Δυνατότητα προκαταρκτικής κλινικής άσκησης γιατρών για έξι μήνες, σε 23 νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, υλοποιεί το υπουργείο Υγείας.
Στην πιλοτική του φάση, το πρόγραμμα αφορά 115 γιατρούς, οι οποίοι θα μπορέσουν να ασκηθούν στις ειδικότητες Παθολογίας και Χειρουργικής, πριν ξεκινήσουν τη θητεία υπαίθρου (αγροτικό). Στην επικείμενη δημιουργία του νέου θεσμού είχε γίνει αναφορά σε προηγούμενο ρεπορτάζ του iatronet.gr.
Mε απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και παρατίθεται πιο κάτω, καθορίζονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα που θα απορροφήσουν από πέντε γιατρούς για το εν λόγω πρόγραμμα.
Πρόκειται για τα νοσοκομεία "Ερυθρός Σταυρός", "Γ. Γεννηματάς" Αθήνας, "Ευαγγελισμός", "Ιπποκράτειο" Αθήνας, "Τζάνειο", Θριάσιο, Κρατικό Νίκαιας, "Αττικόν", "Γ. Παπανικολάου" Θεσσαλονίκης, "Παπαγεωργίου" Θεσσαλονίκης, Καβάλας, ΑΧΕΠΑ, "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Πανεπιστημιακό Ρίου, "Άγιος Ανδρέας" Πάτρας, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, "Χατζηκώστα" Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Ηρακλείου και Χανίων.
Σύμφωνα με την απόφαση, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε κλινικές του Παθολογικού ή Χειρουργικού τομέα, καθώς και σε τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων. Βασικός στόχος είναι η απόκτηση δεξιοτήτων απαραίτητων για την αυτόνομη άσκηση της Ιατρικής.
Οι στόχοι του κινούνται σε δύο άξονες: άσκηση της Ιατρικής σε πραγματικές συνθήκες υπό επίβλεψη, ανάπτυξη επαγγελματικών χαρακτηριστικών, όπως αυτονομία, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα και επαγγελματική συμπεριφορά.
Η εκπαίδευση στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της Προκαταρκτικής Κλινικής Άσκησης περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Σεμινάρια: Μπορεί να γίνονται ενιαία πανελλαδικά διαδικτυακά ή σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας ή Νοσοκομείου και περιλαμβάνουν θέματα που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, ώστε ο νέος ιατρός να μπορέσει να κατανοήσει και να εκπληρώσει τον ρόλο του στο πλαίσιο του ΕΣΥ.
Την ευθύνη για την οργάνωση και πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών συνεδριών έχει η Μόνιμη Επιτροπή Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ, με τη συνεργασία των Επιστημονικών Εταιρειών και των Ιατρικών Σχολών.
Τα σεμινάρια δομούνται έτσι, ώστε να ευνοείται η συμμετοχή του ακροατηρίου και να ενθαρρύνεται η διαδραστικότητα, επί τη βάσει περιπτώσεων ασθενών με εξειδίκευση της ύλης ώστε να αντιστοιχεί στους στόχους της συγκεκριμένης άσκησης.
- Πρακτικά Σεμινάρια: Αποσκοπούν στην απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων, έχουν δε τη μορφή εκπαίδευσης σε μικρές ομάδες.
- Κλινική Άσκηση: Είναι ο πυρήνας του εκπαιδευτικού προγράμματος και αποσκοπεί στην απόκτηση εμπειρίας σε οξέα και γενικότερα ιατρικά προβλήματα που είναι συνήθη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στη Νοσοκομειακή Ιατρική, και υλοποιείται μέσω της συμμετοχής του ιατρού στο κλινικό έργο.
Στη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος της προκαταρκτικής κλινικής άσκησης, ο ιατρός είναι ενταγμένος στο συγκεκριμένο τμήμα του φορέα άσκησης, όπως η Παθολογική Κλινική και έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνες που προσομοιάζουν με αυτές του ειδικευόμενου ιατρού.
Συμμετοχή στις εφημερίες
Η άσκηση περιλαμβάνει περιφορά στα εξής τμήματα: Παθολογικός Τομέας (4 μήνες), Χειρουργικός Τομέας (2 μήνες, εκ των οποίων ο ένας στο Ακτινολογικό Τμήμα).
Το πιλοτικό πρόγραμμα της προκαταρκτικής κλινικής άσκησης υλοποιείται "παρά τη κλίνη" του ασθενούς, σε πραγματικές συνθήκες με τον ιατρό που συμμετέχει να έχει μέρος της ευθύνης διαχείρισης του ασθενούς.
Ο γιατρός συμμετέχει στο πλήρες πρόγραμμα λειτουργίας του τμήματος στο οποίο είναι τοποθετημένος, στις εφημερίες, στα επείγοντα, στην υποδοχή της Παθολογικής και της Χειρουργικής Κλινικής, καθώς και στα Εξωτερικά Ιατρεία αυτών.
Θα συμμετέχει σε 5 εφημερίες εκ των 7 στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησής του.
Επιβλέπων και βιβλιάριο
Κάθε ασκούμενος ανατίθεται στον επιβλέποντα εκπαίδευσης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στη μονάδα υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος της προκαταρκτικής κλινικής άσκησης και έχει τον τελικό λόγο στην άσκησή του.
Η υλοποίηση της προκαταρκτικής κλινικής άσκησης, πιστοποιείται με τη χρήση του Βιβλιαρίου Εκπαίδευσης (Logbook). Στο Βιβλιάριο Εκπαίδευσης περιλαμβάνεται η θεματολογία θεωρητική και πρακτική.
Με το Βιβλιάριο Εκπαίδευσης εκτιμώνται οι κλινικές ικανότητες και οι πρακτικές δεξιότητες των ασκούμενων από τον Επιβλέποντα Εκπαίδευσης.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}