Νέα μελέτη υπολόγισε το οικονομικό κόστος των καρκίνων σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανείμουν κατάλληλα τους πόρους και να θεσπίσουν πολιτικές για τον περιορισμό της αύξησης των θανάτων και αναπηριών που σχετίζονται με τον καρκίνο.
Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς στοιχίζει τη ζωή σε σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ, της ανθυγιεινής διατροφής, της καθιστικής ζωής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο καρκίνος δεν βλάπτει μόνο τις ανθρώπινες ζωές αλλά και την οικονομία—επιφέρει τεράστιο οικονομικό βάρος στις χώρες μέσω της μειωμένης παραγωγικότητας, των απωλειών θέσεων εργασίας και των μειώσεων των επενδύσεων.
Τα υγειονομικά και οικονομικά βάρη του καρκίνου αναγνωρίζονται ως επείγον ζήτημα, όπως αποδεικνύεται από την επανέναρξη της πρωτοβουλίας Cancer Moonshot από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Επιπολασμό και τον Έλεγχο των Μη Μεταδοτικών Ασθενειών και τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 3.4—μείωση της πρόωρης θνησιμότητας από μη μεταδοτικές ασθένειες κατά ένα τρίτο μέσω πρόληψης και θεραπείας έως το 2030. Παρά την επείγουσα αυτή ανάγκη, το παγκόσμιο οικονομικό κόστος του καρκίνου δεν έχει ακόμη διερευνηθεί διεξοδικά.
Για να αντιμετωπίσει αυτό το χάσμα και να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να περιορίσουν την αύξηση των θανάτων και αναπηριών που σχετίζονται με τον καρκίνο, διεθνής ομάδα ερευνητών θέλησε να εκτιμήσει το οικονομικό κόστος 29 καρκίνων σε 204 χώρες και περιοχές. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology, χρησιμοποίησε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μοντελοποίησης που εκτιμά το μακροοικονομικό κόστος του καρκίνου σε όρους χαμένου ΑΕΠ.
Είδος καρκίνου με το μεγαλύτερο μακροοικονομικό κόστος σε κάθε χώρα
«Πολλές από τις τρέχουσες οικονομικές μελέτες για τον καρκίνο είναι στατικές, χάνοντας τις μελλοντικές συνέπειες της τρέχουσας απώλειας στο κόστος εργασίας και θεραπείας», σημείωσε ο Διευθυντής Προγράμματος Οικονομικών Συνόρων της IIASA, Michael Kuhn, ο οποίος ήταν συν-συγγραφέας της μελέτης. «Η δουλειά μας είναι πρωτοποριακή, με την έννοια ότι εκτιμά το μακροοικονομικό κόστος του καρκίνου χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που περιλαμβάνει πολλούς από τους μηχανισμούς οικονομικής προσαρμογής, ενσωματώνοντας αλλαγές στην προσφορά εργασίας λόγω θνησιμότητας και νοσηρότητας από καρκίνο, καθώς και της απώλειας κεφαλαιουχικών επενδύσεων που σχετίζονται με κόστος θεραπείας».
Η μελέτη υπολόγισε ότι το παγκόσμιο οικονομικό κόστος των καρκίνων από το 2020-2050 θα μειωθεί περίπου στα 25,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με ετήσιο φόρο 0,55% στο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης τον τύπο των καρκίνων που υπέστησαν την υψηλότερη οικονομική επιβάρυνση. με τον καρκίνο του πνεύμονα να ακολουθεί τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του ήπατος και τη λευχαιμία.
Τα ευρήματα δείχνουν περαιτέρω ότι το κόστος υγείας και το οικονομικό κόστος των καρκίνων κατανέμεται άνισα μεταξύ των χωρών και των περιφερειών. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος των καρκίνων σε απόλυτες τιμές, αντιπροσωπεύοντας το 24,1% και το 20,8% της συνολικής παγκόσμιας επιβάρυνσης, αντίστοιχα. Ενώ η πλειονότητα των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, το μερίδιό τους στο οικονομικό κόστος των καρκίνων είναι μόνο περίπου το μισό.
«Οι τέσσερις οικονομικά πιο επιζήμιοι καρκίνοι υπόκεινται όλοι σε πρωτογενείς και δευτερογενείς προλήψεις, όπως το κάπνισμα, η διατροφή και οι παρεμβάσεις στο αλκοόλ και ο αυξημένος προληπτικός έλεγχος», σημειώνει ο Kuhn. «Αυτό αποκαλύπτει το μεγάλο δυναμικό για πολιτικές παρεμβάσεις παγκοσμίως, οι οποίες θα συμβάλουν στον περιορισμό της αντιστάθμισης μεταξύ του υψηλού φόρτου ασθενειών και του υψηλού οικονομικού φόρτου».
Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η επένδυση σε αποτελεσματικές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία για τη μείωση του βάρους των καρκίνων είναι απαραίτητη για την προστασία της παγκόσμιας υγείας και της οικονομικής ευημερίας.
Πηγές:
JAMA Oncology
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}