Νέα έρευνα, του University of Waterloo, υποδεικνύει ότι η ώρα της μέρας και το φύλο του ασθενούς ενδεχομένως μπορεί να αλλάζει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιυπερτασικών φαρμάκων.
Το φύλο και το κιρκαδιανό ρολόι είναι σημαντικοί παράγοντες για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Μεταξύ των πολλών λειτουργιών του, το βιολογικό ρολόι επίσης ρυθμίζει τη νεφρική λειτουργία. Τα νεφρά παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πίεσης, ρυθμίζοντας τα επίπεδα υγρών και ηλεκτρολυτών στο σώμα.
Η Anita Layton, δήλωσε οτι μια σημαντική κατηγορία φαρμάκων για την υπέρταση είναι τα διουρητικά. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση στοχεύοντας τη νεφρική λειτουργία ώστε να αυξήσει την ποσότητα ούρων που αποβάλλει ο οργανισμός. Αν δεν δρουν σωστά, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αρτηριακή πίεση.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για την προσομοίωση της νεφρικής λειτουργίας σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια, για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διαφόρων ειδών διουρητικών φαρμάκων (διουρητικά βρόχου, θειαζιδικά διουρητικά και καλιοσυντηρητικά διουρητικά).
Αρχικά, οι ερευνητές προσομοίωσαν ενεργούς και αδρανείς κύκλους του κιρκαδιανού ρυθμού καθενός από τα πειραματόζωα.
Στη συνέχεια, μέτρησαν την προβλεπόμενη προς αποβολή ποσότητα ούρων και νατρίου για κάθε είδος φαρμάκου σε κάθε ώρα, σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια.
Διαπίστωσαν ότι για κάθε κατηγορία διουρητικών, το φύλο και η ώρα επηρεάζει διαφορετικά την αποτελεσματικότητα.
Παρόλο που συνήθως οι άνθρωποι έχουν το ανάποδο κιρκαδιανό ρολόι , τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν το σχέδιο αγωγής κατά της υπέρτασης πιο αποτελεσματικό επιλέγοντας τη σωστή ώρα για τη λήψη των φαρμάκων τους.
Η Layton είπε ότι η χρονοθεραπεία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της σύγχρονης εξατομικευμένης αγωγής.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology-Renal Physiology.
Πηγές:
American Journal of Physiology-Renal Physiology.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}