Το ένα τρίτο των διαβητικών στην Αυστρία διακόπτουν την απαιτούμενη θεραπεία και φαρμακευτικής αγωγή ή/και τους ιατρικούς ελέγχους για τουλάχιστον ένα έτος.
Αυτή η ομάδα έχει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τους πάσχοντες με τακτική και κανονική φροντίδα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ανάλυσης για πρώτη φορά του πραγματικού επιπολασμού του διαβήτη τύπου 2 στην Αυστρία με επικεφαλής την πανεπιστημιακή κλινική και το Complexity Science Hub (CSH) της Βιέννης.
Η επιστημονική μελέτη συνέλεξε τον ακριβή αριθμό των ασθενών που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή (αντιυπεργλυκαιμικά) και/ή υποβλήθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους (HbA1c) μεταξύ 2012 και 2017. Συνολικά, καταγράφηκαν 746.184 πάσχοντες.
Μια άγνωστη μέχρι τώρα ομάδα 268.680 ατόμων (με 140.960 περισσότερες γυναίκες, από τους άνδρες) διέκοψαν τη θεραπεία ή/και την παρακολούθηση της κατάστασής τους για τουλάχιστον ένα έτος, ανακοίνωσε σήμερα η πανεπιστημιακή κλινική της Βιέννης.
Για την ομάδα αυτή, οι ερευνητές κατέδειξαν σημαντικά αυξημένη θνησιμότητα.
"Αν και δεν είναι γνωστή ούτε η αιτία της θνησιμότητας μεταξύ των μελών αυτής της υποομάδας, ούτε έχει αποδειχθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ της διακοπείσας θεραπείας και της θνησιμότητας, από κλινική άποψη δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάποιου είδους σύνδεση", ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Alexandra Kautzky-Willer.
Η τήρηση της θεραπείας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στους διαβητικούς προκειμένου να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο σοβαρές συνέπειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση ή νευροπάθειες.
Για τη μελέτη, αναλύθηκε το εθνικό σύνολο δεδομένων των αιτούμενων υπηρεσιών, το οποίο συλλέγεται από τον οργανισμό-ομπρέλα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στην Αυστρία. "Για να μπορέσουμε επίσης να εντοπίσουμε εκείνους τους διαβητικούς που διέκοψαν τη θεραπεία, αναπτύξαμε ένα νέο επιδημιολογικό μοντέλο εξέλιξης του διαβήτη", εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Peter Klimek από το Ινστιτούτο Επιστήμης Πολύπλοκων Συστημάτων της πανεπιστημιακής κλινικής της Βιέννης και του CSH.
Εκτός από τις τάσεις στη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη, διαπιστώθηκαν σημαντικές περιφερειακές διαφορές στην Αυστρία.
Ο χάρτης επίπτωσης επιβεβαίωσε το χάσμα ανατολής-δύσης που είχε ήδη βρεθεί σε προηγούμενες μελέτες, με τα υψηλότερα ποσοστά στις βορειοανατολικές περιφέρειες (ιδίως Bruck/Leitha), αλλά αποκάλυψε επίσης νέες συστάδες διαβήτη στα δυτικά (περιφέρειες Imst και Schwaz και Innsbruck).
"Σε αυτές τις νέες συστάδες πρέπει να δοθεί εξίσου μεγάλη προσοχή με τον μεγάλο αριθμό εκείνων που διακόπτουν τη θεραπεία του διαβήτη", τόνισε η Kautzky-Willer.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό "Scientific Reports". Τα προηγούμενα δεδομένα σχετικά με τον επιπολασμό του διαβήτη στην Αυστρία βασίζονταν σε εκτιμήσεις ή έρευνες.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}