Νέο συναγερμό για διασπορά ενός ανθεκτικοιύ βακτηριδίου τύπου Escherichia coli, σημαίνουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Σε σημερινή τους έκθεση επικαλούνται δύο μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο Eurosurveillance και εγείρουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά καρβαπενέμες, τόσο στην υγειονομική, περίθαλψη όσο και στην κοινότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η μελέτη ανέλυσε επιδημιολογικά δεδομένα σχεδόν 600 κρουσμάτων που παρέχονται από εθνικά εργαστήρια αναφοράς 17 χωρών: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Σουηδία.
Όπως αναφέρουν, το E. coli είναι παγκοσμίως το παθογόνο που σχετίζεται με τους περισσότερους θανάτους που αποδίδονται σε αντιμικροβιακή αντοχή και ο συγκεκριμένος τύπος (E. coli ST 131) συνδέεται συχνά με αντοχή σε πολλά φάρμακα.
Εντοπίστηκε σε άτομα με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στην κοινότητα με τα εξής χαρακτηριστικά: χαμηλή μέση ηλικία (57 έτη), υψηλό ποσοστό γυναικών και συχνή ανίχνευση απομονώσεων σε δείγματα ούρων.
Εκτιμάται πως περαιτέρω εξάπλωση του ανθεκτικού στην καρβαπενέμη E. coli θα σήμαινε ότι αυτά τα αντιβιοτικά δεν θα μπορούσαν πλέον να είναι σταθερά αποτελεσματικά για την εμπειρική θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων από το συγκεκριμένο βακτήριο.
Ένας τύπος ανθεκτικού στην καρβαπενέμη βακτηρίου που ήταν πολύ σπάνιο στην Ευρώπη μέχρι σήμερα - το Providencia stuartii - έχει πλέον ανιχνευθεί σε πολλά νοσοκομεία στη Ρουμανία.
Τα περισσότερα από τα απομονωμένα στελέχη αφορούν λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, όπως λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Δεδομένης της αντοχής τους σε διάφορες κατηγορίες αντιβιοτικών όπως οι πενικιλίνες, οι κεφαλοσπορίνες και οι καρβαπενέμες, το 90% των απομονώσεων που δοκιμάστηκαν σε αυτή τη μελέτη κατηγοριοποιήθηκαν ως ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα.
Η μελέτη εντόπισε τέσσερις πολυνοσοκομειακές ομάδες τέτοιων ανθεκτικών απομονώσεων που ανιχνεύθηκαν σε διάστημα ενός έτους. Αυτό υποδηλώνει σταθερή μετάδοση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ρουμανίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Συγκρίνοντας αυτό με δεδομένα από άλλες χώρες, η μελέτη συνέδεσε τη συγκεκριμένη γενεαλογία του P. stuartii που εντοπίστηκε στη Ρουμανία με απομονώσεις που βρέθηκαν σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Τι είναι
Τα εντεροβακτηρίδια είναι μια ομάδα βακτηρίων (μικρόβια) που αποτελούν φυσιολογικό μέρος του εντέρου του ανθρώπου και των ζώων, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν λοιμώξεις.
Τα ανθεκτικά στην καρβαπενέμη εντεροβακτηρίδια είναι πολυανθεκτικά βακτήρια, επομένως ανθεκτικά σε πολλαπλά αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας αντιβιοτικών τελευταίας γραμμής που ονομάζονται καρβαπενέμες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα της λοίμωξης από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο ποικίλουν ανάλογα με το άτομο που νοσεί και συνήθως περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, απότομη έναρξη υδαρούς διάρροιας (συχνά αιμορραγικής) και εμετούς.
Κάποιες φορές, η διάρροια είναι μη αιμορραγική ή δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Εάν εμφανιστεί πυρετός, συνήθως δεν είναι πολύ υψηλός (μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 38,5°C).
Περίπου 5% - 10% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με λοίμωξη από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (κυρίως τα παιδιά κάτω των 5 ετών και οι ηλικιωμένοι) αναπτύσσουν μια επιπλοκή, που είναι γνωστή ως ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (hemolytic uremic syndrome, HUS).
Κάποια από τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι κάποιος αναπτύσσει το σύνδρομο είναι η μειωμένη ούρηση, η κόπωση και η ωχρή όψη του προσώπου.
Τα περισσότερα άτομα που εμφανίζουν το σύνδρομο αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, παρ’ όλα αυτά δεν αποκλείεται ο κίνδυνος για κάποιους να υποστούν μόνιμες βλάβες ή και να πεθάνουν.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι