμβολιασμός, ενώ υπάρχε και αντι-ιικό φάρμακο όταν τα πράγματα στραβώσουν", υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το τεράστιο πρόβλημα παραμένει ο κορωνοϊός και δεν εκμεταλλευόμαστε το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπισή του, που είναι το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο πιάνει όλες τις υποπαραλλαγές του Όμικρον 5 που κυκλοφορούν σήμερα. Ιδίως στους άνω των 60 ετών, μειώνει κατά 85% τον κίνδυνο θανάτου.
"Κάνουμε μόλις 10.000 εμβολιασμούς κατά της CoViD την εβδομάδα", επισήμανε, λέγοντας πως, τρεις μήνες μετά τη μόλυνση ή τον εμβολιασμό, πρέπει να κάνουμε επιπλέον δόση.
Εκτίμησε πως πρέπει να περιμένουμε ακόμη για το ετήσιο εμβόλιο. Πιο γρήγορα - είπε - θα έρθει το ρινικό εμβόλιο, για μείωση της επίπτωσης, παρά το ετήσιο.
Για τα σχολεία, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν, λόγω μη εμβολιασμού, καθώς τα παιδιά μπορούν να εμβολιάζονται από τους 6 μήνες.
Για τα άρρωστα παιδιά που στέλνουν οι γονείς στο μάθημα, απηύθυνε το εξής ερώτημα: "αυτό δεν το κάναμε ποτέ, γιατί να το κάνουμε τώρα";
Δημ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}