Χαμηλά βάζει το υπουργείο Υγείας τον πήχυ για τη στελέχωση των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα ελληνικά νοσοκομεία.
Σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), με απόφασή της η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα ορίζει τη δυναμικότητα και τη στελέχωση των ΜΕΘ ενηλίκων και παιδιών, επικαλούμενη σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).
Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως η απόφαση της κ. Γκάγκα μειώνει τον αριθμό κλινών και στελέχωσης των ΜΕΘ από την πρόταση του ΚΕΣΥ. Ορίζει τον αριθμό των κλινών στις πολυδύναμες ΜΕΘ στο 5% των οργανικών κλινών του ιδρύματος, ενώ η πρόταση του ΚΕΣΥ συμπίπτει με τα διεθνή στάνταρ: 10% των οργανικών κλινών.
"Προσπαθούν να κρύψουν το διαχρονικό έλλειμα σε κλίνες ΜΕΘ που έχουμε στη χώρα μας", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:
Σήμερα, λειτουργούν 950 κλίνες ΜΕΘ, με σημαντικές ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Η στελέχωση με νοσηλευτές ορίζει στην απόφαση ότι ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών κατ’ ελάχιστο είναι 3 στις ΜΕΘ και 2 για κάθε κλίνη μονάδας αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ). Το ΚΕΣΥ, ωστόσο, ορίζει ότι ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών ανά κλίνη ΜΕΘ είναι κατ’ ελάχιστο 6 και στις ΜΑΦ 4 ανά κλίνη.
Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, η στελέχωση των ΜΕΘ με νοσηλευτές είναι κάτω του ορίου ασφάλειας και της απόφασης, καθώς δεν υπηρετούν ούτε 3 νοσηλευτές ανά κλίνη.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}