Εφυγε από την Ζάκυνθο που μένει και ήρθε στην Αθήνα να κάνει τις αιμοκαθάρσεις του, μας λέει ο κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, πρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, αναφερόμενος σε έναν άλλο αιμοκαθαρόμενο, αποτυπώνοντας έτσι την τραγική εικόνα που εμφανίζουν τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Περιφέρειας και των νησιών. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γ. Λεοντόπουλος με τον οποίο και συνομιλήσαμε αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να προσληφθεί άμεσα νοσηλευτικό προσωπικό και όχι στα δημόσια νοσοκομεία κυρίως στην Περιφέρεια και τα Νησιά, όπου δεν υπάρχει και ιδιωτικός τομέας καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις αιμοκαθαιρόμενων που αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους και να πάνε σε μεγάλες πόλεις για την αιμοκάθαρση τους.
Ειδικότερα για το Νοσοκομείο Ζακύνθου, μας ανέφερε ότι κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή κάνει δύο βάρδιες (την ημέρα) και τις υπόλοιπες (Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο) από μία βάρδια.
Κανονικά, κατά τον ίδιο, σε μία μονάδα αιμοκάθαρσης με 15 μηχανήματα πρέπει να υπάρχουν 3 βάρδιες. Αντί αυτού σε αρκετές δημόσιες δομές γίνονται 2 βάρδιες ή και μία.
Ετσι, όπως λέει, εξηγείται και το κύμα φυγής των αιμοκαθαρόμενων από το Δημόσιο Τομέα στον Ιδιωτικό, όπως επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ενώ η εκτίμηση του είναι ότι θα αυξηθεί η μετάβαση πολλών αιμοκαθαιρόμενων στις ιδιωτικές κλινικές.
Με στοιχεία έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, στο Δημόσιο πήγαν 3.493 αιμοκαθαιρόμενοι και στις ιδιωτικές κλινικές 8.485. Επιπλέον αναφέρεται ότι με περιτοναϊκή είναι 599 άτομα. Συνολικά υπάρχουν 2.898 Μεταμοσχευμένοι.
Σημειώνεται ότι στο δημόσιο είναι ένας νοσηλευτής ανά τρία άτομα και στον ιδιωτικό τομέα ένας νοσηλευτής ανά 4 άτομα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}