Ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων που περνούν τακτικά μεγάλα χρονικά διαστήματα μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή πάσχει από το σύνδρομο όρασης υπολογιστή (CVS). Αυτό κυμαίνεται από το κάψιμο των ματιών μέχρι πονοκεφάλους και άλλα προβλήματα.

Τα πολυεστιακά γυαλιά συχνά δεν είναι ιδανικά, προειδοποιούν τώρα οι Γερμανοί ειδικοί.

Το πρόβλημα έχει διεθνές διαστάσεις. "Το σύνδρομο όρασης υπολογιστή, γνωστό και ως ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, περιγράφει μια ομάδα οφθαλμικών και οπτικών προβλημάτων που προκαλούνται από την παρατεταμένη χρήση υπολογιστών, ταμπλετ, ηλεκτρονικών αναγνωστών και κινητών τηλεφώνων", αναφέρει η Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση.

"Μελέτες δείχνουν ότι ένας στους δύο ανθρώπους που χρησιμοποιούν εντατικά υπολογιστές και smartphones πάσχει από CVS", δήλωσε ο Wolf Lagreze από τη Γερμανική Οφθαλμολογική Εταιρεία (DOG), ο οποίος είναι επικεφαλής του Τμήματος Νευροφθαλμολογίας, Παιδιατρικής Οφθαλμολογίας και Θεραπείας Στραβισμού στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Φράιμπουργκ.

Τα κύρια συμπτώματα του CVS περιλαμβάνουν πονοκεφάλους και κάψιμο στα μάτια που προκαλούνται από τη χρόνια κακή στάση του σώματος και τα ερεθισμένα μάτια.

Υπερένταση των ματιών

Η Αμερικανική Εταιρεία Οπτομετρίας απαριθμεί τα ακόλουθα κύρια συμπτώματα του CVS: Καταπόνηση των ματιών, πονοκέφαλοι, θολή όραση, ξηροφθαλμία και πόνος στον αυχένα και τους ώμους.

Σύμφωνα με τον ειδικό της Γερμανικής Εταιρείας Οφθαλμιάτρων, μέρος του προβλήματος οφείλεται στην ίδια την τεχνολογία των υπολογιστών.

"Ελέγχουμε τον κέρσορα στον υπολογιστή με το ποντίκι", εξήγησε ο οφθαλμίατρος από το Φράιμπουργκ. "Για να μπορούμε να συντονίζουμε καλά τις κινήσεις μας, μειώνουμε ασυνείδητα τη συχνότητα των βλεφάρων μας".

Το αποτέλεσμα: τα μάτια δεν ενυδατώνονται πλέον καλά με δακρυϊκό υγρό από το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, το δακρυϊκό φιλμ γίνεται ασταθές και τα μάτια αρχίζουν να καίνε.

"Με την πάροδο του χρόνου, μερικές φορές εκδηλώνεται πόνος προς την κατεύθυνση του κεφαλιού", δήλωσε ο Lagreze.

Συνέστησε σε ένα πρόγραμμα DOG να κάνει κανείς συχνά διαλείμματα στον υπολογιστή, να κοιτά στο βάθος κάθε λίγα λεπτά και να ανοιγοκλείνει συνειδητά τα μάτια σας ή ακόμα και να τα κλείνει για μερικά δευτερόλεπτα.

"Είναι επίσης ωφέλιμο για τα μάτια να θερμαίνονται λιγότερο και να αερίζονται τακτικά για να διατηρείται ο αέρας πιο υγρός", συμβούλευσε ο ειδικός του DOG.

Το πρόβλημα των πολυεστιακών γυαλιών

Τα πολυεστιακά γυαλιά μπορεί επίσης να αποτελέσουν πρόβλημα. Όποιος πλησιάζει την ηλικία των 50 ετών και παρατηρεί ότι παθαίνει πονοκεφάλους μπροστά στον υπολογιστή, θα πρέπει πρώτα να σκεφτεί την πρεσβυωπία, η οποία δυσκολεύει την όραση σε κοντινή απόσταση και οδηγεί σε κόπωση και αίσθημα πίεσης στο κεφάλι.

"Τα γυαλιά κοντινής όρασης μπορούν να βοηθήσουν, αλλά αυτό το βήμα συχνά καθυστερεί", δήλωσε ο Lagreze.

Τα πολυεστιακά γυαλιά με κοντινό φακό βοηθούν επίσης κατά της πρεσβυωπίας, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν και πάλι πονοκεφάλους. "Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στη συνέχεια καθόμαστε σαν να έχουμε παγώσει στη θέση μας και δεν κινούμε πλέον το κεφάλι και τη σπονδυλική μας στήλη για να επιτύχουμε την καλύτερη ευκρίνεια στην οθόνη με τα γυαλιά αυτά», εξήγησε ο ειδικός.

Αυτό οδηγεί σε λανθασμένη στάση του σώματος, η οποία ευνοεί τους πονοκεφάλους. "Η λύση είναι να φτιάξουμε επιπλέον γυαλιά υπολογιστή, όπως μονοεστιακά γυαλιά για απόσταση θέασης περίπου 80 εκατοστών", δήλωσε ο ειδικός της DOG.

Πονοκέφαλοι που σχετίζονται με τα μάτια

Σε γενικές γραμμές, η ελαττωματική όραση είναι μια κοινή αιτία πονοκεφάλων που σχετίζονται με τα μάτια. "Εάν η μυωπία δεν αναγνωριστεί ή δεν διορθωθεί, καταπονούμε τα μάτια μας", εξήγησε ο ειδικός.

"Η αντίδραση είναι ένας πονοκέφαλος το βράδυ". Αυτό ισχύει επίσης αν τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής δεν έχουν τη σωστή δύναμη ή αν υπάρχει ένας "κρυφός" στραβισμός αντισταθμίζεται από την αυξημένη εργασία των μυών των ματιών.

"Χρησιμοποιούμε οφθαλμολογικά τεστ και οφθαλμολογικές εξετάσεις για να βρούμε την αιτία και να ρυθμίσουμε σωστά τα οπτικά βοηθήματα", λέει ο Lagreze. Οι πονοκέφαλοι στη συνέχεια συνήθως εξαφανίζονται.

Η Αμερικανική Εταιρεία Οπτομετρίας προσφέρει την ακόλουθη συμβουλή σχετικά με το πρόβλημα του CVS: "Για να ανακουφιστείτε από την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, ακολουθήστε τον κανόνα 20-20-20: κάντε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων κάθε 20 λεπτά για να κοιτάξετε κάτι σε απόσταση 20 ποδιών (6,5 μέτρα). Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμάται ότι ο μέσος εργαζόμενος περνάει περίπου επτά ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι