Νοσηλευόμενο παιδί και ο πατέρας του επιτέθηκαν και τραυμάτισαν δύο νοσολευτές στο Δρομοκαΐτειο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, καταγγέλλει πως το συμβάν οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Όπως αναφέρει, το απόγευμα της Κυριακής, ένα 17χρονο παιδί με νοητική υστέρηση προσήλθε στο εφημερείο του νοσοκομείου, ως εκούσιο περιστατικό. Τελικά, με διαδικασίες του πατέρα του εισήχθη σε τμήμα οξέων περιστατικών ως ακούσιο περιστατικό
Μία ώρα μετά την εισαγωγή του, επιτέθηκε μαζί με το πατέρα του που ήταν μαζί του στο τμήμα στους δύο νοσηλευτές βάρδιας. "Τους τσάκισαν στο ξύλο. Από τύχη ζουν", διευκρινίζει, λέγοντας πως η νοσηλεύτρια και ο νοσηλευτής βάρδιας - με κατάγματα και κακώσεις - μεταφέρθηκαν για αντιμετώπιση σε εφημερεύον γενικό νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το παιδί με τη νοητική υστέρηση δεν φταίει σε τίποτα: "Ο πατέρας του, όμως, που επιτέθηκε και κτύπησε τους νοσηλευτές είναι απαράδεκτος. Μπορεί να ήταν σε πανικό δεν δικαιολογείται. Πρέπει να του επιβληθεί μήνυση απο το νοσοκομείο".
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, εισαγωγές υπεράριθμων ασθενών κατά τις εφημερείες με εισαγγελική παραγγελία και εισαγωγές ατόμων για τα οποία δεν υπάρχει υποδομή νοσηλείας (άτομα με νοητική υστέρηση).
Το 60% των οργανικών θέσεων είναι ακάλυπτες. Δύο νοσηλεύτριες σε κάθε τμήμα καλύπτουν 30 ασθενείς. Το 40% των οργανικών θέσεων γιατρών είναι ακάλυπτες. Έκλεισε η εφημερία ενός τμήματος οξέων, με απόφαση της διοίκησης, λόγω έλλειψης γιατρών.
"Εάν δεν προσληφθεί προσωπικό, θα θρηνήσουμε νοσηλευτές από επιθέσεις ασθενών που είναι καθημερινό φαινόμενο. Μεροκάματο του τρόμου. Τελικά, ο 17χρονος με νοητική υστερηση σε μια ώρα πήρε εξιτήριο", τονίζει.
"Στα τμήματα οξέων περιστατικών εισάγονται και νοσηλεύονται ασθενείς με εισαγγελική παραγγελία διεγερτικοί, έχοντας διαπράξει κακουργηματικές πράξεις ακόμη και εγκλήματα", υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, για να σημειώσει:
"Προσέρχονται στην εφημερία με χειροπέδες συνοδεία πολλών αστυνομικών. Μετά την εισαγωγή τους στο τμήμα οξέων περιστατικών, βγαίνουν οι χειροπέδες, αποχωρούν οι αστυνομικοί και νοσηλεύονται μαζί με άλλους 30 τέτοιους ασθενείς από δύο νοσηλεύτριες στη βάρδια. Η καλύτερη περίπτωση είναι η βάρδια να καλύπτεται από έναν άνδρα νοσηλευτή και μία γυναίκα νοσηλεύτρια".
Ο κ. Γιαννάκος εξηγεί πως, με το άρθρο 69 του ποινικού κώδικα, άτομα με ψυχική νόσο, που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές κακουργηματικές πράξεις, ακόμη και ισόβια, αντί για φυλάκιση, εκτίουν τη ποινή τους νοσηλευόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Παιδιά με νοητική υστέρηση λόγω έλλειψης δομών καταλήγουν με εισαγγελική εντολή να νοσηλεύονται στο Δρομοκαΐτειο και τα άλλα ψυχιατρικά νοσοκομεία για μακρό χρονικό διάστημα. "Οι δομές που ανήκουν σε ΜΚΟ, αρνούνται να φιλοξενήσουν παιδιά με νοητική υστέρηση", επισημαίνει, καταγγέλλοντας πως το κράτος δεν αναλαμβάνει να λειτουργήσει επαρκείς δομές για αυτά τα παιδιά.
"Έτσι γίνονται πολύ επιθετικά, χωρίς να το αντιλαμβάνομαι φυσικά", αναφέρει.
Δημ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}