Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης Συνόδου του Aristotelis Climate Forum, που είχε θέμα «Κυκλική και βιώσιμη Οικονομία: Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση – Στρατηγικές Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κινδύνου».

Στη Σύνοδο κατέθεσαν τις απόψεις τους περισσότεροι από 40 αρμόδια στελέχη του κυβερνητικού μηχανισμού, των επιχειρήσεων και της Ακαδημαϊκής κοινότητας και το παρακολούθησαν 200 καλεσμένοι από τον χώρο της Αγοράς και 500 ενδιαφερόμενοι μέσω ζωντανής διαδικτυακής αναμετάδοσης.

Η Σύνοδος άνοιξε με τρεις εισαγωγικές τοποθετήσεις σε κρίσιμα ζητήματα:

● «Η διαχείριση των φυσικών κινδύνων σε περίοδο εξέλιξης της κλιματικής κρίσης», με εισηγητή τον Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα

● «Έργα ανασυγκρότησης και Αποκατάστασης μετά από φυσικές καταστροφές», με εισηγητή τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστο Κέλλα.

● «Ο δρόμος προς μια Κυκλική Οικονομία και η ευθύνη των επιχειρήσεων», με εισηγητή τον Κώστα Μαχαίρα, κορυφαίο στέλεχος επιχειρήσεων.

Ακολούθησαν επτά κύκλοι συζητήσεων σε panel με θεματικές επίκαιρες θεματικές που απέσπασαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού:

● Η Ανασυγκρότηση σε πληγείσες περιοχές από φυσικούς κινδύνους
● Πρότυπα κυκλικής ανάπτυξης για την ανθεκτικότητα νησιωτικών Συστημάτων.
● Αποκατάσταση εδαφών και διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων
● Zero Waste: Μείωση Αποβλήτων σε Κυκλικά Συστήματα
● Βιώσιμη Διαχείριση Υδάτων μετά από καταστροφές
● Ενσωμάτωση ESG κριτηρίων στην Ανθεκτικότητα και την Οικονομία
● Η δύναμη των Ανανεώσεων Πηγών Ενέργειας

Η Σύνοδος έκλεισε με σημαντικά συμπεράσματα και ένα σαφές μήνυμα: η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο περιβαλλοντική, αλλά και οικονομική και κοινωνική, με την κυκλική οικονομία να αναδεικνύεται ως κλειδί για την ανθεκτικότητα των κοινωνιών στο σύνολό τους.

Συζητήθηκαν προτάσεις για μια ολιστική προσέγγιση της ανάπτυξης, με έμφαση στη συνεργασία του κράτους, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Η ανάγκη για διαχείριση των αποβλήτων ως πρώτων υλών, η ενίσχυση των οικολογικών συστημάτων επαναχρησιμοποίησης, και η προώθηση της γαλάζιας οικονομίας ως μοχλού ανάπτυξης ήταν στο επίκεντρο των ομιλιών.

Η κύρια πρόκληση που αναδείχθηκε ήταν η ανάγκη να υιοθετήσουμε το μοντέλο του "zero-waste", μέσω της ενίσχυσης των συνεργατικών οικοσυστημάτων, και της ενεργειακής αξιοποίησης κάθε αποβλήτου. Το μήνυμα ήταν σαφές: η κυκλική οικονομία είναι περισσότερο από ένα περιβαλλοντικό εγχείρημα—είναι μια κοινωνική και οικονομική πρόκληση που απαιτεί συνεχή και αποφασιστική δράση.

Η ομιλία του επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής Κώστα Μαχαίρα επεσήμανε τη δύναμη της κυκλικής διαχείρισης για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ενώ ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας επικεντρώθηκε στην ανθεκτικότητα των υποδομών, αναφερόμενος στην ανάγκη να δράσουμε προληπτικά και να αποκαταστήσουμε ό,τι έχει καταστραφεί από προηγούμενα λάθη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση των ΑΠΕ ως στρατηγικό εργαλείο για ένα καθαρότερο πλανήτη, με την αποθήκευση ενέργειας να αποτελεί το κλειδί για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας.

Η βιώσιμη διαχείριση υδάτων, η μείωση χρήσης πόσιμου νερού για μη πόσιμες ανάγκες και η ανάγκη εσωτερικής επικοινωνίας στις επιχειρήσεις για εφαρμογή στρατηγικών ESG (Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και κριτηρίων Διακυβέρνησης) υπογραμμίστηκε ως βασικές προτεραιότητες για το μέλλον. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και η θεσμοθέτηση κανόνων σε όλο το εύρος της παραγωγής είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας, με την Ευρώπη να καλείται να γίνει μια κοινότητα υπεύθυνων και καινοτόμων επιχειρήσεων.

Με στόχο την ενίσχυση των υποδομών και την επίτευξη μιας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων, το συνέδριο ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας και της καινοτομίας ως κινητήριες δυνάμεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων, την οικονομική ανάπτυξη και τη διασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία