Στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: "Μιλάμε με τους ειδικούς για τις Διαγενεακές Σχέσεις" που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου, οι συμμετέχοντες συζήτησαν με τις ειδικούς σχετικά με το τι είναι διαγενεακές σχέσεις, τα είδη της αλληλεγγύης μεταξύ γενεών, τα οφέλη των διαγενεακών σχέσεων και τη μεγάλη αξία που έχουν για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, την οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Αναφέρθηκαν δύο σημαντικές έννοιες που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ γενεών, το διαγενεακό μοτίβο συμπεριφοράς και το διαγενεακό τραύμα.
Στο τέλος, δόθηκε έμφαση στους τρόπους ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ παιδιών-γονέων και παππούδων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
- Οργάνωση συχνών επισκέψεων και τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον παππού και τη γιαγιά.
- Εξασφάλιση θετικών παραδειγμάτων για τα παιδιά στον τρόπο που μιλάμε με τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας (είμαστε ως γονείς θετικό πρότυπο).
- Ανταλλαγή εμπειριών και ιστοριών (αστείων και μη) από τη ζωή με τους παππούδες ή με άλλα μέλη της οικογένειας για να μην ξεχαστούν από τα παιδιά.
- Ενθάρρυνση εκμάθησης νέων δεξιοτήτων μέσα από την επαφή των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας με τα παιδιά.
- Εξεύρεση κοινών ενδιαφερόντων π.χ. ταινίες, μαγειρική, επιτραπέζια.
Μία εβδομάδα αργότερα (18/01), στο Βιωματικό Εργαστήριο: "Διαγενεακές Σχέσεις - Πρακτικές συμβουλές, ασκήσεις και εργαλεία για γονείς" πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες και συζητήσεις σε ομάδες.
Οι συμμετέχοντες γνωρίστηκαν στις ομάδες συζήτησης και ενημερώθηκαν για τη σημασία των διαγενεακών σχέσεων και τους τρόπους ενίσχυσής τους. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες με στόχο την κατανόηση των διαφορών μεταξύ των γενεών και της αποδοχής τους, όπως για παράδειγμα στις λέξεις που χρησιμοποιούν οι νέες γενιές. Επίσης, έγινε προσπάθεια κατανόησης και αντιμετώπισης των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων απέναντι στις διαφορετικές γενιές και μέσα από συζητήσεις ενισχύθηκε η ενσυναίσθηση και έγινε προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα γενεών.
Το πρόγραμμα “Νοιάζομαι για το παιδί μου” υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis με την υποστήριξη της NN Hellas. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού και της οικογένειας, και την ενδυνάμωση και ενίσχυση του ρόλου γονέων, κηδεμόνων και ηλικιωμένων μελών της οικογένειας στην πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιούνται διαδραστικά εκπαιδευτικά σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια, με τη δωρεάν συμμετοχή του κοινού, για σημαντικά ζητήματα ψυχικής υγείας που απασχολούν το παιδί, τον έφηβο και ολόκληρη την οικογένεια.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}