Η ιατρική αντιμετώπιση και η παρηγορητική φροντίδα ενός ασθενή τελικού σταδίου αποτελεί δείκτη πολιτισμού μιας κοινωνίας, ενός συστήματος υγείας και ενός κράτους πρόνοιας. Το θέμα απασχόλησε έντονα και την προεκλογική αντιπαράθεση, με αφορμή δηλώσεις του καθηγητή Σπύρου Πνευματικού, ο οποίος αποσύρθηκε από τον προεκλογικό αγώνα, μετά τις έντονες αντιδράσεις από συλλόγους ασθενών και όχι μόνο.
"Όλοι θέλουμε να γίνεται ό,τι είναι εφικτό για την καλύτερη υποστηρικτική φροντίδα των αρρώστων μας, η οποία ξεκινάει από την αρχή της νόσου και φτάνει ως το τέλος της ζωής. Η διατύπωση του συναδέλφου καθηγητή ήταν τελείως ατυχής και κακώς έγινε", λέει στο iatronet.gr ο διευθυντής της Κλινικής Μαστού του αντικαρκινικού νοσοκομείου "Άγιος Σάββας" και πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος (φωτογραφία).
Ο ίδιος μιλά για την επικείμενη δημιουργία ενός πρότυπου για ολόκληρη την Ελλάδα ξενώνα στη Θεσσαλονίκη, που θα παρέχει ανακουφιστική και παρηγορητική φροντίδα σε ασθενείς τελικού σταδίου. Η πρωτοβουλία εξαγγέλθηκε σε εκδήλωση της ΕΑΕ το βράδυ της Τετάρτης, στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας και Φιλοξενίας Καρκινοπαθών "Νίκος Κούρκουλος" στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, η οποία δημιουργήθηκε το 2021 με δωρεά της κ. Μαριάννας Λάτση σε ακίνητο της Εταιρείας που παραχωρήθηκε άνευ ανταλλάγματος στο "Θεαγένειο" νοσοκομείο. Η Μονάδα και πραγματοποιεί μηνιαίως 2.500 χημειοθεραπείες σε νεοπλασματικούς ασθενείς από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Αξιοπρεπές τέλος ζωής
Η προσέγγιση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας για τους ασθενείς τελικού σταδίου είναι πως δικαιούνται να οδηγηθούν προς το τέλος της ζωής με αξιοπρεπή και ανώδυνο τρόπο. Σε αυτή τη φιλοσοφία εντάσσεται η πρωτοβουλία της για τη δημιουργία μιας δομής στη Θεσσαλονίκη, της πρώτης στην Ελλάδα με αυτή τη μορφή, που θα παρέχει υποστηρικτική και παρηγορητική φροντίδα.
"Θα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να περάσει ανώδυνα τις τελευταίες στιγμές της ζωής του", λέει στο iatronet.gr ο κ. Φιλόπουλος και δίνει μια περιγραφή της υπό δημιουργία δομής: "Υπολογίζουμε γύρω στα 14 μονόκλινα δωμάτια, όπου θα νοσηλεύεται ο ασθενής, έχοντας δίπλα του μια πολυθρόνα που θα γίνεται κρεβάτι για τον/την σύντροφό του. Θα υπάρχει ανοιχτή τζαμαρία, από την οποία θα βλέπει τη φύση και ένα μικρό μπαλκόνι για να μπορεί να βγει με το κρεβάτι ή με το φορείο να απολαύσει το τοπίο ή και να βλέπει τα εγγόνια του να παίζουν έξω".
Ανάλογες δομές, όπως αναφέρει, λειτουργούν σε προηγμένα κράτη του εξωτερικού (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία) καλύπτοντας καταγεγραμμένες ανάγκες που υπάρχουν και στην Ελλάδα. "Ο ασθενής θα γνωρίζει ότι βρίσκεται εκεί όχι για θεραπεία, αλλά για παρηγορητική φροντίδα. Για αυτό πρέπει να προβλεφθούν όρια και προϋποθέσεις, που πολλές φορές αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι", σημειώνει για να προσθέσει: "Όσοι έχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο σπίτι, προτιμούν να μείνουν εκεί, δίπλα στα αγαπημένα τους πρόσωπα, και να λαμβάνουν κάποια πρόσθετη βοήθεια κατ΄ οίκον. Αν όμως η οικογένεια αδυνατεί, ή δεν υπάρχει, ή τα παιδιά λείπουν στο εξωτερικό, η ανάγκη είναι τεράστια για μια τέτοια υποστηρικτική δομή, έξω από το αφιλόξενο περιβάλλον του νοσοκομείου".
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία αναμένει τις προτάσεις δύο Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης που έχουν την πρόθεση να της παραχωρήσουν για κάποια χρόνια μια κατάλληλη έκταση για την δημιουργία του Ξενώνα. Εφόσον εξασφαλιστεί ο χώρος θα προχωρήσουν και οι επόμενες ενέργειες. Ο πρόεδρος της ΕΑΕ αποφεύγει να μιλήσει στην παρούσα φάση για τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα του έργου.
"Έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις από φορείς ότι θα διοργανώσουν εκδηλώσεις για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων, στα πρότυπα όσων έγιναν και με τον ξενώνα της Μονάδας ‘Νίκος Κούρκουλος’. Βρισκόμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με την 4η ΥΠΕ, η οποία είναι πάντα δίπλα μας", αναφέρει.
Και Μονάδα Υποστήριξης χημειοθεραπευόμενων
Μια παράλληλη δομή, που έχει βάλει στα "σκαριά" η ΕΑΕ, προβλέπει τη δημιουργία Μονάδας Υποστηρικτικής Φροντίδας για χημειοθεραπευόμενους ασθενείς, εντός του ξενώνα του "Ν. Κούρκουλος". Η συγκεκριμένη δομή θα προηγηθεί του Ξενώνα Παρηγορητικής Φροντίδας, καθώς σχεδιάζεται να γίνει μέσα σε υπάρχουσα υποδομή, στο δεύτερο κτίριο του ξενώνα, δυναμικότητας 24 κρεβατιών, που έχει διατηρήσει και διαχειρίζεται η Εταρεία.
"Θα είναι ένα Κέντρο Ημέρας, που θα βοηθάει τους ασθενείς να ξεπεράσουν τις παρενέργειες των θεραπειών και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής που υφίστανται κατά τη διάρκειά τους", λέει ο κ. Φιλόπουλος και συμπληρώνει: "Για παράδειγμα, θα αντιμετωπίζονται ο πόνος, οι τάσεις εμετού, διάφορες δυσκινησίες. Θα γίνεται κινησιοθεραπεία με τον κατάλληλο εξοπλισμό - ίσως δημιουργηθεί και πισίνα - και επίσης δράσεις καλλιτεχνικής έκφρασης, δημιουργικής γραφής και ό,τι άλλο έχει δείξει η διεθνής εμπειρία ότι μπορεί να βοηθήσει".
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των 65 χρόνων συνεχούς προσφοράς, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Βραβεύτηκαν χορηγοί - αρωγοί της Αντικαρκινικής, μεταξύ αυτών και η κ. Μαριάννα Λάτση, μεγάλη ευεργέτιδα της ΕΑΕ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}