Παρά την αυξημένη θεραπευτική έρευνα και την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων, οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζουν να μαστίζουν τη βιομηχανία.
Οι ελλείψεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές θεραπείας προκαλώντας δυσμενή αποτελέσματα στην τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, όπως δυσανάγνωστες χειρόγραφες συνταγές, διανομή λανθασμένου φαρμάκου, λανθασμένο υπολογισμό δόσης ή αποτυχία ανίχνευσης αλληλεπιδράσεων μεταξύ των φαρμάκων.
Αν και οι ελλείψεις φαρμάκων υπήρχαν πριν από την COVID-19, η πανδημία έχει αναμφισβήτητα επιδεινώσει το πρόβλημα.
Ηδη για τη φετινή περίοδο, ο FDA έχει αναφέρει ελλείψεις σε περισσότερα από 12 συστατικά φαρμάκων. Υπάρχουν επίσης ελλείψεις στο βακτηριοστατικό αλατούχο διάλυμα, που απαιτείται για την αραίωση φαρμάκων για ενδοφλέβιες ενέσεις, καθώς και κάποιες ενώσεις δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την αναισθησία, την κατακράτηση νερού και την έλλειψη ασβεστίου.
Επιπτώσεις στα φαρμακεία των νοσοκομείων
Μια πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία των νοσοκομείων για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση αποκάλυψε αρκετά εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία, όπως:
1) Τα φαρμακεία στα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν 10 ή περισσότερες ελλείψεις φαρμάκων, που αποτελεί μια αύξηση από το 62% στο 76% (+14%) σε μόλις ένα χρόνο.
2) Το 57% των νοσοκομειακών φαρμακοποιών αποκάλυψε ότι για κάθε έλλειψη φαρμάκων συνήθως απαιτούνται 3 ή περισσότερες ώρες επιπλέον προσωπικής εργασίας, προσθέτοντας μεγαλύτερη πίεση σε ένα ήδη καταπονημένο προσωπικό.
3) Οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων αφιερώνουν σημαντικό χρόνο στην εύρεση φαρμάκων που μπορούν να αντικαταστήσουν τις ελλείψεις για να καταλήξουν στα εναλλακτικά σχέδια θεραπείας.
4) Κατά την αξιολόγηση του λογισμικού διαχείρισης αποθεμάτων, το 71% των νοσοκομειακών φαρμακοποιών θεωρούν ότι η διαχείριση των ελλείψεων είναι εξαιρετικά σημαντική.
Λύσεις βελτιστοποίησης μέσω αυτοματοποιημένων αγορών
Καθώς η τάση των περικοπών του προϋπολογισμού των νοσοκομείων επικρατεί και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού επιδεινώνονται, οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τη λειτουργία των δομών και την ασφάλεια των ασθενών. Τα νοσοκομεία πρέπει να βελτιώσουν τις στρατηγικές τους μετριασμού των ελλείψεων, τη στιγμή που το μέγεθος του προσωπικού συρρικνώνεται ή παραμένει ουδέτερο.
Η αυτοματοποιημένη διαδικασία αγορών και τα αναλυτικά στοιχεία είναι οι μόνες επιλογές για τον εξορθολογισμό των ελλείψεων, εξοπλίζοντας τους χρήστες με τα εργαλεία που χρειάζονται, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το ανθρώπινο λάθος. Τα νοσοκομεία πρέπει να χρησιμοποιούν ενοποιημένα εργαλεία και υπηρεσίες για να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία αγοράς φαρμάκων είναι όσο το δυνατόν πιο εκσυγχρονισμένη, αξιοποιώντας προσφορές που παρέχουν διαφάνεια σε όλες τις διαθέσιμες επιλογές φαρμάκων, ικανές να εγγυηθούν αποτελεσματική λειτουργία με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Πηγές:
pharmacytimes.com
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}